ΥΠΕΞ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας: Για να ηττηθεί η ρητορική μίσους χρειάζεται χρόνος, δουλειά και επικοινωνία

“Για να ηττηθεί η ρητορική μίσους απαιτείται μια μακρά διαδικασία και ο τρόπος για να ξεπεραστεί είναι με την επικοινωνία”, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Μπουχάρ Οσμάνι σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Βούλγαρο ομόλογό του Νικολάι Μίλκοφ μετά την έναρξη διμερούς επιχειρηματικού συνεδρίου.

Το ΒΤΑ ρώτησε τον Οσμάνι πώς ενεργούν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών υπό την ιδιότητά τους ως σημεία επαφής για τον κοινό εντοπισμό περιπτώσεων ρητορικής μίσους, ένας ρόλος που τους δίδεται βάσει του πρωτόκολλου μεταξύ της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας που υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2022.

Σύμφωνα με τον Οσμάνι, οι συχνές επαφές με τον Βούλγαρο ομόλογό του βοηθούν να εδραιωθεί μια θετική ατζέντα ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια για “κάποιον άλλον να επιβάλει μια κακόβουλη ατζέντα”.

“Αν αφήσεις ένα κενό, κάποιος άλλος θα το γεμίσει. Το σημερινό επιχειρηματικό συνέδριο έχει ακριβώς το θέμα αυτό: να καλύψουμε ένα σοβαρό κενό στη σχέση μας. Ασφαλώς, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες είδαμε προκλήσεις, απόπειρες παραβίασης της ατζέντας και στις δύο πλευρές, από αλυτρωτικές δηλώσεις πολιτικών στη Βουλγαρία και δηλώσεις πολιτικών μας εδώ, και επιθέσεων σε συλλόγους βουλγαρικών κοινοτήτων στη Βόρεια Μακεδονία”, δήλωσε ο Οσμάνι. Πρόσθεσε ότι το υπουργείο του έχει αντιδράσει επανειλημμένα στις απόπειρες επιβολής ρητορικής μίσους, “που άλλοτε είναι αυθόρμητη και άλλοτε είναι προκλητική και κακόβουλη”.

“Θα υπάρχουν προβλήματα, προκλήσεις, αλλά για τον λόγο αυτόν είμαστε εδώ, για να καλύψουμε αυτό το κενό προκειμένου να αρχίσουμε σταδιακά κανονική επικοινωνία, γιατί είμαστε δύο φιλικές χώρες με μεγάλες δυνατότητες. Δεν μπορώ να αποκλείσω περαιτέρω προκλήσεις, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι η απάντηση στις προκλήσεις αυτές”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, προσθέτοντας ότι το υπουργείο του έχει δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας που επιφορτιστεί με διάφορους τομείς, μεταξύ των οποίων η παρακολούθηση της ρητορικής μίσους.

Το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών διαθέτει επίσης έναν μηχανισμό που αφορά τη ρητορική του μίσους, και υπάρχει ένας “πολύ γρήγορος” μηχανισμός για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των δυο υπουργείων, δήλωσε ο Μίλκοφ από την πλευρά του.

“Έχουμε προφανώς άλυτα ιστορικά περίπλοκα θέματα, άλυτα ιστορικά ζητήματα που επανέρχονται στο προσκήνιο σήμερα και είναι σημαντικό να μην τα αφήσουμε να καθορίσουν το μέλλον μας. Το πιο σημαντικό είναι να διατηρήσουμε την επαφή σε κάθε περίπτωση. Έχουμε περιπτώσεις κοινών θετικών αντιδράσεων στις οποίες ειδοποιούμε την άλλη χώρα έτσι ώστε να μπορούμε να εξαλείψουμε αυτές τις αρνητικές τάσεις, και εμείς παρακολουθούμε αυτές τις καταστάσεις τόσο στη Βουλγαρία όσο και στη Βόρεια Μακεδονία. Συμφωνώ πλήρως ότι αυτό αποτελεί μια μακρά διαδικασία, η οποία δεν θα τελειώσει φέτος, μπορεί να τελειώσει του χρόνου, αλλά η νοοτροπία είναι ότι αυτά τα πράγματα αλλάζουν προς το καλύτερο και όχι προς το χειρότερο”, δήλωσε ο επικεφαλής της βουλγαρικής διπλωματίας.

ViaDiplomacy Newsroom