Τουρκική φρεγάτα παρακολουθεί τη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ

Η τουρκική πολεμική φρεγάτα “Gelibolu” παρακολουθεί στενά το υπό σημαία Μπαχάμων πλοίο γεωτρύπανο της SAIPEM-10000 το οποίο πραγματοποιεί γεώτρηση στο κοίτασμα “Ονασαγόρας” στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας αναφέρει:

“Το TGG Gelibolu στο πλαίσιο των καθηκόντων του στην Επιχείρηση Ασπίδα Μεσογείου συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντα παρακολούθησης του γεωτρύπανου επ ονόματι SAIPEM-10000 υπό σημαία Μπαχάμων το οποίο όπως σύμφωνα με την ειδησεογραφία θα διεξάγει εργασίες γεώτρησης στις λεγόμενες αδειοδοτούμενες για έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νοτίου Κύπρου που βρίσκεται στο νότιο μέρος του νησιού”.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο η φρεγάτα η οποία φέρει οπλισμό που μπορεί να πλήξει υποβρύχια, στόχους επιφανείς και αέρος  συνεχίζει να παρακολουθεί το SAIPEM 10000 ακόμη και σήμερα που είναι η γιορτή του Μπαϊράμ.

Θα πρέπει αν σημειωθεί ότι πέραν της παρακολούθησης από απόσταση το τουρκικό ναυτικό δεν έχει προβεί σε καμία προσπάθεια παρεμπόδισης της γεώτρησης. Σε καμία περίπτωση επίσης δεν παραβίασε την περιοχή που έχει δεσμεύσει οι Κύπρος για έρευνες.

Οι ΗΠΑ έχουν δώσει διαβεβαιώσεις στη Λευκωσία ότι δεν τίθεται θέμα πρόκλησης προβλημάτων από τη Τουρκία». 

ViaDiplomacy Newsroom