Υπουργός Ενέργειας του Κατάρ: Ο όγκος του φυσικού αερίου που χρειάζεται η ΕΕ δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κανέναν μονομερώς

Το Κατάρ, ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς φυσικού αερίου στον κόσμο, δεν θα είναι σε θέση να αντικαταστήσει μονομερώς τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης σε περίπτωση έλλειψης λόγω της κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του εμιράτου. είπε την Τρίτη.

«Ο όγκος του φυσικού αερίου που χρειάζεται η ΕΕ δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κανέναν μονομερώς, χωρίς να διαταραχθούν οι προμήθειες σε άλλες περιοχές σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο υπουργός, Saad Sherida Al-Kaabi, σε δήλωση.

«Η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης απαιτεί συλλογική προσπάθεια από πολλά μέρη».

Ο Κάαμπι εξέδωσε τη δήλωση μετά από συνάντηση στη Ντόχα με τον Επίτροπο Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Kadri Simson.

Ο Κάαμπι εξέφρασε την ελπίδα ότι “οι εντάσεις στην Ευρώπη μπορούν να επιλυθούν διπλωματικά, ώστε όλοι οι προμηθευτές να μπορούν να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν την ενεργειακή ασφάλεια βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα”.

Το Κατάρ είναι βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και κορυφαίος εμπορικός και πολιτικός εταίρος της ΕΕ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία και τις τελευταίες εβδομάδες ζήτησαν από το Κατάρ και άλλους μεγάλους παραγωγούς φυσικού αερίου να μελετήσουν εάν μπορούν να προμηθεύουν επιπλέον αέριο στην Ευρώπη εάν διαταραχθούν οι ρωσικές ροές. 

ViaDiplomacy Newsroom