Τρομοκρατική επίθεση σε εργοστάσιο της Air Products στη Grenoble

Σε εταιρία κοντά στη Grenoble της Γαλλίας ακούστηκε δυνατή έκρηξη. Στο σημείο, σύμφωνα με πηγές της γαλλικής αστυνομίας, βρέθηκε αποκεφαλισμένος άντρας και αρκετοί τραυματίες, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η γαλλική Le Dauphine κάνει λόγο για «αρκετά θύματα» και για μια ισλαμική σημαία στο σημείο της έκρηξης. H ίδια εφημερίδα γράφει ότι το κεφάλι του θύματος βρέθηκε κρεμασμένο στο φράκτη της εταιρείας Air Products. Ο υπουργός εσωτερικών Bernard Cazeneuve μεταβαίνει στην περιοχή.

Πηγές της Liberation στο υπουργείο εσωτερικών αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής «δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να επιβεβαιώνει συμμετοχή της ISIS».

To γαλλικό πρακτορείο AFP κάνει λόγο για σύλληψη ενός υπόπτου περίπου 30 ετών. O άντρας φέρεται να είναι γνωστός στις γαλλικές αντιτρομοκρατικές αρχές, μεταδίδει η Le Dauphine.

Σε ό, τι αφορά στο αποκεφαλισμένο σώμα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν είναι εργαζόμενος της επιχείρησης. Το τοπικό μέσο ενημέρωσης Dauphine Libere σημειώνει πως το κεφάλι του βρέθηκε μερικά μέτρα πιο μακριά από το άψυχο σώμα του. Φαίνεται πως το κεφάλι του βρέθηκε “καρφωμένο” στα κάγκελα του περιβόλου του εργοστασίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως φέρει πάνω του επιγραφές στα αραβικά. Ειδική ομάδα εγκληματολογικών ερευνών φτάνουν στο σημείο, με τις αρχές να έχουν αποκλείσει τα σημεία όπου συνέβη η επίθεση.

Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας μεταδίδει πως ήδη ένας ύποπτος έχει συλληφθεί. Ο άνδρας φέρεται να δήλωσε πως είναι μέλος του «Ισλαμικού Κράτους». Μάλιστα ο συλληφθείς είναι «γνωστός» στις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες.

Τις έρευνες για το συμβάν στη νοτιοανατολική Γαλλία έχει αναλάβει η αντιτρομοκρατική. Για τρομοκρατική επίθεση ενός ατόμου το οποίο επέβαινε σε αυτοκίνητο και πιθανόν να είχε συνεργό στο εργοστάσιο στην Ιζέρ έκανε λόγο, σε δήλωσή του από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Στόχος της επίθεσης ήταν η ανατίναξη του εργοστασίου και δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι πρόκειται για τρομοκρατική πράξη, πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ένα επιβεβαιωμένο θύμα αποκεφαλισμού, ενώ υπάρχουν και δύο τραυματίες.

Ο κ. Ολάντ δήλωσε ακόμη ότι συγκαλεί εκτάκτως υπουργικό συμβούλιο το απόγευμα στο Παρίσι.
Πρόσθεσε ότι η Γαλλία θα απαντήσει όχι με συναισθηματικούς όρους, αλλά με δράση και πρόληψη τέτοιων ενεργειών και θα εκμηδενίσει τις τρομοκρατικές ομάδες, ενώ σημείωσε ότι στη χώρα του δεν θα κυριαρχήσει ο φόβος και οι «άσκοπες διαιρέσεις»

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας και νυν αρχηγός της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης στη χώρα, Νικολά Σαρκοζί, σημείωσε ότι οι τρομοκράτες που πραγματοποίησαν επίθεση σε εργοστάσιο στη Ιζέρ κήρυξαν πόλεμο στη Γαλλία, τη δημοκρατία, στον ίδιο τον πολιτισμό.

Ο κεντροδεξιός ηγέτης ζήτησε επίσης με δήλωσή του από την σοσιαλιστική κυβέρνηση της Γαλλίας να αυξήσει το επίπεδο ασφάλειας σε ολόκληρη τη χώρα.

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.