Ξεκίνησε η απόσυρση δυνάμεων από την Ανατολική Ουκρανία

Ξεκίνησε η απόσυρση δυνάμεων από το Κίεβο και τους αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τους Ρώσους από την περιοχή του Λουγκάνσκ στα ανατολικά της Ουκρανίας.

Οι συγκρούσεις μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των ανταρτών στην περιοχή του Ντονμπάς τα τελευταία 5 χρόνια έχουν κοστίσει τη ζωή σε 13.000 ανθρώπους.

«Και οι δύο πλευρές οπισθοχωρώντας σήμερα έχουν κάνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά», δήλωσε ο Μάρτιν Σάτζικ, ειδικός απεσταλμένος του ΟΑΣΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Βάντιμ Πριστάικο δήλωσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας είναι πιθανό να ξεκινήσουν μέσα στον Νοέμβριο και να συμβάλλουν στην επίτευξη μακροχρόνιας κατάπαυσης του πυρός.

«Θεωρούμε ότι αυτή η υποχώρηση αποτελεί προδοσία στα εθνικά συμφέροντα της Ουκρανίας κι ένα βήμα πιο κοντά στον εμφύλιο, έτσι ώστε να αποδεσμευτεί η Ρωσία από την ευθύνη για τον ρωσοουκρανικό πόλεμο, για την επέμβασή της, για την κατοχή της, για την προσάρτηση της Κριμαίας», υποστηρίζει ένας ουκρανός πολίτης.

Το Κρεμλίνο ωστόσο υποστηρίζει ότι το Κίεβο στέλνει μπερδεμένα μηνύματα σε σχέση με τον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία αν και συμφώνησε σε ένα σχέδιο ειρήνης και ότι δεν έχει γίνει πρόοδος σχετικά με την διοργάνωση συναντήσεων με στόχο την επίλυση των προβλημάτων.

ViaDiplomacy Newsroom