Τζέφρι Πάιατ: Κρίσιμος ο ρόλος της Ελλάδας για τη διασφάλιση ενός ενεργειακού μέλλοντος για την ευρύτερη περιοχή απαλλαγμένου από μονοπώλια

Την κοινή εκτίμηση ότι η συνεργασία της Ελλάδας με τους γείτονές της στα Βαλκάνια είναι το κλειδί για την επιτυχία της στην παροχή εναλλακτικών λύσεων στο παραδοσιακό ρωσικό μονοπώλιο φυσικού αερίου, αξιοποιώντας τις πολλές ευκαιρίες που προσφέρει η ενεργειακή μετάβαση, διατύπωσαν από το βήμα του 5ου Southeast Europe Energy Forum 2021 οι πρέσβεις των ΗΠΑ, στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, στην Αλβανία Yuri Kim, στη Βόρεια Μακεδονία Kate Mary Byrnes, στη Βουλγαρία Herro Mustafa και στη Σερβία Anthony F. Godfrey.

Το φόρουμ διοργανώνουν για πέμπτη συνεχή χρονιά το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας σε συνεργασία με την Αμερικανική Πρεσβεία στην Ελλάδα και τη στρατηγική υποστήριξη του Atlantic Council και του U.S. Chamber of Commerce.

Η ανάγκη για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας δεν αποτελεί «εθνική ατζέντα αλλά της ευρύτερης περιοχής», είπε ο Αμερικανός πρέσβης, υπογραμμίζοντας τον κρίσιμο ρόλο της Ελλάδας στην ανάπτυξη ενός δικτύου σχέσεων με τους γείτονές της, με στόχο τη διασφάλιση ενός ενεργειακού μέλλοντος για την ευρύτερη περιοχή απαλλαγμένου από μονοπώλια και διαβεβαιώνοντας για τη στήριξη των ΗΠΑ προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Αμερικανός πρέσβης υπογράμμισε επίσης τον κομβικό ρόλο μακροπρόθεσμων πρότζεκτ όπως  ο TAP, ο IGB και ο FSRU στην Αλεξανδρούπολη στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και στην απεξάρτηση της Ευρώπης και των Βαλκανίων από το ρωσικό αέριο, ιδίως με τον ΤΑΡ να έχει ήδη ολοκληρωθεί και τον IGB να βαίνει προς ολοκλήρωση κι έκανε ιδιαίτερη μνεία στα βήματα που έχουν γίνει από την ελληνική κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία.

Οι πέντε πρέσβεις συζήτησαν για τη σημασία της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της ανάγκης αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της, αλλά και της ανάγκης να «αγκαλιάσουν» οι χώρες της περιοχής την ενεργειακή μετάβαση.

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ/ Σοφία Παπαδοπούλου)

ViaDiplomacy Newsroom