Το Ισραήλ υπογράφει την πρώτη μεγάλη εμπορική συμφωνία με ένα αραβικό κράτος

Το Ισραήλ υπέγραψε σήμερα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την πρώτη μεγάλη εμπορική συμφωνία με ένα αραβικό κράτος και μια κίνηση που έχει στόχο να ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών της Μέσης Ανατολής.

Τη συμφωνία υπέγραψαν η υπουργός Οικονομίας και Βιομηχανίας του Ισραήλ Όρνα Μπαρμπίβα και ο ομόλογός της των Εμιράτων Αμπντουλάχ μπιν Τουκ αλ Μάρι, έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων.

«Έγινε», έγραψε ο Ισραηλινός πρεσβευτής στα Εμιράτα, ο Αμίρ Χαγέκ, στο Twitter κάτω από προηγούμενη ανάρτησή του στην οποία είχε αναφέρει «τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ θα υπογράψουν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μέσα στην επόμενη μία ώρα».

Για τα πλούσια σε πετρέλαιο Εμιράτα, η συμφωνία με το Ισραήλ είναι η δεύτερη διμερής συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που υπογράφουν, έπειτα από αυτή με την Ινδία τον Φεβρουάριο. Η χώρα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για τη σύναψη αντίστοιχων συμφωνιών και με άλλα κράτη, όπως η Ινδονησία και η Νότια Κορέα.

Τα Εμιράτα επιζητούν τη σύναψη τέτοιων συμφωνιών με στόχο να ενισχύσουν την οικονομία τους, μετά το πλήγμα που υπέστη λόγω της πανδημίας.

Το Ισραήλ και τα Εμιράτα απέκτησαν διπλωματικές σχέσεις τον Σεπτέμβριο του 2020, έπειτα από παρέμβαση των ΗΠΑ, αλλάζοντας την πολιτική που ακολουθούσαν επί δεκαετίες οι αραβικές χώρες, βάσει της οποίας αρνούνταν να αναγνωρίσουν το Ισραήλ πριν τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.

Την ίδια χρονιά το Μπαχρέιν και το Μαρόκο αναγνώρισαν επίσης το Ισραήλ.

ViaDiplomacy Newsroom