Βεργίλ Τσίτακ: Η Ρωσία θέλει να χωρίσει την ΕΕ εφαρμόζοντας μια «γεωπολιτική δυσπιστίας» και η Κίνα θέλει να «την αγοράσει»

Για την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) της 16ης Μαρτίου, η οποία δείχνει μια έντονη εκστρατεία παραπληροφόρησης και πανικού των Ευρωπαίων πολιτών με σαφή στόχο να υπονομεύσει την αποτελεσματικότητα της Δύσης στην καταπολέμηση της πανδημίας, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bursa, ο Ρουμάνος Γερουσιαστής των Φιλελεύθερων Βεργίλ Τσίτακ.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρουμάνος Γερουσιαστής, « η προέλευση αυτών των πηγών είναι πιθανότατα στη Ρωσία και έχει εγκριθεί από το ρωσικό κράτος. Δεν θα εξαιρούσα από αυτήν τη συζήτηση πρόσφατα μηνύματα υπέρ της Κίνας, που κυκλοφόρησαν από πηγές μέσων ή μεμονωμένους σχολιαστές στην Ευρώπη. Λέω εδώ και αρκετό καιρό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στόχος τόσο για τη Ρωσία όσο και για την Κίνα, αλλά από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Η Ρωσία θέλει να χωρίσει την ΕΕ εφαρμόζοντας μια «γεωπολιτική δυσπιστίας» και η Κίνα θέλει να “την αγοράσει” ».

Επιπλέον, ο κ.Τσίτακ, σχολίασε, τις πρόσφατες δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπερκγ, ο οποίος υποστήριξε ότι κατά την εποχή της πανδημίας και της μετά από αυτήν εποχής, είναι δυνατόν να αυξηθούν οι κίνδυνοι ασφαλείας των συμμάχων και, ως εκ τούτου, τα κράτη μέλη πρέπει να συνεχίσουν τα μέτρα για την αύξηση των στρατιωτικών αμυντικών δυνατοτήτων έναντι κάθε είδους απειλή.

Όπως είπε, «είναι πολύ έγκυρα και επαναλαμβάνονται από τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Μιρτσέα Γκεοάνα, πριν από λίγες ημέρες. Επιπλέον, ο αρχηγός του ΝΑΤΟ φιλοξένησε μια εικονική συνάντηση των υπουργών αμυντικής συμμαχίας στην οποία παρακολούθησαν ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ΤΤ Έσπερ για να εξετάσουν τις ενέργειες των συμμάχων του ΝΑΤΟ για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού. Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε ήταν η διατήρηση της αποτροπής και της άμυνας του ΝΑΤΟ, καθώς και η υποστήριξη αποστολών και επιχειρήσεων σε όλη την πανδημία. Ναι, οι χώρες του ΝΑΤΟ πρέπει να αυξήσουν την αμυντική τους ικανότητα, ιδίως ενόψει αντισυμβατικών απειλών, όπως προπαγάνδα, ψεύτικες ειδήσεις, πόλεμος στον κυβερνοχώρο, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να υποθέσουν και να εξαλείψουν τις δικές τους ευπάθειες».

Τέλος, ο Ρουμάνος Γερουσιαστής, απαντώντας στην ερώτηση του δημοσιογράφου για το εάν υπάρχει πραγματική στρατιωτική απειλή για τη Ρουμανία, υποστήριξε πως είδε την κατάσταση ασφάλειας στην περιοχή, πριν απειληθεί η Ευρώπη από την κρίση υγείας που προκλήθηκε από το COVID 19, ειδικά μετά τη Διάσκεψη Ασφαλείας του στο Μόναχο από τον Φεβρουάριο. Όπως είπε , οι διεθνείς σχέσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων θα αναμορφωθούν στο τέλος αυτής της κρίσης. «Δεδομένου ότι δεν μου αρέσει να επαναλαμβάνω αυτό που έχει γραφτεί στον Τύπο και πώς είναι ορατό μόνο το 10% αυτού που είναι πραγματικά σημαντικό, σας λέω ορισμένα συμπεράσματα στα οποία κατέληξα από τις συζητήσεις και τις συζητήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Ας δούμε μερικά γεγονότα και βγάλουμε τα συμπεράσματα αργότερα. Οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία ειδικότερα ανησυχούν για τη στρατιωτικοποίηση της Βαλτικής Θάλασσας και τη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στην περιοχή. Αυτή η ανησυχία ήταν στην ατζέντα του ΝΑΤΟ, η οποία αύξησε τη στρατιωτική παρουσία στην ανατολική πλευρά από τη Θάλασσα του Μπάρεντς μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα. Αντίθετα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λάβροφ απευθυνόταν αλαζονικά στους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ στο Μόναχο, λέγοντας “εάν θέλετε να καθίσετε και να συζητήσετε σημαντικά θέματα, όχι τα ζητήματα που επιβάλλουν οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, καλώς, εάν όχι … χάνουμε χρόνο ” ».

Τέλος, σημειώνεται πως ο γερουσιαστής των Φιλελευθέρων, είναι ο πρώτος Ρουμάνος πολιτικός που επιβεβαιώθηκε με τον Covid-19.

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.