Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συμφωνούν με το «Μακεδονία του Ίλιντεν»

«Εξαιρετική» χαρακτηρίζει την πρόταση «Μακεδονία του Ιλιντεν» για την ονομασία της γειτονικής χώρας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Δουζίνας εκφράζοντας παράλληλα την δυσαρέσκειά του για την σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης!

Είχε προηγηθεί και η θετική τοποθέτησή του κ. Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, στο ΘΕΜΑ 104,6 FM, ο οποίος ξεκαθάρισε πως ο ίδιος δεν έχει κανένα πρόβλημα με την λύση «Μακεδονία του Ιλιντεν».

Ωστόσο, η τοποθέτηση του κ. Δουζίνα αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς εκτός από βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής των Ελλήνων.

Ειδικότερα, ο κ. Δουζίνας μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινή Ανάγνωση» του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής είπε: «Το συγκεκριμένο όνομα (σ.σ. «Μακεδονία του Ιλιντεν») νομίζω δεν είναι πολύ της μόδας σήμερα από όσα έχω ακούσει αλλά νομίζω είναι μια εξαιρετικά καλή συμφωνία, πρόταση και προσπάθεια για να μπορέσουν να λυθούν μερικά από τα προβλήματα. Η ηγεσία της γειτονικής χώρας είχε σοβαρούς λόγους να ελπίζει ότι θα περάσει την συνταγματική αναθεώρηση με την υπάρχουσα βουλή.

Θεωρεί δηλαδή ότι το όνομα αυτό θα τους βοηθούσε να το περάσουν σύντομα. Αναφορικά με το όνομα το ίδιο, πολύς κόσμος δεν ήξερε γι αυτή την ιστορία, την εξέγερση του Ιλιντεν . Ούτε εγώ ήξερα και έψαξα . Ήταν μια αγροτική εξέγερση το 1903 στην περιοχή της Μπίτοβα του Μοναστηρίου στην οποία συμμετείχαν και αυτοί που αργότερα ονομάσαμε σλαβομακεδόνες και βουλαγαρόφωνοι και ελληνόφωνοι.

Ήταν αγροτική επανάσταση των κολίγων εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας όπου στο μανιφέστο της είχε μέσα μια λογική πανβαλκανικής συνομοσπονδίας σοσιαλιστικών χαρακτηριστικών και ειχε πολλά από αυτά που έλεγε ο Ρήγας Φεραίος. Η εξέγερση ήταν κατά του οθωμανικού κράτους. Επομένως εκ των προγραμμάτων είναι ονομασία απάντηση στα σχέδια και τις επιθυμίες της Τουρκίας να εισδύσει στα βαλκάνια».

Μηταφίδης: Δεν έχω πρόβλημα με το Μακεδονία του Ίλιντεν

Κανένα πρόβλημα με τη λύση «Μακεδονία του Ίλιντεν» για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων δεν έχει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

«Δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε την εθνική ταυτότητα σε έναν γείτονα. Εγώ δεν έχω πρόβλημα. Η εξέγερση του Ίλιντεν εξάλλου έχει και στοιχεία εξέγερσης κατά της οθωμανικής αυτοκρατορίας» δήλωσε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο κ. Μηταφίδης.

Στην παρατήρηση ότι το όνομα αυτό κρύβει στοιχεία αλυτρωτισμού ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι «και εμείς έχουμε μερικούς παλαβούς δικούς μας που λένε ότι το ελληνικό κράτος πρέπει να φτάνει μέχρι τον Ινδό ποταμό».

Το όνομα που θα συμφωνήσουμε και θα δημιουργεί σχέσεις erga omnes και να μην επανέρχεται αυτό, όταν βρεθεί αυτή η λύση εδώ είμαστε, πρόσθεσε ο κ. Μηταφίδης.

«Το Ίλιντεν δεν εμπεριέχει στοιχεία αλυτρωτισμού. Η εξέγερση του Ίλιντεν δημιουργεί ζητήματα διεκδικήσεων σε βάρος της χώρας; Από πού και ως πού;» κατέληξε ο κ. Μηταφίδης.

ViaDiplomacy Newsroom