Την επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας εξετάζει η γερμανική κυβέρνηση

Την επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας εξετάζει ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών στο πλαίσιο της πολιτικής ενίσχυσης των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία σταμάτησε να ισχύει το 2011 και έκτοτε οι Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις βασίζονται αποκλειστικά σε επαγγελματίες στρατιωτικούς συνολικής δύναμης 166.000 προσωπικού.

Η πρόταση του υπουργού πρόκειται να κατατεθεί προς ψήφιση στην Γερμανική Βουλή την Τετάρτη 24 Αυγούστου και εντάσσεται στο πλαίσιο της νεας πολιτικής για την ενίσχυση της Πολιτικής Άμυνας της χώρας.

Οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Γερμανία και στην υπόλοιπη Ευρώπη σε συνδυασμό με τον πόλεμο στην Ανατολική Ουκρανία και την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία έχουν οδηγήσει την Γερμανική κυβέρνηση στην αναθεώρηση της στρατηγικής της για θέματα ασφάλειας.

Οι αποφάσεις αυτές σχετίζονται με την προετοιμασία της Γερμανίας για την καλύτερη προστασία της ασφάλειας της χώρας, καθώς και για την βελτίωση των δυνατοτήτων συνεργασίας της Γερμανίας με το ΝΑΤΟ για την προστασία των Γερμανικών συνόρων.

Για την υλοποίηση της νέας πολιτικής το Γερμανικό κράτος θα πρέπει να κατασκευάσει νέες υποδομές για την εκπαίδευση και επάνδρωση των μονάδων με τους νέους στρατιώτες.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.