Τζέφρι Πάιατ στο «V» : Πολύπλευρη η εκστρατεία του Πούτιν εναντίον του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Πατριάρχη Αλεξάνδρειας – Οι Ρωσικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν κάθε «μοχλό»

«Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν την απόφαση που πήραν πολλά κράτη της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα να εκδιώξουν Ρώσους πράκτορες από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, όπου απελάθηκαν 12 Ρώσοι. Η τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν όταν Ρώσοι εκδιώχθηκαν λόγω της παραβίασης της Ελληνικής κυριαρχίας και της ενασχόλησης με θέματα της Συμφωνίας των Πρεσπών και της Ελληνικής Εκκλησίας.» Αυτό ανέφερε ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Τ΄ζεφρι Πάιατ, σε ερώτηση του «Viadiplomacy» σχετικά με τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών από τα Βαλκάνια και την Ελλάδα.

«Η Ρωσία προφανώς προσπαθεί να κάνει την εκστρατεία της σε πολλαπλά επίπεδα σε ό,τι αφορά την ενημέρωση ή την Εκκλησία. Αρκεί να δούμε τον τρόπο με τον οποίο η Ρωσία προσπάθησε να υπονομεύσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ή αυτό που έκανε η Ρωσία εναντίον του Πατριάρχη Αλεξανδρείας σε όλη την Αφρική. Νομίζω ότι για τον Πούτιν αυτή είναι μια πολύπλευρη εκστρατεία. Η Ρωσία είναι το άμεσο επίκεντρο αυτή τη στιγμή, αλλά είναι πολύ σαφές ότι το ρωσικό κράτος, οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών χρησιμοποιούν κάθε μοχλό που έχουν στη διάθεσή τους. Αυτό ακριβώς έχουμε δει από τις πρώτες μέρες του πολέμου στην Ουκρανία που ξεκίνησε πραγματικά με την εισβολή στην Κριμαία τον Φεβρουάριο του 2014. » κατέληξε στην ίδια απάντηση

Σε τι αναφέρεται ο Αμερικανός Πρέσβης όταν μιλά για εκστρατεία της Μόσχας εναντίον του Πατριάρχη Αλεξάνδρειας

«Το αρχαίο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για τη συνοδική απόφαση του Ρωσικού Πατριαρχείου να ιδρύσει Εξαρχία εντός των κανονικών ορίων της δικαιοδοσίας της Αρχαίας Εκκλησίας της Αλεξάνδρειας, απόφαση που ελήφθη εν μέσω της Γέννησης του Χριστού και των Θείων Θεοφανείων , κατά την οποία προβάλλεται ο Χριστός ο Βασιλιάς της Ειρήνης.»

Αυτό είχε αναφέρει σε ανακοίνωση το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας στις αρχές του χρόνου, σχετικά με την απόφαση του Πατριαρχείου της Μόσχας να ιδρύσει Εξαρχία Αφρικής και να θέσει υπότη δικαιοδοσία της Ρωσικής Εκκλησίας 102 κληρικούς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, από οκτώ αφρικανικές χώρες. Ουσιαστικά πρόκειται για μια πολιτική απόφαση και αντόποινα προς το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας το οποίο προχώρησε στην αναγνώριση της Ουκρανικής Εκκλησίας.

«Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας θα συνεχίσει να ασκεί τα ποιμαντικά του καθήκοντα απέναντι στο ποίμνιο που του έχει εμπιστευθεί ο Κύριος, το οποίο υπάγεται στην πνευματική κληρονομιά των μεγάλων Ελλήνων Πατέρων της Εκκλησίας, οι οποίοι, σύμφωνα με τον σύγχρονο Ρώσο θεολόγο, ο αείμνηστος Ο π. Γεώργιος Φλωρόφσκι, άφησε ανεξίτηλο σημάδι στην Ορθόδοξη Θεολογία και την Εκκλησία. Η απόφαση του Ρωσικού Πατριαρχείου θα συζητηθεί σε προσεχή συνεδρίαση της Συνόδου του οθρ Πατριαρχείου, οπότε και θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις» κατέληξε η ανακοίνωση του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας

Ιεράρχες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας πρότειναν την δημιουργία μας «Μητρόπολης Αφρικής του Ρωσικού Πατριαρχείου», με σκοπό να ανατρέψουν τον νόμιμο Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο. Σε ανακοίνωση το Πατριαρχείο Μόσχας σημειώνει, ΄ότι η Σύνοδος αποφάσισε να δοθεί στον κυβερνών επίσκοπο της Μητρόπολης Νότιας Αφρικής ο τίτλος «Γιοχάνεσμπουργκ και Νότιας Αφρικής. Η Σύνοδος διόρισε τον Αρχιεπίσκοπο Ερεβάν και Αρμενίας Λεωνίδ ως Πατριαρχικό Έξαρχο Αφρικής, Μητροπολίτη Κλιν, με εντολή να διοικεί τη Μητρόπολη Βόρειας Αφρικής και να είναι προσωρινός διαχειριστής της Επισκοπής Νοτίου Αφρικής.

