World Bank: Η ΝΑΕ αναμένεται να ανακάμψει σταδιακά

Οι καταστροφικές πλημμύρες σε ορισμένες χώρες, ιδίως στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Σερβία, κράτησαν την οικονομία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στάσιμη το 2014, με ανάπτυξη μόλις 0,2%, σύμφωνα με την τελευταία τακτική οικονομική έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

«Η εξωτερική απαίτηση για εξαγωγές ήταν μια θετική ώθηση για την οικονομική ανάπτυξη το 2014, παρά την αδύναμη απόδοση της Ευρωζώνης και την απογοητευτική παγκόσμια ανάκαμψη,» δήλωσε η Ellen Goldstein, World Bank Country Director για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. «Ωστόσο, η πολιτική αβεβαιότητα και η καθυστέρηση ή η μείωση των επενδύσεων επιδείνωσε τις συνέπειες των βαθιά καταστροφικών πλημμύρων που έπληξαν την περιοχή το 2014.»

«Δυστυχώς», πρόσθεσε η Goldstein, «ανάπτυξη στο 0,2% είναι ανεπαρκής για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο ή το υψηλό ποσοστό ανεργίας της περιοχής.»

Οι αδύναμες τοπικές οικονομικές επιδόσεις καλύπτουν τις αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ των χωρών, αναφέρει η έκθεση. Η Σερβία φαίνεται να συρρικνώθηκε το 2013 για τρίτη φορά από την έναρξη της παγκόσμιας κρίσης, και η Βοσνία Ερζεγοβίνη είναι σε στασιμότητα. Τα ποσοστά οικονομικής ανάπτυξης στο Κόσσοβο και το Μαυροβούνιο εκτιμάται ότι επιβραδύνθηκαν το 2014. Μόνο η Αλβανία και η ΠΓΔΜ έχουν δείξει σημάδια μιας πιο διατηρήσιμης ανάκαμψης χάρη στην αύξηση των εξαγωγών.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν την κύρια ευθύνη για την κακή οικονομική επίδοση των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οι πλημμύρες του Μάιου του 2014 εκτιμάται ότι κόστισαν στη Βοσνία Ερζεγοβίνη περίπου 15% του ΑΕΠ και στη Σερβία περίπου 4,7% ΑΕΠ σε απώλεια παραγωγής και ζημιές. Κατεστραμμένες εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έβλαψαν τις επιχειρήσεις στη Σερβία, και οι κατεστραμμένες καλλιέργειες ζημίωσαν τη γεωργική παραγωγή στη Βοσνία Ερζεγοβίνη. Σχεδόν κανένα τμήμα της οικονομίας δεν παρέμεινε σώο μετά τις μεγάλες πλημμύρες που επηρέασαν τις περιοχές.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι διαρθρωτικές προκλήσεις εξακολουθούν να επιβραδύνουν τις δυνατότητες ανάπτυξης των χωρών της ΝΑ Ευρώπης. Η Gallina A. Vincelette, Program Leader και μία από τους συντάκτες της έκθεσης , εξηγεί: «η λειτουργία των αγορών εργασίας σε όλη την περιοχή είναι αναιμική με επίμονα υψηλά ποσοστά ανεργίας, χαμηλά ποσοστά συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό, και υποτονική επίσημη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ακόμα κι αν κάποια πρόοδος έχει σημειωθεί όσον αφορά την ελάφρυνση των βαρών του επενδυτικού κλίματος, υπάρχει ακόμα περιθώριο για βελτίωση.»

Σύμφωνα με την έκθεση, το 2015, η περιοχή της ΝΑ Ευρώπης αναμένεται να ανακάμψει σταδιακά, με συνολική αύξηση 1,3%.

Η ανάπτυξη είναι πιθανό να καθυστερήσει το 2015, λόγω ασθενούς ανάκαμψης στη Βοσνία Ερζεγοβίνη και τη Σερβία. Το υπόλοιπο της περιοχής αναμένεται να αναπτυχθεί κατά περισσότερο από 3% το 2015, με την οικονομική ανάπτυξη να δείχνει ότι θα φτάσει το 3,8% στην ΠΓΔΜ.

Την στήριξη της Παγκόσμιας Τράπεζας στις προσπάθειες της αλβανικής κυβέρνησης για την καταπολέμηση της διαφθοράς στον τομέα της ενέργειας, υπογράμμισε η επικεφαλής του τμήματος για τα Δυτικά Βαλκάνια, Έλεν Γκολντστάϊν.

Όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη και τις επιπτώσεις της ευρωζώνης στους οικονομικούς δείκτες στην Αλβανία, η κ. Γκολντστάϊν τόνισε ότι η πρόοδος στην Αλβανία αυξήθηκε σε σχέση με τη Ρωσία και την Ουκρανία. Η περαιτέρω πρόοδος της Αλβανίας εξαρτάται από την πρόοδο στην ευρωζώνη, ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Γκολντστάϊν, τονίζεται στο ίδιο τηλεγράφημα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση, το 2015 αναμένεται περαιτέρω βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας στην Αλβανία. Τους τελευταίους μήνες του 2014, η ανάπτυξη της αλβανικής οικονομίας οφείλεται -μεταξύ άλλων- στη βελτίωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, προστίθεται.

Η Τακτική Οικονομική Έκθεση για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη εκδίδεται δύο φορές τον χρόνο από τους οικονομολόγους του Τμήματος Μείωσης Φτώχειας και Οικονομικής Διαχείρισης του Παραρτήματος της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.