Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών: Θα στείλουμε περισσότερα όπλα στους Τουρκοκύπριους

Η Τουρκία επανέλαβε σήμερα ότι θα λάβει όλα τα μέτρα για την προστασία των Τουρκοκυπρίων μετά την απόφαση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα ότι η Άγκυρα «θα αναπτύξει περισσότερες δυνάμεις για να προστατεύσει τους Τουρκοκύπριους και θα τους παράσχει ό,τι όπλα χρειαστούν».

 Σε συνάντηση Νέων του Πανεπιστημίου Παμούκαλε με θέμα την «Επιχειρηματική και ανθρώπινη τουρκική εξωτερική πολιτική», ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι «ακόμα κι αν (όλος) ο κόσμος σταθεί απέναντί μας, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας στην Κύπρο, το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Και είμαστε αποφασισμένοι ως προς αυτό».

«Οι ΗΠΑ άρουν το εμπάργκο όπλων κατά της ελληνοκυπριακής πλευράς. Τι έγινε λέει; ‘Συνεργάστηκε στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος’. Δηλαδή, η ε/κ πλευρά είναι ένα διάσημο μέρος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ξέρετε. Αυτό λοιπόν ήταν για ανταμοιβή. ‘Εντάξει’, είπα στον Μπλίνκεν. ‘Δεν έχετε τίποτα άλλο να δώσετε εκτός από όπλα; Δώστε χρήματα. Τους αρέσει. Τα έχουν και ανάγκη. Γιατί δίνετε όπλα; Εναντίον ποιου θα δώσετε αυτά τα όπλα;’. Τι κάνουμε τώρα εμείς; Πήραν μια απόφαση. Αν θέλουν αγοράζουν, αν όχι δεν αγοράζουν. Κι εμείς θα στείλουμε περισσότερες δυνάμεις εκεί για να προστατεύσουμε τους Τουρκοκύπριους. Και ό,τι χρειαστούν ως όπλο, θα τους το δώσουμε», είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ακόμη ότι «χρησιμοποιούμε όλες τις δυνατότητες της διπλωματίας για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας. Είμαστε δυνατοί στο πεδίο και στο τραπέζι. Μερικές φορές το τραπέζι καταρρέει και τότε κατεβαίνουμε στο πεδίο. Κάνουμε ό,τι χρειάζεται στο πεδίο. Μετά από αυτό λέμε σε όλους, ‘Ορίστε. Ελάτε ξανά στο τραπέζι’. Και μετά, εμείς γινόμαστε ο πλέι μέικερ του παιχνιδιού».

ViaDiplomacy Newsroom