Το κινεζικό αεροπλανοφόρο Shandong εντοπίστηκε νοτιοανατολικής της Ταϊβάν

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι εντόπισε το κινεζικό αεροπλανοφόρο Shandong να έπλεε στα ανοιχτά της νοτιοανατολικής ακτής του νησιού στον Δυτικό Ειρηνικό.

Με έναρξη λειτουργίας το 2019, το Shandong είναι το πρώτο εγχώρια αναπτυγμένο αεροπλανοφόρο της Κίνας. Ήταν η δεύτερη φορά που το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν εντόπισε το σκάφος στο δυτικό Ειρηνικό.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το Shandong έπλευσε ανατολικά σε ύδατα περίπου 111 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του νότιου άκρου του κύριου νησιού της Ταϊβάν για να λάβει μέρος σε μια άσκηση.

Κινεζικά στρατιωτικά αεροπλάνα και πλοία εντείνουν τις δραστηριότητές τους σε περιοχές ανατολικά της Ταϊβάν, το οποίο βρίσκεται «πίσω» από το νησί, όταν το βλέπει κανείς από την ηπειρωτική Κίνα.

Τον Απρίλιο, το Shandong στάλθηκε στον Δυτικό Ειρηνικό για πρώτη φορά για ασκήσεις απογείωσης και προσγείωσης που διήρκεσαν στα τέλη του μήνα. Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, ένα άλλο κινεζικό αεροπλανοφόρο, το Liaoning, πραγματοποίησε ασκήσεις σε ύδατα ανατολικά της Ταϊβάν.

Το τρίτο αεροπλανοφόρο της Κίνας, το Fujian, ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2022.

(πηγή: asia.nikkei.com)

ViaDiplomacy Newsroom