Τζέφρι Πάιατ: Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί με την Ελλάδα να προωθήσουν τους κοινούς περιφερειακούς στόχους,για την Άμυνα και την Ασφάλεια

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί να προωθήσουν τους κοινούς περιφερειακούς στόχους μας για την άμυνα και την ασφάλεια, όπως επιβεβαιώσαμε κατά τη διάρκεια του Στρατηγικού Διαλόγου και μέσω της ενημερωμένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Αυτό ανέφερε στο twitter ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, με αφορμή άσκηση που πραγματοποιήθηκε νότια της Κρήτης και συμμετείχαν το Arleigh Burke USS Porter (DDG 78) από την μεριά του Αμερικανικού Ναυτικού, και η Φρεγάτα Αδρίας (F-459), το υποβρύχιο Πόντος (S-119) και τέσσερα F-16 από Ελληνικής πλευράς.

Η συνεκπαίδευση περιελάμβανε προηγμένους ελιγμούς, και σενάρια επικοινωνίας, αεροπορικής άμυνας, αντι-υποβρυχιακού και ηλεκτρονικού πολέμου. Συνέβαλε περαιτέρω στην αύξηση του επιπέδου επιχειρησιακής ετοιμότητας, ικανότητας μάχης και συνεργασίας των συμμετεχόντων δυνάμεων.

«Οι σημερινές διμερείς ασκήσεις πρόσφεραν μια μεγάλη ευκαιρία να αποδείξουμε τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των δυνάμεών μας και να εμβαθύνουμε περαιτέρω τη στρατιωτική-στρατιωτική σχέση των χωρών μας, η οποία βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό σημείο», επίσης ο Τζέφρι Πάιατ.

Η Φρεγάτα ΥΔΡΑ και Αλεξιπτωτιστές Ελευθέρας Πτώσεως) στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021 η Φρεγάτα (Φ/Γ) Ύδρα κατέπλευσε στο λιμένα ABU DHABI των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) στο πλαίσιο συμμετοχής της στις εκδηλώσεις των Διεθνών Εκθέσεων Αμυντικού Υλικού IDEX & NAVDEX 2021, που θα λάβουν χώρα στο Abu Dhabi National Exhibition Centre, από την Κυριακή 21 έως την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021.

Την ίδια ημέρα προσωπικό της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΓΕΕΘΑ/ΔΔΕΕ) έφτασε στο DUBAI, προκειμένου να εκπαιδευτεί στον εξομοιωτή ελεύθερης πτώσης (αεροσήραγγα) που διαθέτουν τα ΗΑΕ. Η εν λόγω εκπαίδευση, η οποία εκτελείται σε ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον, εξασφαλίζει πολύτιμη εμπειρία στο δύσκολο αντικείμενο της ελεύθερης πτώσης, με παράλληλη σημαντική μείωση κόστους σε σχέση με την εκτέλεση πραγματικών αλμάτων.

Η συμμετοχή προσωπικού και μέσων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις ανωτέρω δραστηριότητες, εντάσσεται στην ενίσχυση και εμβάθυνση των ήδη άριστων σχέσεων και της αμυντικής συνεργασίας της χώρας μας με τα ΗΑΕ.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, κατά την επίσημη επίσκεψή του στα ΗΑΕ από το Σάββατο 20 έως την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021 στο πλαίσιο των Διεθνών Εκθέσεων Αμυντικού Υλικού IDEX & NAVDEX 2021, μεταξύ άλλων θα επισκεφθεί τη Φ/Γ ΥΔΡΑ και θα παρακολουθήσει μέρος της εκπαίδευσης της Ομάδας των Ελλήνων αλεξιπτωτιστών.

ViaDiplomacy Newsroom