Τραμπ: Η Ουάσινγκτον ήταν ανοικτή απέναντι σε μια δίκαιη εμπορική συμφωνία με το Πεκίνο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε κατά τη συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στην Οζάκα στο πλαίσιο της G20 ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί να «έρθει πιο κοντά» με την Κίνα στο εμπόριο.

Ανέφερε επίσης ότι η Ουάσινγκτον ήταν ανοικτή απέναντι σε μια δίκαιη εμπορική συμφωνία με το Πεκίνο, λέγοντας ότι η επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας θα ήταν ιστορική.

«Κάτι συνέβη εκεί που είχαμε κάπως ξεφύγει και τώρα πλησιάζουμε (να φτάσουμε σε μια συμφωνία). Αλλά θα ήταν ιστορικής σημασίας αν μπορούσαμε να κάνουμε μια δίκαιη εμπορική συμφωνία Είμαστε απόλυτα ανοιχτοί απέναντι σε αυτό και είστε απόλυτα ανοιχτοί σε αυτό» , δήλωσε ο Τραμπ στην αρχή της συνάντησής του με τον κινέζο Πρόεδρο.

«Είχαμε άριστες σχέσεις, αλλά θέλουμε να κάνουμε κάτι που θα τις κάνει καλύτερες σεβόμενοι το εμπόριο. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι πραγματικά πολύ εύκολο», δήλωσε ο Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος συνέχισε εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι η συνάντησή του με τον Κινέζο Πρόεδρο θα ήταν «πολύ παραγωγική», προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο θα μπορούσαν να κάνουν κάτι που θα ήταν «μνημειώδες και σπουδαίο και για τις δύο χώρες».

Εν τω μεταξύ, ο Κινέζος ηγέτης δήλωσε ότι τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Κίνα επωφελούνται από τη συνεργασία, ενώ η σύγκρουση τις βλάπτει.

«Ένα βασικό γεγονός παραμένει αμετάβλητο. Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες επωφελούνται από τη συνεργασία και χάνουν από την αντιπαράθεση. Η συνεργασία και ο διάλογος είναι καλύτεροι από τις προστριβές και τις αντιπαραθέσεις», δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20 στην Οζάκα.

Ο Κινέζος πρόεδρος σημείωσε ότι ήταν διατεθειμένος να ανταλλάξει απόψεις με τον Τραμπ σχετικά με θεμελιώδη ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ, προκειμένου να καθορίσει την κατεύθυνση της σχέσης των δύο κρατών στην προσεχή περίοδο και να προωθήσει τη σχέση τους στη βάση του συντονισμού, της συνεργασίας και της σταθερότητας.

Η εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας εντάθηκε το 2018, μετά την απόφαση του Τραμπ τον περασμένο Ιούνιο να επιβάλει δασμούς 25% σε κινεζικά αγαθά αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να αντιμετωπίσει το εμπορικό έλλειμμα.

Via Diplomacy