Τρείς πυραυλακάτους θα ναυπηγήσει η εταιρεία CMN για το Ναυτικό του Λιβάνου με σαουδαραβική χρηματοδότηση

Σε φάση υλοποίησης εισέρχεται το εξοπλιστικό πρόγραμμα των λιβανικών Ενόπλων Δυνάμεων το οποίο χρηματοδοτείται από το Βασίλειο της Σ. Αραβίας με 3 δισ δολάρια.
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ τα ναυπηγεία Constructions Мécaniques de Normandie (CMN) στο Χερβούργο ιδιοκτησίας του Λιβανέζου επιχειρηματία Ισκαντέρ Σάφα πρόκειται να αναλάβουν την ναυπήγηση τριών πυραυλακάτων χαμηλού ηλεκτρομαγνητικού ίχνους (stealth) τύπου Combattante FS 56 για το Ναυτικό του Λιβάνου.
Αυτή την περίοδο το Ναυτικό της χώρας διαθέτει αριθμό μικρών ταχύπλοων παράκτιων περιπολικών, τα οποία δεν φέρουν βαρύ οπλισμό όπως πυροβόλα μεγάλου διαμετρήματος ή πυραύλους. Τα τρία νέα σκάφη έχουν μήκος 56 μέτρα, πλάτος 8,20 μέτρα και βύθισμα 2.71 μέτρα. Το προωστικό του σκεύος επιτρέπει στο σκάφος να αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 38 κόμβους, ενώ η αυτονομία του φτάνει τα 2500 ναυτικά μίλια. Το πλήρωμα του σκάφους αποτελείται από 32 άτομα, γεγονός που αποδεικνύει το μεγάλο ποσοστό αυτοματισμού των λειτουργιών του πλοίου.
Ο οπλισμός του πλοίου είναι ιδιαίτερα βαρύς και περιλαμβάνει ένα κύριο πυροβόλο των 76/62 χλστ Super Rapido της Oto Melara, ένα πυροβόλο των 40 χλστ Bofors 40 Mk4 της BAE Systems, δύο τηλεχειριζόμενα πυροβόλα των 20 ή 30 χλστ. και οκτώ πυραύλους επιφανείας-επιφανείας MM40 Βlock III Exocet της MBDA. Ο εξοπλισμός του σκάφους περιλαμβάνει τον ενιαίο ολοκληρωμένο ιστό αισθητήρων “C-MAST” των εταιρειών  CMN, Cassidian και Ineo Defense. Ο ιστός περιλαμβάνει στο εσωτερικό του ραντάρ έρευνας 3D, ραντάρ ναυτιλίας 2D, ηλεκρο-οπτικούς αισθητήρες, το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου και τις τηλεπικοινωνίες του σκάφους. Επιπλέον η πυραυλάκατος είναι εξοπλισμένη με δύο εκτοξευτές αναλώσιμων αντιμέτρων.
Το ναυπηγικό πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από την Σ. Αραβία και θα επιτρέψει στο Λίβανο να αποκτήσει για πρώτη φορά μία υπολογίσιμη ναυτική δύναμη.

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.