Υπουργός Οικονομικών του Αζερμπαϊτζάν: Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε τις ποσότητες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη

Ο υπουργός Οικονομίας του Αζερμπαϊτζάν Mikayil Jabbarov, δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη και ανοιχτή να συζητήσει το θέμα της αύξησης του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη. Ο ίδιος έκανε τις δηλώσεις μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

«Ζητείται από το Αζερμπαϊτζάν να αυξήσει τον ενεργειακό εφοδιασμό. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αυξήσουμε τις προμήθειες στην αγορά», είπε.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι, ωστόσο, οι επενδύσεις στον κλάδο ήταν ανεπαρκείς τα τελευταία χρόνια λόγω της αλλαγής των πολιτικών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για τα ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου.

Τόνισε ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι επίσης σημαντικός προμηθευτής φυσικού αερίου στη Γεωργία και την Τουρκία, από όπου μεταφέρεται στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Ιταλία και την Αλβανία.

«Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε με τους εταίρους μας για να αυξήσουμε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη», είπε.

Ο Jabbarov πρόσθεσε ότι το Αζερμπαϊτζάν ακολουθεί μια πολιτική κοινής ανάπτυξης των φυσικών του ενεργειακών πόρων.

«Εκτός από τη μεγάλη εθνική μας εταιρεία πετρελαίου, έχουμε και σημαντικούς διεθνείς εταίρους, όπως, για παράδειγμα, την EBRD», είπε.

Δήλωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε τη διαδικασία ανάπτυξης επενδύσεων σε υποδομές αγωγών, εξερεύνηση, ανάπτυξη και παραγωγή το 2012.

«Τα θέματα στην ατζέντα μας σήμερα είναι το επίπεδο των πρόσθετων εμπορικών κινδύνων που θα μπορούσαν να αναλάβουν τώρα οι τοπικές και ξένες εταιρείες στο Αζερμπαϊτζάν, πώς να διαχειριστούν αυτούς τους κινδύνους, πώς να χρησιμοποιήσουν την υποστήριξη διεθνών θεσμών και την ανάγκη για ομαλή μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. ,” αυτός είπε.

Ο υπουργός σημείωσε επίσης ότι το Αζερμπαϊτζάν επιδιώκει να είναι σταθερός εταίρος όσον αφορά την προσφορά αγαθών και υπηρεσιών, τη συμμετοχή στον πολιτικό διάλογο και τη συνολική προτεραιότητα της μακροοικονομικής και υγιούς χρηματοοικονομικής βάσης.

Να θυμίσουμε, με την ολοκλήρωση της κατασκευής του TAP (Trans-Adriatic Pipeline) στις 31 Δεκεμβρίου 2020, το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε τις εμπορικές προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου. Η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου στοχεύει στη δημιουργία μιας διαδρομής παροχής φυσικού αερίου από τις περιοχές της Κασπίας και της Μέσης Ανατολής προς την Ευρώπη. Η διαδρομή από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη αποτελείται από τον αγωγό South Caucasus, τον Trans-Atolian Pipeline (TANAP) και τον TAP.

Πέρυσι, ο TAP μετέφερε 8,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Μέχρι τα τέλη του 2022, το Αζερμπαϊτζάν σχεδιάζει να αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη στα 9,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και το 2023, ο όγκος των προμηθειών φυσικού αερίου αναμένεται να φτάσει τα 11 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Επιπρόσθετα, σήμερα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες για τη Διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στη Βουλγαρία. Το φυσικό αέριο έπρεπε να αρχίσει να ρέει μέσω IGB το 2020, αλλά η καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου έχει καθυστερήσει για διάφορους λόγους.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν για την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα μέχρι το 2026, περίπου 48 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου θα παραχθούν το 2023, 49 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2024 και περίπου 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2025.

ViaDiplomacy Newsroom