Το βλέμμα όλου του κόσμου στην Βενεζουέλα – Εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους κατά του Μαδούρο

Ανυπολόγιστος είναι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν πλημμυρίσει τους δρόμους τους Καράκας – εκατοντάδες χιλιάδες σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης – για να διαδηλώσουν κατά του Νικολά Μαδούρο, ενώ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουάιντο, αυτοανακηρύχθηκε σήμερα μεταβατικός πρόεδρος της χώρας.

Επεισόδια βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορες από τις συγκεντρώσεις στο Καράκας, με την αστυνομία να χρησιμοποιεί δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών. Νωρίτερα, οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τον Γκουάιντο και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κάλεσε τον Μαδουρό να παραιτηθεί και παρότρυνε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να στηρίξουν τις προσπάθειες για αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Εκτός από το Καράκας, μεγάλες αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και σε άλλες πόλεις της Βενεζουέλας, όπου υπάρχουν αναφορές για χημικά και δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών.

Παράλληλα με τις αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και συγκεντρώσεις υπέρ του Βενεζουελανού προέδρου, οργανωμένες από το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα, κάτι το οποίο συμβαίνει τακτικά τα τελευταία χρόνια, οδηγώντας σε βίαιες ταραχές και οδομαχίες.

Μάλιστα, ο ίδιος ο Μαδούρο κάλεσε τους υποστηρικτές του σε «μέγιστη λαϊκή κινητοποίηση, για να κερδίσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα της Βενεζουέλας».

Εκτός από τις ΗΠΑ, ο Καναδάς και όλες οι κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής, εκτός από το Μεξικό, αναγνώρισαν τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης και ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας

Μία προς μία οι αμερικανικές κυβερνήσεις αναγνωρίζουν τον Γκουάιντο ως πρόεδρο

Άμεση ανταπόκριση έλαβε το κάλεσμα Τραμπ προς τις υπόλοιπες αμερικανικές κυβερνήσεις για αναγνώριση του ηγέτη της αντίπολιτευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουάιντο, ως νομίμου μεταβατικού προέδρου της χώρας. Νωρίτερα σήμερα, εν μέσω μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, ο Γκουάιντο αυτοανακήρυχθηκε νόμιμος πρόεδρος της Βενεζουέλας, με σκοπό να ηγηθεί μία μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές.

Συγκεκριμένα, τον Γκουάιντο έχουν ήδη αναγνωρίσει με επίσημες ανακοινώσεις τους οι κυβερνήσεις της Αργεντινής, της Γουατεμάλας, της Παραγουάης, της Βραζιλίας, του Περού, της Χιλής, της Κολομβίας και του Καναδά.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση του Μεξικό απέρριψε το αίτημα του Αμερικανού προέδρου, ανακοινώνοντας ότι συνεχίζει να αναγνωρίζει τον Νικολάς Μαδούρο ως νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας και κάνοντας λόγο για «δημοκρατική λύση» στην πολιτική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα. Τη στήριξη της στον πρόεδρο της Βενεζουέλας ανακοίνωσε λίγο αργότερα και η κυβέρνηση της Βολιβίας.

(πηγή: Καθημερινή)

ViaDiplomacy Newsroom