Βουλγαρία: Ο Πρόεδρος Ράντεφ προσπαθεί για να περιορίσει τις ευκαιρίες για φιλοδυτική κυβέρνηση

Εν μέσω διαμάχης σχετικά με μια ηχογράφηση που απειλεί να καταστρέψει τις προσπάθειες στη Βουλγαρία για σχηματισμό κυβερνητικής συμφωνίας με βάση τους ευρωατλαντικούς στόχους, το γραφείο του Προέδρου Ρουμέν Ράντεφ αποκάλυψε πότε σκοπεύει να προσφέρει τη δεύτερη εντολή για να επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση, περιορίζοντας έτσι τον χρόνο για μια επικίνδυνη συμφωνία για μια ευρωατλαντική συμφωνία για μια προτεινόμενη κυβέρνηση που θα προχωρήσει.

Η ανακοίνωση του γραφείου του Ράντεφ ότι η εντολή θα προσφερθεί στις 29 Μαΐου στις 5 μ. υποστηρίζοντας τις ευρωατλαντικές αξίες.

Με τις προσπάθειες για τη συμφωνία WCC-DB + GERB-UDF σε μη συμφωνία, επειδή η κυκλοφορία της αμφιλεγόμενης ηχογράφησης, η κίνηση του Ράντεφ περιορίζει το χρόνο για να σωθεί η κατάσταση. Μόλις παραδοθεί η εντολή, οι εντολοδόχοι έχουν μόλις επτά ημέρες για να παραδώσουν μια πρόταση για μια βιώσιμη κυβέρνηση.

Αρκετές εβδομάδες μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές στη Βουλγαρία της 2ας Απριλίου, ο Ράντεφ πρόσφερε την πρώτη εντολή για να επιδιώξει τον σχηματισμό κυβέρνησης στο GERB-UDF, ως τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του συντάγματος. Το GERB-UDF παραιτήθηκε από αυτή την εντολή, υπό το φως της συμφωνίας με το WCC-DB, τον δεύτερο μεγαλύτερο όμιλο. Μαζί, το WCC-DB και το GERB-UDF έχουν περισσότερες από επαρκείς ψήφους για να εκλεγεί μια κυβέρνηση – μια κυβέρνηση που δεν θα ήθελαν οι δυνάμεις που είναι φιλο-Κρεμλίνο και μια κυβέρνηση που θα υποστήριζε στόχους βασισμένους σε ευρωατλαντικές αξίες που είναι ανάθεμα για το καθεστώς του Πούτιν.

Οι προοπτικές αυτής της συμφωνίας μπερδεύτηκαν από τη δημόσια αποκάλυψη μιας παράνομης ηχογράφησης μιας συνεδρίασης του εθνικού συμβουλίου του WCC σχετικά με τη συμφωνία, η οποία εάν εγκριθεί, θα άνοιγε το δρόμο για μια διοίκηση που θα μπορούσε, μεταξύ άλλων, να αντικρούσει τον προσανατολισμό πολιτικής του υπηρεσιακού. κυβέρνηση που διορίστηκε από τον Ράντεφ που αντιτίθεται στο ΝΑΤΟ και τη Βουλγαρία, μέλος της ΕΕ, να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια στην Ουκρανία για να αμυνθεί ενάντια στον παράνομο πόλεμο της Ρωσίας σε αυτήν τη χώρα.

Αφού η μεγαλύτερη ομάδα του βουλγαρικού κοινοβουλίου, η GERB-UDF, παραιτήθηκε επισήμως από την προσπάθειά της να σχηματίσει κυβέρνηση υπό το φως της συμφωνίας της με το WCC-DB για μια κυβέρνηση, το γραφείο του Ράντεφ παρέμεινε σιωπηλό για αξιοσημείωτο χρονικό διάστημα σχετικά με το πότε θα ανακοινώνει την παράδοση της δεύτερης εντολής, στο WCC-DB. Ήταν κατά τη διάρκεια εκείνης της σιωπής που θορυβωδώς εμφανίστηκε η ηχογράφηση που έθεσε σε κίνδυνο τη συμφωνία WCC-DB + GERB-UDF.

Η σαφήνεια σχετικά με την εντολή για το WCC-DB ήρθε μόνο το απόγευμα της Κυριακής, όταν φάνηκε ότι αυτή η συμφωνία WCC-DB +GERB-UDF κινδύνευε να αποτύχει. Η αποτυχία θα σήμαινε μια τρίτη και πιθανώς μάταιη τρίτη απόπειρα κυβέρνησης, σε περίπτωση αποτυχίας της οποίας η Βουλγαρία θα οδηγούσε σε έναν ακόμη γύρο εκλογών, εν αναμονή της οποίας η εξουσία θα παρέμενε ουσιαστικά στα χέρια του Ράντεφ και των πολιτικών της υπηρεσιακής κυβέρνησής του που έχουν προκαλέσει έντονους ενδοιασμούς στις δυτικές δημοκρατίες.

Εν ολίγοις, στο τέλος ενός Σαββατοκύριακου υψηλού πολιτικού δράματος, στο οποίο η κυκλοφορία της ηχογράφησης των συνομιλιών του WCC οδήγησε στο GERB-UDF να αναστείλει τις συνομιλίες με το WCC-DB για την προβλεπόμενη κυβέρνηση, θέτοντας υπό αμφισβήτηση εάν μια ευρωατλαντική συμφωνία θα μπορούσε να προχωρήσει, το γραφείο του Ράντεφ ανακοίνωσε την ημερομηνία και την ώρα για την παράδοση της δεύτερης εντολής, αφήνοντας πολύ λίγο χρόνο στο WCC-DB και στο GERB-UDF για να επαναφέρουν τη συμφωνία τους σε καλό δρόμο.

