Τουρκικές εκλογές: Νίκη ΑΚΡ, απώλεια αυτοδυναμίας μετά από 13 χρόνια

Ολοκληρώθηκε στις πέντε το απόγευμα της Κυριακής 7 Ιουνίου 2015 η εκλογική διαδικασία στην Τουρκία για την ανάδειξη των 550 βουλευτών της τουρκικής εθνοσυνέλευσης.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα και μετά από καταμέτρηση περίπου του 98% των ψήφων, το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Αχμέτ Νταβούτογλου φαίνεται να συγκεντρώνει ποσοστό 41% .

Αυτό σημαίνει ότι έχασε την αυτοδυναμία του στην εθνοσυνέλευση, την οποία διατηρούσε εδώ και 13 χρόνια.

Το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), που κυβερνά την χώρα από το 2002, κερδίζει 259 έδρες εκ των 550 συνολικά εδρών συγκεντρώνοντας ποσοστό 41%, ενώ το κουρδικό κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) έλαβε το 12,5% των ψήφων και στέλνει 78 βουλευτές στο κοινοβούλιο, μεταδίδουν τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης(MHP) συγκέντρωσαν ποσοστά 25,2% και 16,5% αντίστοιχα, ήτοι 131 και 82 έδρες.

Οι δημοσκοπήσεις λίγο πριν τις εκλογές έδιναν ποσοστά περίπου 12% στο HDP, λίγο πάνω από το 40% στο AKP, της τάξεως 27% στο κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) και από 15 έως 18% στους εθνικιστές Γκρίζους Λύκους του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) και, όπως φαίνεται εκ των τελικών αποτελεσμάτων, δεν διαψεύστηκαν.

Περισσότεροι από 45 εκατ. ψηφοφόροι, από τους περίπου 56 εκατ. εκλογείς, προσήλθαν στις κάλπες με τη συμμετοχή να κυμαίνεται στο 80%.

Γεγονός είναι ότι εφόσον το κουρδικό κόμμα ( HDP) συμμετέχει πλέον στην Εθνοσυνέλευση τα σχέδια του Τούρκου Προέδρου τίθενται σε κίνδυνο , εκτός και αν συμβιβαστεί με την ιδέα της συνεργασίας με τους Κούρδους.

Στις συνεργασίες όμως θα παίξουν ρόλο και τα άλλα κόμματα και όλα εξαρτώνται από τα αποτελέσματα των εκλογών και τον τελικό αριθμό των εδρών που θα καταλάβουν στην Εθνοσυνέλευση .

erd

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.