Το Συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισε την έναρξη διαπραγματεύσεων προσχώρησης με τη Δημοκρατία της Αλβανίας

Η απόφαση να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις προσχώρησης της Δημοκρατία της Αλβανίας πάρθηκε στο Συμβούλιο της ΕΕ, μια απόφαση ζωτικής σημασίας για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας..

Όπως αναφέρει το Αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών, η εν λόγω απόφαση, μολονότι έχει καθυστερήσει, βασίζεται στα σημαντικά πλεονεκτήματα της Αλβανίας σε πέντε βασικές προτεραιότητες και θα υποκινήσει περαιτέρω θετικές εσωτερικές μεταρρυθμίσεις.

“Η απόφαση του Συμβουλίου είναι πολύ περισσότερο από την εμπιστοσύνη που δόθηκε στη χώρα μας, την Αλβανία. Στην πραγματικότητα, έρχεται με τεράστια ευθύνη, την οποία θα εκτελέσει η αλβανική κυβέρνηση, επιτυγχάνοντας έγκαιρα και σωστά όλες τις απαιτήσεις που συνοδεύουν τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ. Η απόφαση του Συμβουλίου είναι επίσης μια σαφής αναγνώριση της ουσιαστικής προόδου στην εφαρμογή της ατζέντας που σχετίζεται με την ΕΕ”.

Το Αλβανικό ΥΠ.ΕΞ, χαιρετίζει την έγκριση από το Συμβούλιο της συνέχισης της διαδικασίας διεύρυνσης με βάση την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την «Ενίσχυση της διαδικασίας προσχώρησης – Μια αξιόπιστη προοπτική της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια». Αυτό όπως υποστηρίζει η Αλβανία θα κάνει τη διαδικασία πιο αξιόπιστη, προβλέψιμη και δυναμική και υπογραμμίζει πως η χώρα είναι απολύτως έτοιμη να εκπληρώσει όλες τις απαιτήσεις που απορρέουν από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις σύμφωνα με τη νέα μεθοδολογία.

Στη σχετική ανακοίνωση του Αλβανικού Υπουργείου Εξωτερικών επιπλέον αναφέρεται χαρακτηριστικά: “Χαιρετίζουμε ιδιαιτέρως την εντολή που δόθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διεξαγάγει και να ολοκληρώσει τη διαδικασία αναλυτικής εξέτασης του κεκτημένου της ΕΕ, ξεκινώντας από τη δέσμη θεμελιωδών στοιχείων. Θα θέλαμε να καθησυχάσουμε τα κράτη μέλη και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ότι η Αλβανία θα συμμετάσχει πλήρως στην έγκαιρη εκπλήρωση όλων των όρων που απαιτούνται για την πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη.

Η απόφαση του Συμβουλίου είναι κάτι περισσότερο από ένα εξαιρετικό μήνυμα προς την Αλβανία. Στην πραγματικότητα, είναι επίσης ένα θετικό μήνυμα για ολόκληρη την περιοχή, υποδεικνύοντας ότι η ατζέντα της διεύρυνσης εξακολουθεί να λειτουργεί και το μέλλον της περιοχής μας βρίσκεται στην ΕΕ.

Χρησιμοποιούμε αυτή την ευκαιρία για να εκφράσουμε τη βαθειά ευγνωμοσύνη μας σε όλα τα κράτη μέλη, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην Υπηρεσία Εξωτερικών Σχέσεων που κατέστησαν δυνατή την επίτευξη αυτής της κρίσιμης απόφασης στην πορεία της Αλβανίας για την ΕΕ.

Η Αλβανία θα συνεχίσει τη σταθερή δέσμευσή της στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Η Αλβανία θα διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην περιοχή και θα συνεχίσει να ευθυγραμμίζει τις δραστηριότητές της με την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της ΕΕ” καταλήγει.

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.