Η κατάρριψη αυτής της συμφωνίας θα άφηνε τον δρόμο ανοιχτό μόνο για εναλλακτικές λύσεις λιγότερο εύγευστες για τις δυτικές πρωτεύουσες, αλλά ίσως πιο εύγευστες για το Κρεμλίνο και το πλεονέκτημα που θα αποκόμιζε το μαχόμενο καθεστώς Πούτιν από μια χώρα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που αθετούσε την υπεράσπιση της δημοκρατίας έναντι αυτού του καθεστώτος.

Ο Ράντεφ είναι γνωστός για την υποστήριξη των εκκλήσεων για μια «διπλωματική λύση» που θα σήμαινε «ειρήνη» στην επίθεση του καθεστώτος Πούτιν στην Ουκρανία, κλήσεις που οι επικριτές ερμηνεύουν ως τίποτα περισσότερο από συνθηκολόγηση με αυτό το καθεστώς, ήδη κατηγορούμενο για εγκλήματα πολέμου και παραβίαση διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα που καθορίζουν την κυριαρχία της Ουκρανίας.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση που διορίστηκε από τον Ράντεφ είναι γνωστή για την έντονη αντίθεσή της σε οποιαδήποτε ουσιαστική βοήθεια με τη μορφή όπλων για να μπορέσει η Ουκρανία να αμυνθεί ενάντια στο καθεστώς Πούτιν.

Ο συναρχηγός του WCC Assen Vassilev, μιλώντας στη δημόσια ραδιοτηλεόραση της Βουλγαρικής Εθνικής Τηλεόρασης στις 28 Μαΐου, είπε: «Δεν υπάρχει τίποτα σκανδαλώδες σχετικά με την ηχογράφηση (της συνεδρίασης του εθνικού συμβουλίου), έχω καταστήσει σαφές ότι παραμένω σε κάθε λέξη στο το”.

Αναφερόμενος σε αναφορές στην ηχογράφηση σχετικά με μεταρρυθμίσεις των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών της Βουλγαρίας που συζητούνται με πρεσβείες που δεν κατονομάζονται, ο Βασίλεφ είπε: «Βάσει νόμου, οι βουλγαρικές υπηρεσίες συνεργάζονται με τις συνεργαζόμενες υπηρεσίες στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Είναι φυσιολογικό για τους ηγέτες τους να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες και να συντονίζονται μαζί τους μετά την επιλογή τους».

Σύμφωνα με τον Βασίλεφ, η ηχογράφηση προκάλεσε συναισθήματα, αλλά δεν πρέπει να επηρεάσει τόσο πολύ τις διαδικασίες σχηματισμού κυβέρνησης.

«Η Βουλγαρία πρέπει να έχει μια σταθερή κυβέρνηση που θα μας καθιερώσει ως πραγματικό μέλος της ΕΕ με είσοδο στο Σένγκεν και στην ευρωζώνη και ως πραγματικό μέλος του ΝΑΤΟ».

Ο Βασίλεφ είπε ότι ο υποψήφιος Πρωθυπουργός του WCC-DB Νικολάι Ντένκοφ είχε «πλήρες εξουσίες» να διεξάγει τις διαπραγματεύσεις για μια κυβέρνηση και «από όσο καταλαβαίνω ο Πρόεδρος θα παραδώσει τη δεύτερη εντολή αύριο, οπότε σε μια εβδομάδα θα ξέρουμε όλοι πώς τελείωσαν».

Ο Βασίλεφ είπε ότι δεν ήταν διατεθειμένος να ενδώσει στο αίτημα του GERB-UDF να αφήσει τη Μαρία Γκάμπριελ αυτού του συνασπισμού να είναι αυτή που θα λάβει την εντολή εκ μέρους του και θα γίνει πρωθυπουργός.

Η συμφωνία WCC-DB + GERB-UDF που ανακοινώθηκε στις 22 Μαΐου προέβλεπε την εκ περιτροπής θέση του πρωθυπουργού μεταξύ του Denkov του WCC-DB και του Gabriel του GERB-UDF, σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 18 μηνών, με τον Denkov να παίρνει τους πρώτους εννέα μήνες και τον Gabriel παίρνοντας το δεύτερο.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη στις 28 Μαΐου, ο Ντένκοφ εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσα σε μία ή δύο ημέρες θα ξαναρχίσουν τον εργασιακό διάλογο με το GERB.

«Είπαμε ο ένας στον άλλον ότι τα συναισθήματα πρέπει να ηρεμήσουν λίγο και μετά τα ξεπαγώνουμε – όπως ακριβώς είναι παγωμένα, μπορούν να αποψυχθούν. Επιτρέψτε μου να πω ότι ακούσαμε ο ένας τον άλλον σήμερα. Είχαμε μια ωραία κουβέντα και σήμερα. Ελπίζω αύριο ή άλλη μέρα να ξεκινήσω έναν εργασιακό διάλογο. Και ο κ. Βασίλεφ και εγώ υπήρξαμε υπουργοί. Κανείς μας δεν έχει επιτρέψει στον εαυτό μας να κάνει κάτι που είναι εκτός του πεδίου εφαρμογής του νόμου και των προβλεπόμενων από τους νόμους».

(πηγή:sofiaglobe.com)

ViaDiplomacy Newsroom