Βουλγαρία: Ο πρώην πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ ερευνάται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Ο αρχηγός του κόμματος GERB και πρώην πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ αρνήθηκε την Τετάρτη τις μακροχρόνιες κατηγορίες για συμμετοχή σε σχέδιο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στην Ισπανία, αφού ο γενικός εισαγγελέας Ιβάν Γκέσεφ την Τρίτη ζήτησε να παραιτηθεί από την πολιτική του ασυλία. 

Η εισαγγελία λέει ότι υπάρχουν τώρα ενοχοποιητικά στοιχεία ότι ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας για μεγάλο μέρος του χρόνου από το 2009 έως το 2021 παρείχε σε τρίτους κεφάλαια –που αποκτήθηκαν από έγκλημα– για αγορά και ενοικίαση ακινήτων στο εξωτερικό. 

«Δεν είχα, δεν έχω και δεν σκοπεύω να έχω περιουσία στην Ισπανία», είπε ο Μπορίσοφ, ο οποίος από τότε που ήρθε πρώτος στις εκλογές στις 2 Απριλίου, τάχθηκε με τους πρώην αντιπάλους του στο WCC «Συνεχίζουμε την Αλλαγή». και τους συμμάχους της τη Δημοκρατική Βουλγαρία σχετικά με σχέδια για δικαστική μεταρρύθμιση, η οποία θα έβλεπε την εκδίωξη του Γκέσεφ. Η απομάκρυνσή του επιδιώκεται εδώ και καιρό από τους αντιπάλους του GERB ως εγγύηση πριν από οποιαδήποτε πιθανή συνεργασία . 

Υπό τον Γκέσεφ, η εισαγγελία ήταν μέχρι στιγμής παθητική σχετικά με τις κατηγορίες που υπήρχαν γύρω από τον Μπορίσοφ, αλλά τώρα έχει ενεργοποιήσει τον θεσμό εναντίον του αρχηγού του GERB.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Μπορίσοφ άφησε να εννοηθεί πιθανά εκδικητικά κίνητρα, επισημαίνοντας ότι η εισαγγελία δεν έκανε καμία κίνηση εναντίον του όταν δεν είχε πολιτική ασυλία από το 2021 έως τις πρόσφατες εκλογές του Απριλίου. 

Το 2020, όταν τα ισπανικά μέσα ερεύνησαν τη λεγόμενη υπόθεση «Barcelonagate» , η εισαγγελία δεν ενήργησε. Η υπόθεση είχε αναφερθεί στα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης ήδη από το 2016. 

Την Τετάρτη, η πρώην Μις Βουλγαρία 2001 Ivayla Bakalova και ο πρώην διευθυντής της Lukoil Valentin Zlatev προσήχθησαν ως μάρτυρες και ανακρίθηκαν στην Εισαγγελία της Σόφιας για την υπόθεση. «Η εισαγγελία κοιμήθηκε πολύ καιρό για την υπόθεση, χαίρομαι που ξύπνησε», είπε η Μπακάλοβα στα μέσα ενημέρωσης. 

Η εξέλιξη είναι μέρος μιας δυναμικής αλλαγής στο πολιτικό τοπίο της Βουλγαρίας και συμβαίνει ακριβώς τη στιγμή που το GERB/Ηνωμένες Δημοκρατικές Δυνάμεις και οι αντίπαλοι στο WCC/Δημοκρατική Βουλγαρία συμμετέχουν σε τεταμένες διαπραγματεύσεις για ένα κοινό υπουργικό συμβούλιο για τον τερματισμό του πολιτικού αδιεξόδου της Βουλγαρίας – όπου έγιναν πέντε γενικές εκλογές σε δύο χρόνια.

«Ο μεγάλος στόχος όλων αυτών είναι να μην συμβεί η [κοινή] κυβέρνηση», σχολίασε ο Μπορίσοφ την Τετάρτη, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε δει την Μπακάλοβα «εδώ και δεκαετίες».

Περισσότερα ονόματα από τη βουλγαρική πολιτική σκηνή θα μπορούσαν να αναφερθούν σε σχέση με το “Barcelonagate”. 

Τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, τα περιουσιακά στοιχεία του μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης και βουλευτή του Κινήματος για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες Ντελιάν Πέεφσκι εξετάστηκαν από την Εθνική Υπηρεσία Εσόδων σε σχέση με την υπόθεση, αλλά χωρίς ουσιαστικά ευρήματα.

Ο Peevsky ήταν ένας από τους πολιτικούς που αναφέρονται στα Pandora Papers και ορίστηκε στις κυρώσεις Magnitsky κατά της Βουλγαρίας το 2021 και από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου το 2023 .

Στο μεταξύ, η σχέση του κοινοβουλίου με τον πρόεδρο Rumen Radev επιδεινώνεται. Ο Ράντεφ θεωρείται εμπόδιο για το σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης, καθώς αυτό θα τερματίσει τη σειρά των προσωρινών υπουργικών συμβουλίων του μέσω των οποίων αύξησε την επιρροή του τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο Ράντεφ χαρακτήρισε την τρέχουσα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, που δόθηκε στο WCC, «συμβιβασμένη», μετά από μια ηχητική διαρροή που δημιούργησε εικασίες ότι οι ηγέτες του, Kiril Petkov και Assen Vassilev, συντονίζουν κινήσεις με τις ΗΠΑ και την ΕΕ – τις οποίες οι αντίπαλοί τους αποκαλούν προδοτικές.  Ο Πρόεδρος δεν σχολίασε τις ενέργειες της Εισαγγελίας κατά του Μπορίσοφ.

(πηγή: balkaninsight.com)

ViaDiplomacy Newsroom