Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επεκτείνει την «Διαχείριση» Ερντογάν σε Ινδονησία και Μαλβίδες

Το 2018 οι αρχές στις Μαλδίβες κατεδάφισαν ένα έργο τέχνης, το οποίο επικρίθηκε έντονα από εκκλησιαστικούς ηγέτες που το χαρακτήρισαν απειλή για τους Μουσουλμάνους. Πρόκειται για το έργο Coralarium, ένα ημιβυθισμένο πλαίσιο από χάλυβα, με εγκοπές, που στόχευαν να μιμηθούν τον θαλάσσιο κόσμο. Πάνω σε αυτό βρίσκονταν ανθρώπινες φιγούρες, κάτι το οποίο δεν επιτρέπεται υπό τον ισλαμικό νόμο.

Στην Ινδονησία το μετριοπαθές Ισλάμ κυριαρχούσε για πολλά χρόνια και η χώρα αποτελούσε πηγή έμπνευσης για τον Μουσουλμανικό κόσμο. Όμως σήμερα αυξάνονται οι ριζοσπαστικοί μουσουλμάνοι και αποκτούν όλο και μεγαλύτερη επιρροή στην πιο πυκνοκατοικημένη ισλαμική χώρα στον κόσμο.

Στις δύο αυτές χώρες ο Τούρκος πρόεδρος και οι συνεργάτες του, Αδελφοί Μουσουλμάνοι, έχουν απλώσει το δίκτυο τους προκαλώντας τεράστια προβλήματα σπρώχνοντας στο ακραίο Ισλάμ όλο και περισσότερους μουσουλμάνους. Πρόκειται για μια τακτική που ακολουθούν στην Ευρώπη και την Αφρική μέσα από Τεμένη και φιλανθρωπικές οργανώσεις. Ισλαμιστές ιεροκήρυκες μίσους έχουν αποκτήσει επιρροή και υπονομεύουν σταθερά τη θρησκευτική ανοχή, ενώ χριστιανική μειονότητα της Ινδονησίας εκδιώκεται από πυρήνες ακραίων ισλαμιστών

Στις δύο αυτές χώρες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επεκτείνει την «Διαχείριση» του Τούρκου Προέδρου. Οι Αμερικανοί επεκτείνουν αυτή την «Διαχείριση» στην περιοχή αυτή αφού η Τουρκία χρησιμοποιεί τους μουσουλμάνους για την σχέση της με την Κίνα. Την Τρίτη ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θα ανοίξει μία πρεσβεία -για πρώτη φορά- στις Μαλδίβες, στη διάρκεια της πενθήμερης περιοδείας που πραγματοποιεί στην Ασία και στο πλαίσιο μιας προσπάθειας που γίνεται από την Ουάσινγκτον για την αντιστάθμιση της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας στην περιοχή.

«Το άνοιγμα της πρεσβείας δε θα συμβεί σε μία νύχτα, αλλά αξίζει,» ανέφερε ο Πομπέο στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου, σε ένα νησιωτικό θέρετρο που βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα του αρχιπελάγους, Μαλέ. «Είναι το σωστό πράγμα που πρέπει να γίνει. Ο ρόλος σας εδώ και στην περιοχή της Ινδίας και του Ειρηνικού, αλλά και στη διεθνή κοινότητα είναι -αυξανόμενα- σημαντικός» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών των Μαλβίδων, ευχήθηκε στον Τούρκο ομόλογο του με αφορμή την εθνική γιορτή της Τουρκίας, αναφέροντας από τις μακρινές Μαλβίδες οι στενοί δεσμοί φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών να συνεχίσουν να ενισχύονται.

ViaDiplomacy Newsroom