Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα: Η διαπραγμάτευση με την Ελλάδα πρέπει να περιλαμβάνει «δούνε και λαβείν»

Το ΙΒΝΑ ζήτησε από τον Τούρκο Πρέσβη στην Αθήνα Burak Özügergin να σχολιάσει την Ελληνο-Ιταλική Συμφωνία για την Οριοθέτηση της ΑΟΖ.

«Δεν έχω δει τα κείμενα της Συμφωνίας και τα συνημμένα έγγραφα. Ωστόσο, κρίνοντας από τις επίσημες δηλώσεις σχετικά με το θέμα, θεωρώ πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα άρχισε επιτέλους να διευθετεί τα θέματα οριοθέτησης εδώ και δεκαετίες με τους γείτονές της.

Κάποιοι από τους αναγνώστες σας μπορεί να εκπλαγούν όταν ακούσουν ότι η Τουρκία διεξήγαγε και ολοκλήρωσε με επιτυχία όλες τις προσπάθειες οριοθέτησης με όλους τους γείτονές της στη Μαύρη Θάλασσα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70 έως τη δεκαετία του ’90. Όλες αυτές οι συμφωνίες βασίστηκαν φυσικά στον αμοιβαίο σεβασμό και στο διεθνές δίκαιο» σημειώνει ο Τούρκος Πρέσβης.

Συνεχίζοντας τονίζει ότι «είναι αυτονόητο ότι οποιαδήποτε διαδικασία διαπραγμάτευσης θα πρέπει να περιλαμβάνει μια άσκηση δούνε και λαβείν. Και φυσικά η κοινή γνώμη πρέπει να αισθάνεται άνετα με αυτό το γεγονός της ζωής, για να συμφωνήσουμε», αφήνοντας να εννοηθεί ότι απαιτείται να ειπωθεί η αλήθεια στους πολίτες και των δυο χωρών.

«Οι διαπραγματεύσεις μας με την Ελλάδα σχετικά με τις διαφορές στο Αιγαίο χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1970. Πρόσφατα ανακοινώθηκε στην ελληνική πλευρά, στο υψηλότερο επίπεδο, ότι είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διάλογο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων και στην Ανατολική Μεσόγειο» πρόσθεσε ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα.

Καταλήγοντας στις δηλώσεις του στο ΙΒΝΑ ο κ. Burak Özügergin, σημειώνει, «σε αυτό το σημείο, εάν έχουμε τη σωστή νοοτροπία – για να δανειστώ έναν όρο από έναν Έλληνα αναλυτή – χωρίς δογματικές υποχρεώσεις και εμμονές, μπορεί να υπάρξει ένα παράθυρο ευκαιρίας να προχωρήσουμε στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ελπίζω με θετικά αποτελέσματα.»

ViaDiplomacy Newsroom