Βουλγαρία: Στην τελική ευθεία η έγκριση των μέτρων έκτακτης ανάγκης- Ο στρατός στους δρόμους

Η Εθνοσυνέλευση της Βουλγαρίας ενέκρινε σε δεύτερη ανάγνωση, τα κείμενα του νόμου με τα νέα μέτρα που θα εφαρμόσει το κράτος για την κατάσταση έκτακτη ανάγκης που έχει κηρυχθεί η χώρα λόγω της επιδημίας του κορονοϊού.

12 ώρες συζήτησης χρειάστηκαν ώστε το κοινοβούλιο να αποφασίσει πως ο στρατός θα εφαρμόσει τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό διασποράς του κορονοϊού, ενώ όσοι βρίσκονται σε καραντίνα θα παρακολουθούνται μέσω κινητών τηλεφώνων έως ότου αρθεί η υποχρεωτική απομόνωση.

Ο νόμος απαγορεύει επισκέψεις σε αίθουσες ψυχαγωγίας και τυχερών παιχνιδιών, ντίσκο, μπαρ και εστιατόρια, καθώς και σε μεγάλα εμπορικά κέντρα.

Οι περιορισμοί ισχύουν επίσης για αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Οι επισκέψεις στις φυλακές δεν επιτρέπονται. Τα επαγγελματικά ταξίδια έχουν επίσης σταματήσει, ενώ οι Βούλγαροι πολίτες που προγραμματίζουν ταξίδια στο εξωτερικό θα πρέπει να συνάψουν ασφάλιση υγείας.

Το Κοινοβούλιο αποφάσισε επίσης ότι ο Υπουργός Υγείας μπορεί να εισαγάγει περαιτέρω μέτρα και περιορισμούς που προβλέπονται από τον νόμο έκτακτης ανάγκης.

Παρά την έντονη κριτική του Σοσιαλιστικού Κόμματος (BSP), οι βουλευτές συμφώνησαν ότι ο στρατός θα μπορούσε να συμμετάσχει στην εφαρμογή των μέτρων έκτακτης ανάγκης – να διεξάγει ελέγχους ταυτότητας και να σταματήσει την κίνηση μέχρι να φτάσει το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο στρατός θα μπορεί επίσης να χρησιμοποιεί σωματική δύναμη μόνο εάν είναι απολύτως απαραίτητο.

Τέλος, σημειώνεται πως οι βουλευτές αποφάσισαν ότι θα ζητηθεί η ποινική ευθύνη για τη διάδοση ψευδών πληροφοριών και τιμωρία με φυλάκιση από ένα έως τρία χρόνια.

Η συνεδρίαση συνεχίζεται μέχρι την τελική ανάγνωση του νομοσχεδίου.

 

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.