Ποιος είναι ο Μητροπολίτη Κλιν; – Από τις αερομεταφερόμενες ταξιαρχίες του Ρωσικού στρατού στην Ρωσική Πατριαρχική Εξαρχία της Αφρικής

Μια πολυσχιδής προσωπικότητα, γνώστης της Ελληνικής πραγματικότητας αφού σπούδασε στην Ελλάδα και μιλάει Ελληνικά, με παρουσία στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη τα ταραγμένα χρόνια αλλά και στην Αίγυπτο την περίοδο της «Αραβικής Άνοιξης» και της εξέγερσης της πλατείας Ταχρίρ, είναι ο πρώτος Ρώσος Αρχιεπίσκοπος που ορίστηκε από το Πατριαρχείο της Μόσχας ως Πατριαρχικός Εξαρχος Αφρικής.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κλιν, Λεωνίδας, μόλις στα 54 του χρόνια αναλαμβάνει μια δύσκολη αποστολή αφού η δημιουργία Πατριαρχικής Εξαρχίας στην Αφρική, σε μια περιοχή δηλαδή που είναι στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας, χαρακτηρίστηκε από μερίδα της εκκλησίας ως «εισπήδηση» και «εκκλησιαστικό πραξικόπημα».

Ο κατά κόσμον Λεωνίδας Εντουάρντοβιτς Γκορμπατσώφ γεννήθηκε στην Σταυρούπολη του Καυκάσου στις 26 Οκτωβρίου 1968. Το 1970 η οικογένειά του μετακόμισε στο Κρασνοντάρ. Στις 18 Ιουνίου 1990 εκάρη μοναχός. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 8 Απριλίου 1990 από τον Αρχιεπίσκοπο Κρασνοντάρ και Κουμπάν Ισίδωρο και Πρεσβύτερος στις 8 Οκτωβρίου 1990. Υπηρέτησε στην Επισκοπή Κρασνοντάρ (1990-1997) και στην Θρησκευτική Υπηρεσία Ενόπλων Δυνάμεων του Πατριαρχείου Μόσχας (1997-2002). Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Αθηνών το 2002. Υπηρέτησε στο Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Ρωσίας (2002-2013). Διετέλεσε Μέλος της Πνευματικής Αποστολής του Πατριαρχείου Ρωσίας στα Ιεροσόλυμα (2003-2004) και Έξαρχος του Πατριαρχείου Ρωσίας στην Αλεξάνδρεια (2004-2013).

Στις 17 Ιουνίου 2013 χειροτονήθηκε Επίσκοπος Αργεντινής και Νοτίου Αμερικής. Τη χειροτονία τέλεσε ο Πατριάρχης Ρωσίας Κύριλλος, συμπαραστατούμενος από τους Μητροπολίτες Σαράνσκ και Μορδοβίας Βαρσανούφιο, Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, τους Αρχιεπισκόπους Ίστρας Αρσένιο, Γεγκωρέβου Μάρκο και τους Επισκόπους Σολνετσνογκόρσκ Σέργιο και Ποδόλσκ Τύχωνα. Στις 3 Ιουνίου 2016 εξελέγη Επίσκοπος Βλαδικαυκάσου και Αλανίας. Στις 4 Δεκεμβρίου 2017 προήχθη σε Αρχιεπίσκοπο. Στις 23 Σεπτεμβρίου 2021 τοποθετήθηκε Αρχιεπίσκοπος Κλίν, Βικάριος της Επισκοπής Μόσχας. Στις 15 Οκτωβρίου 2021 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος της νεοσύστατης Επισκοπής Ερεβάν και Αρμενίας ενώ στις 29 Δεκεμβρίου 2021 τοποθετήθηκε Αρχιεπίσκοπος Κλιν, Πατριαρχικός Έξαρχος Αφρικής.

Αυτά είναι όμως μόνο κάποια από τα στοιχεία του βιογραφικού του που είναι πολύ πιο πλούσιο. Μόλις αποφοίτησε από το Λύκειο το 1985 και μέχρι το 1986 ήταν βοηθός εργαστηρίου στο Τμήμα Αεροδυναμικής και Δυναμικής Πτήσεων στη στρατιωτική μονάδα ULO 26265 ενώ στη συνέχεια μέχρι και το 1988 υπηρέτησε σε ενεργό στρατιωτική θητεία, σύμφωνα με το βιογραφικό του στην Ρωσική Εκκλησία, στις Ένοπλες Δυνάμεις της τότε ΕΣΣΔ. Τα επόμενα χρόνια σκαλί-σκαλί έκτισε την εκκλησιαστική του καριέρα.

Από το 1997 υπηρέτησε ως υπάλληλος του Συνοδικού Τμήματος Συνεργασίας με τις Ένοπλες Δυνάμεις και τις Υπηρεσίες Επιβολής του Νόμου στη Μόσχα. Από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο του 1998, υπηρέτησε ως μέλος της ρωσικής ανεξάρτητης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (UNMIBH).

