Βασιλιάς της Ιορδανίας: Η προσάρτηση εδαφών από το Ισραήλ απειλεί την ασφάλεια στην περιοχή

Ο Βασιλιάς της Ιορδανίας προειδοποίησε ότι η προγραμματισμένη προσάρτηση του Ισραήλ μεγάλων τμημάτων της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης θα απειλούσε τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή

Ο Βασιλιάς Αμπντουλάχ «προειδοποίησε ότι οποιοδήποτε μονομερές ισραηλινό μέτρο για την προσάρτηση εδάφους στη Δυτική Όχθη είναι απαράδεκτο και υπονομεύει τις προοπτικές επίτευξης ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή», ανέφερε σε δήλωση το Βασιλικό Παλάτι.

Τα σχόλιά του ήρθαν κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με ηγέτες και επιτροπές του Κογκρέσου των ΗΠΑ, δήλωσε το Reuters.

Ο Αμπντουλάχ είπε κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης σε επιτροπή του Κογκρέσου των ΗΠΑ, ότι η ειρήνη θα έρθει μόνο με τη δημιουργία ενός «ανεξάρτητου, κυρίαρχου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους» με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Επανέλαβε επίσης ότι το Ισραήλ έπρεπε να αποσυρθεί από το έδαφος που κατείχε κατά τη διάρκεια του Ισραήλ-Αραβικού πολέμου του 1967.

Η ισραηλινή κυβέρνηση σχεδιάζει να προσαρτήσει την κοιλάδα του Ιορδάνη και τους οικισμούς στη Δυτική Όχθη την 1η Ιουλίου. Οι παλαιστινιακές εκτιμήσεις δείχνουν ότι το σχέδιο προσάρτησης του Ισραήλ θα καλύπτει περισσότερο από το 30% της Δυτικής Όχθης.

Σε απάντηση στην ανακοίνωσή του, η Παλαιστινιακή Αρχή δήλωσε ότι δεν δεσμεύεται πλέον από όλες τις συμφωνίες με το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την ασφάλεια.

(πηγή: middleeastmonitor.com)

ViaDiplomacy Newsroom