Υπουργείο Εξωτερικών Κύπρου: Στάση εργασίας από τους Διπλωμάτες

Ο Kλάδος Υπαλλήλων Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, προχωρά σε δίωρη στάση εργασίας τόσο στο Υπουργείο Εξωτερικών όσο και σε όλες τις Διπλωματικές Αποστολές. Ο λόγος της απεργίας είναι η απόφαση της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ) να προσφέρει διορισμό στη θέση πρέσβη σε 38χρονο υποψήφιο εκτός της Διπλωματικής Υπηρεσίας. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Εφημερίδας «Πολίτης», ο κλάδος ΥΠΕΞ της Παγκύπριας Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ), σε ανακοίνωσή του έχει εκφράσει την έντονη δυσφορία και απογοήτευση των μελών του, ζητώντας την άμεση ανάκληση της απόφασης διορισμού, κάνοντας λόγο για «παραγκώνιση ικανών διπλωματών με εμπειρία δεκαετιών, που στέλνει το μήνυμα της απαξίωσης στα μέλη της Διπλωματικής Υπηρεσίας».

Μάλιστα, ο κλάδος ΥΠΕΞ της ΠΑΣΥΔΥ έκανε λόγο για «μεθοδευμένη απόφαση της ΕΔΥ που κρίνεται αυθαίρετη, ενάντια στο δημόσιο συμφέρον και αποτελεί ακόμα ένα πλήγμα στην λειτουργία του Υπουργείου Εξωτερικών, υποσκάπτοντας την επαγγελματική του δομή, δημιουργώντας πρόσθετους σκοπέλους στην εύρυθμη λειτουργία του».

Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα της πρόσληψης στη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, με θέμα τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Κορνηλίου ανέφερε ότι η σύστασή του προς την ΕΔΥ αφορούσε τρία μέλη της Διπλωματικής Υπηρεσίας και όχι το συγκεκριμένο πρόσωπο. Παρ’ όλα αυτά, η ΕΔΥ δεν έλαβε υπόψη τις συστάσεις του γενικού διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών και προχώρησε στην πρόσληψη του 38χρονου, ο οποίος δεν έχει διπλωματική εμπειρία.

Πάντως, από πλευράς του ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως «δεν θα σχολιάσω απόφαση ανεξάρτητης αρχής της Κύπρου. Νομίζω ότι ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία του Υπουργείου Εξωτερικών που είχαμε ένα τέτοιο φαινόμενο και αντιλαμβάνεστε ότι αυτό προκάλεσε δυσαρέσκεια και απαρέσκεια».

Πέτρος Δημητρίου: Ας μου πουν και εμένα με ποιο μέσον έγινα πρέσβης!

Την υποψία να έχουν ρατσιστικά κίνητρα οι αντιδράσεις της συντεχνίας των διπλωματών του Υπουργείου Εξωτερικών για τον διορισμό του, διατυπώνει στον «Π» ο Πέτρος Δημητρίου, ο οποίος είναι ΑμΕΑ. Ο κ. Δημητρίου επελέγη προσφάτως από την ΕΔΥ, ως πρέσβης για μια εκ των πέντε κενών θέσεων που είχαν προκηρυχθεί. Οι τέσσερις πληρώθηκαν με προαγωγή υφισταμένων διπλωματών. Η επιλογή του Πέτρου Δημητρίου προκάλεσε την αντίδραση της συντεχνίας των διπλωματών, οι οποίοι ζητούν ανάκληση της απόφασης και αύριο κατέρχονται σε στάση εργασίας με πρόθεση να κλιμακώσουν τα μέτρα.]

Κανένα μέσον

Ο Πέτρος Δημητρίου εκφράζει έκπληξη για τις αιχμές που αφήνονται για αναξιοκρατική επιλογή του, σημειώνοντας ότι αν κάποιος παρενέβη για να τον βοηθήσει, θα ήθελε να το μάθει και ο ίδιος. Όπως αναφέρει, πέρασε όλες τις διαδικασίες και μάλιστα στην πρώτη φάση της επιλογής εγκρίθηκε από τον Γ.Δ του Υπ. Εξωτερικών και δύο ακόμα Γ.Δ υπουργείων. Ο Πέτρος Δημητρίου έχει διεκδικήσει ακόμα τρεις φορές διορισμό στο Υπουργείο Εξωτερικών και, όπως μας είπε, το επεδίωκε εδώ και χρόνια.

Εντυπωσιακό βιογραφικό

Ο Πέτρος Δημητρίου είναι κάτοχος διδακτορικού στην Κοινωνιολογία, έχει δύο μεταπτυχιακούς τίτλους Master και δύο πανεπιστημιακά πτυχία. Για πολλά χρόνια διδάσκει ως συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο ΤΕΠΑΚ και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Μάλιστα, τον ένα μεταπτυχιακό τίτλο τον εξασφάλισε από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, με υποτροφία που είχε προσφέρει κατόπιν διαγωνισμού ο «Π» το 2008. Έχει κληθεί να αναλάβει καθήκοντα στο Υπουργείο Εξωτερικών στις 15 Δεκεμβρίου.

(πηγή: politis.cy.com)

ViaDiplomacy Newsroom