Οι σπουδές του τον έφεραν για τέσσερις χρόνια στην Αθήνα όπου από τον Οκτώβριο του 1998 έως τον Σεπτέμβριο του 2002, σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Καποδιστριακού Εθνικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ ανήκε και στο προσωπικό του Ρωσικού κάτω Ναού του Μεγαλομάρτυρα Παντελεήμονα στον Άγιο Παντελεήμονα.

Τα επόμενα χρόνια η Ρωσική Εκκλησία τον στέλνει στα θερμά μέτωπα της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Στις 30 Ιουλίου 2003 με απόφαση της Ιεράς Συνόδου διορίστηκε μέλος της Ρωσικής Εκκλησιαστικής Αποστολής στην Ιερουσαλήμ. Στις 24 Δεκεμβρίου 2004, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου, απαλλάχθηκε από τη θέση του ως μέλος της Ρωσικής Εκκλησιαστικής Ιεραποστολής στην Ιερουσαλήμ και διορίστηκε πρύτανης του Συγκροτήματος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αλεξάνδρεια και της Εκκλησίας του Δημητρίου Θεσσαλονίκης στο Κάιρο, Εκπρόσωπος του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

Η παρουσία και ο ρόλος του θεωρούνται τόσο σημαντικά ώστε του εξασφαλίζουν θέση σε μεγάλα γεγονότα στην περιοχή. Τον Ιούνιο του 2009, ήταν παρόν στη συνάντηση μεταξύ του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου Β’ και του Ντμίτρι Ανατόλιεβιτς Μεντβέντεφ, Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Στις 11 Απριλίου 2010, στο προαύλιο του Πατριαρχείου Μόσχας στο Κάιρο, ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος του δίνει το βαθμό του αρχιμανδρίτη.

Τους επόμενους μήνες θα ζήσει από κοντά την αρχή της «Αραβικής Άνοιξης» και τα γεγονότα της πλατείας Ταχρίρ. Όπως περιέγραψε μάλιστα, τότε είχε οργανωθεί στη Ρωσική Πρεσβεία ένα αρχηγείο κρίσης, το οποίο περιλάμβανε και τον ίδιο για να προστατέψουν Χριστιανούς αλλά και Ρώσους πολίτες.

Στη συνέχεια οι ικανότητές του, τον έφεραν το 2013 στην επισκοπή Αργεντινής και Νότιας Αμερικής, στην οποία κλήθηκε να κάνει ότι και τώρα στην Αφρική, να την οργανώσει, να στελεχώσει τις ενορίες και τους ναούς με κληρικούς και να την ενισχύσει με οικονομικούς πόρους.

Ευάγγελος Βενιζέλος από το Dlephi Forum : Η Ορθοδοξία αυτήν τη στιγμή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση

«Να έχουμε μια αίσθηση των μεγεθών. Η Ορθοδοξία αυτήν τη στιγμή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση. Γιατί σήμερα η ορθόδοξη εκκλησία, με τα όπλα να έχουν ευλογηθεί από τον πατριάρχη Μόσχας, επιτίθεται στην ορθόδοξη Ουκρανία. Η μόνη βαθυστόχαστη γεωπολιτική προσέγγιση είναι η εκκλησιολογική προσέγγιση που έκανε ο πατριάρχης Βαρθολομαίος»,

Αυτό είχε αναφέρει ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην παρέμβαση στο Delphi Forum δίνοντας μια άλλη διάσταση και εξη΄γηση για τα βαθύτερα αίτια της Ουκρανικής κρίσης και των σκοπών του Πούτιν

Μητσοτάκης: Συνάντηση με τον Πατριάρχη Αλεξάνδρειας Θεόδωρο Β΄

Την ίδια ημέρα με την δήλωση του Τζέφρι Πάιατ, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρο Β΄ στο πλαίσιο επίσκεψης του Μακαριωτάτου στην Αθήνα.

Στη συνάντηση έγινε επισκόπηση όλων των θεμάτων που αφορούν το Πρεσβυγενές Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, συζητήθηκαν οι προκλήσεις που καλείται να διαχειριστεί στην περιοχή πνευματικής και εκκλησιαστικής του δικαιοδοσίας και τονίστηκε ο απαιτητικός ρόλος που καλείται να διαδραματίσει στην Αφρική προς όφελος του ελληνισμού και της Ορθοδοξίας.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε στον Μακαριώτατο την αμέριστη στήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης σε όλα τα θέματα που αφορούν την Εκκλησία της Αλεξανδρείας και το Ελληνορθόδοξο ποίμνιο στην Αφρική.

Κατά τη συζήτηση επιβεβαιώθηκε ότι, στην τρέχουσα συγκυρία, η διατήρηση της ενότητας Ορθοδόξων Εκκλησιών εξακολουθεί να παραμένει υψηλή προτεραιότητα.

ViaDiplomacy Newsroom