Βοσνία – Ερζεγοβίνη: Άνοδος των φυγόκεντρων δυνάμεων και μελλοντική ενίσχυση των εντάσεων..

Ο αρχηγός της Συμμαχίας Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών (SNSD) πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Μίλοραντ Ντόντικ, ο οποίος υποστηρίζει τη διάλυση της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και υποστηρίζεται από τον ρωσικό παράγοντα, ο αρχηγός του μουσουλμανικού Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης (SDA) Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, που θέλει ισχυρό ενιαίο κράτος και διατηρεί απευθείας γραμμή επικοινωνίας με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και ο αρχηγός της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, Ντράγκαν Τσόβιτς, που τάσσεται υπέρ του καταμερισμού της εξουσίας με στόχο τη δημιουργία τρίτης, κροατικής οντότητας και έχει την πλήρη υποστήριξη της επίσημης Κροατίας είναι οι νικητές των εκλογών που διεξήχθησαν στην Βοσνία – Ερζεγοβίνη στις 12 Οκτωβρίου.

Το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές έφθασε το 54% στους μουσουλμάνους , το 56% στους Σέρβους και το 56,96% στους Κροάτες, σύμφωνα με πηγές.

Το αποτέλεσμα των εκλογών υποδηλώνει μελλοντική ενίσχυση των εντάσεων, άνοδο των φυγόκεντρων δυνάμεων, όχι όμως ακόμα ανοιχτή σύγκρουση, καθώς η μνήμη του πολέμου είναι πολύ ισχυρή.

1013-BIH-IZBORI_N

Στη Σερβική Δημοκρατία επανεξελέγη ο εδώ και 9 χρόνια Πρόεδρος Milorad Dodik του οποίου το κόμμα αν και σημείωσε απώλειες φαίνεται ότι θα εξακολουθήσει να διαχειρίζεται τις τύχες της χώρας του. Ο αρχηγός της Ένωσης ανεξαρτήτων σοσιαλ-δημοκρατών κέρδισε 264.051 ψήφους ή 47,10 τοις εκατό, ενώ ο Ognjen Tadić από την Ένωση υπέρ των αλλαγών κέρδισε 253.211 ψήφους, και αντίστοιχα 45,16 τοις εκατό. Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας των Σέρβων της Βοσνίας επανεξελέγη ο κ. Ramiz Salkić, από τον Συνασπισμό «Πατρίδα», με 15.552 ψήφους.

mladen-ivanic-foto-printscreen-bn-1413158371-580633

Το σίγουρο είναι ότι ο Μίλοραντ Ντόντικ θα υποχρεωθεί να ακολουθήσει μία πιο συμβιβαστική πολιτική όσον αφορά στο ευρωπαϊκό μέλλον της Σερβικής Δημοκρατίας και την αντιμετώπιση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. Πάντως αυτές οι εκλογές δημιούργησαν μία σημαντική πολιτική υποθήκη για τον Mladjen Ivanjic, πολιτικό αντίπαλο του Ντόντικ που επιβλήθηκε, όπως όλα δείχνουν , στο εσωτερικό της Σερβικής Δημοκρατίας της μέχρι τώρα Πρωθυπουργού Zeljka Cvijanovic.

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.