Βαρβιτσιώτης: Οι EU-Med είναι ένας χώρος συνεύρεσης ισχυρών πολιτικά και ναυτικά δυνάμεων

«Φιλοδοξία μας είναι να καταστεί η μεσογειακή διάσταση μία ισχυρή πολιτικά τάση στην Ευρώπη», αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» με αφορμή την υπουργική σύνοδο των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα, την πρώτη με φυσική παρουσία. 

Οι συμμετέχουσες χώρες συμφώνησαν σε μια Κοινή Δήλωση, που ανοίγει τον δρόμο για τη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στα Χανιά, ενώ διαπιστώθηκε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη συνεργασία ανάμεσα σε χώρες με παραδοσιακούς δεσμούς και κοινές προκλήσεις, όπως αναφέρει ο κ. Βαρβιτσιώτης.

«Οι EU-Med είναι ένας χώρος συνεύρεσης ισχυρών πολιτικά και ναυτικά δυνάμεων, νησιωτικών χωρών και κρατών στα σύνορα της ηπείρου», τονίζει και προσθέτει:

«Αντιπροσωπεύοντας σχεδόν 200 εκατομμύρια Ευρωπαίους, μπορούμε να κάνουμε τη φωνή μας να ακουστεί δυνατότερα στις Βρυξέλλες. Να εκφράσουμε και να ενισχύσουμε την νότια διάσταση στην ευρωπαϊκή πολιτική. Να διαμορφώσουμε το μέλλον που απαιτούν και αξίζουν οι λαοί μας».

Πρώτα απ’ όλα ένα μέλλον που διαφυλάσσει το θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου, γι’ αυτό, στην υπουργική σύνοδο εντάχθηκε μια ειδική θεματική με στόχο την ολοκληρωμένη διαχείριση των πόρων της μέσα από μια βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία.

«Παράλληλα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα εξέλθουμε από την πανδημία ομαλά,  αποτελεσματικά, με κοινό βηματισμό. Ότι τα προγράμματα εμβολιασμών θα ολοκληρωθούν επιτυχώς. Ότι ο τουρισμός θα αιμοδοτήσει και πάλι τις χώρες μας», αναφέρει ο κ. Βαρβιτσιώτης και υπενθυμίζει ότι «το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό -που πρώτος ο Έλληνας πρωθυπουργός πρότεινε- αγκαλιάστηκε από όλες τις μεσογειακές χώρες. Και σήμερα βάζει μπροστά τις μηχανές της εξωστρέφειας, με στόχο την οικονομική ανάκαμψη».

Επισημαίνει πως η ανάκαμψη θα πρέπει να είναι άμεση και χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς, να εγγυάται την μετάβαση σε μια ανθεκτική Πράσινη Ψηφιακή Οικονομία και να επιτρέπει στους νέους να μένουν στον τόπο τους. Τα εργαλεία, όπως προσθέτει, υπάρχουν, με πρώτο το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Ενωμένοι οι νότιοι πρέπει να διαχειριστούμε και τα ζητήματα ασφάλειας. Συνασπισμένοι γύρω από κοινές πολιτικές και δημοκρατικές αρχές, να κάνουμε τη Μεσόγειο έναν τόπο ειρήνης και πολιτικής σταθερότητας, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και την καλή γειτονία. Κάτι το οποίο πρέπει να σεβαστεί και η Τουρκία. Να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στην Κύπρο για μια βιώσιμη λύση στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής Ομοσπονδίας».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρεται ακόμη και στην ανάγκη «περιφρούρησης των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης με μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική, για να μη μετατραπούν σε αποθήκες ανθρώπων».

«Πρώτα η Ευρώπη να θέσει κανόνες στα θαλάσσια σύνορά της. Να αυξήσει τις δυνάμεις της. Να συνάψει συμφωνίες με τρίτες χώρες για την επιστροφή όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Και μετά να δείξει αλληλεγγύη στις χώρες υποδοχής. Αλλιώς, κανένα Σύμφωνο για τη Μετανάστευση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό».

«Είναι, λοιπόν, η στιγμή η Ευρώπη να επενδύσει στη μεσογειακή γειτονιά της», τονίζει χαρακτηριστικά. «Και η Ελλάδα, ως πανάρχαιο ναυτικό έθνος που βρίσκεται στο κέντρο της Μεσογείου και στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει στρατηγικό συμφέρον να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα ευρωμεσογειακή πολιτική. Η πρώτη σελίδα γράφτηκε στην Αθήνα, το επόμενο βήμα θα γίνει στα Χανιά», καταλήγει.

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom