Βρετανία και Τουρκία κατασκευάζουν από κοινού drone

Με τη βοήθεια της βρετανικής τεχνολογίας αιχμής, η Τουρκία έχει καταστεί «υπερδύναμη» των οπλισμένων με βόμβες μη επανδρωμένων αεροσκαφών drones, σύμφωνα άρθρο της βρετανικής εφημερίδας The Guardian.

Ο λόγος για drone Μπαϊρακτάρ ΤΒ2, που κατασκευάζεται στην Τουρκία με βρετανική τεχνογνωσία και δεν θα ήταν υπερβολή το ότι έχει προκαλέσει πραγματική επιχειρησιακή επανάσταση στον πόλεμο της Άγκυρας κατά της οργάνωσης PKK στη ΝΑ Τουρκία και το βόρειο Ιράκ.

Μάλιστα το drone έχει δυνατότητα πτήσης 24 ωρών, σε 7.300 μέτρων, ενώ μπορεί να μεταφέρει  βόμβες 150 κιλών.

Ειδικότερα, ο εντοπισμός του στόχου αλλά και η εντολή πυροδότησης των βομβών προϋποθέτουν  τη χρήση του προηγμένου βρετανικού συστήματος Hornet, το οποίο αγόρασε η εταιρεία του γαμπρού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ.

Αξίζει δε να αναφερθεί ο Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ έστριψε… στις απαγορεύσεις πωλήσεων όπλων της Ουάσιγκτον προς την Τουρκία ιδρύοντας την εν λόγω εταιρεία επί βρετανικού εδάφους. Έτσι κατάφερε να κατακτήσει το  δικαίωμα εξαγωγής του μοναδικού συστήματος συγκράτησης και εκτόξευσης βομβών του drone.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατασκευάστηκε από κοινού με τη βρετανική L3 Harris,μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες οπλικών συστημάτων στον κόσμο.

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.