Τσεν Λιαντζένγκ: Η συνεργασία στον Πειραιά είναι μόνο μια καλή αρχή

Ο Τσεν Λιαντζένγκ, αναπληρωτής διευθυντής της Κρατικής Διοίκησης Ωκεανών της Κίνας, σε συνέντευξη με δημοσιογράφο του CRI, ανέφερε ότι η συνεργασία στον Πειραιά είναι μόνο μια καλή αρχή της θαλάσσιας συνεργασίας Κίνας-Ελλάδας και ότι αναμένονται περισσότερα προγράμματα συνεργασίας στο μέλλον που θα ωφελούν και τις δύο πλευρές.

Το 2014 κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα, ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ και ο τότε Έλληνας ομόλογός του Αντώνης Σαμαράς, συμμετείχαν στο Ελληνό-Κινεζικό Συνέδριο για την Θαλάσσια Συνεργασία και καθόρισαν το 2015 ως το Έτος Θαλάσσιας Συνεργασίας Κίνας-Ελλάδας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Κίνας. Το 80% των εμπορευμάτων μεταξύ τους μεταφέρεται μέσω θαλάσσης. Ο δρόμος που αρχίζει από τις κινεζικές ακτές και, μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και της Μεσογείου, φτάνει στον Πειραιά αποτελεί τον βραχύτερο μεταξύ άλλων. Από το 2009, που η κινεζική εταιρία COSCO άρχισε να χειρίζεται το λιμάνι του Πειραιά, τα εμπορευματοκιβώτια που δέχονται και αποστέλλονται αυξήθηκαν από τα 0,665 στα 3,6 εκ. TEU το 2014.

Σύμφωνα με τον Τσεν, η μεταφορά μέσω θαλάσσης είναι ένας σημαντικός τομέας της θαλάσσιας συνεργασίας των δύο χωρών. Η συνεργασία στον Πειραιά ως ένα αντιπροσωπευτικό πρόγραμμα, πηγαίνει εξαιρετικά και έχει καλό μέλλον.

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.