Υπουργός Πετρελαίου του Ιράν: Η κατάσχεση δεξαμενόπλοιων από τις ΗΠΑ απέτυχε να σταματήσει τις εξαγωγές πετρελαίου

Η κατάσχεση ιρανικών δεξαμενόπλοιων από τις ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες δεν εμπόδισε την Τεχεράνη που πλήττεται από τις κυρώσεις να αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου, φέρεται να είπε ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν το Σάββατο. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραβίασαν σε πολλές περιπτώσεις τους τελευταίους μήνες τα ιρανικά πετρελαιοφόρα για να αποτρέψουν την εξαγωγή αποστολών», δήλωσε ο Τζαβάντ Οουτζί σε συνέντευξη που μεταδόθηκε από ιρανικά μέσα ενημέρωσης.


«Όταν ο εχθρός συνειδητοποίησε ότι δεν μπορούσε να σταματήσει τις εξαγωγές και τα συμβόλαιά μας, κυνήγησε τα πλοία μας», είπε ο Owji. Οι δηλώσεις του ακολουθούν αναφορές για πρόσφατη κατάσχεση ιρανικού πετρελαιοφόρου στις Μπαχάμες, ακόμη και όταν οι έμμεσες συνομιλίες Ιράν-ΗΠΑ στη Βιέννη για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 θα μπορούσαν να δουν την άρση των αμερικανικών κυρώσεων σε αντάλλαγμα για τον περιορισμό του πυρηνικού της έργου από την Τεχεράνη.


Ένα αίτημα της τελευταίας στιγμής από τη Ρωσία, έναν στενό σύμμαχο του Ιράν, ανάγκασε τις παγκόσμιες δυνάμεις που συναντώνται στην αυστριακή πρωτεύουσα να διακόψουν για απροσδιόριστο χρόνο, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ένα σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωμένο κείμενο.


Στις 5 Μαρτίου, η Ρωσία απαίτησε απροσδόκητα σαρωτικές εγγυήσεις ότι το εμπόριο της με το Ιράν δεν θα επηρεαστεί από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία – μια απαίτηση που οι δυτικές δυνάμεις λένε ότι είναι απαράδεκτη και η Ουάσιγκτον είπε ότι δεν θα δεχτεί.


«Οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν αυξήθηκαν κάτω από τις πιο σκληρές κυρώσεις και χωρίς να περιμένουμε το αποτέλεσμα των συνομιλιών της Βιέννης», δήλωσε ο Owji.


Η αύξηση οφείλεται σε «διαφορετικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται για να κερδίσουμε συμβόλαια και να βρούμε διαφορετικούς αγοραστές», είπε ο Owji.
Η άνοδος «αύξησε ακόμη και τη διαπραγματευτική δύναμη των φίλων στη Βιέννη», είπε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.


Οι εξαγωγές πετρελαίου της Τεχεράνης έχουν περιοριστεί αφότου ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ το 2018 αποχώρησε από την πυρηνική συμφωνία του 2015 και επέβαλε εκ νέου κυρώσεις.


Το Ιράν θεωρεί τις κυρώσεις των ΗΠΑ ως παράνομες και έχει δηλώσει ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να τις παρακάμψει.


Οι εξαγωγές πετρελαίου της έχουν αυξηθεί σε περισσότερα από 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd) για πρώτη φορά σε σχεδόν τρία χρόνια, με βάση εκτιμήσεις εταιρειών που παρακολουθούν τις ροές, αντανακλώντας τις αυξημένες αποστολές προς την Κίνα.


Το Ιράν αύξησε τις εξαγωγές το 2021 παρά τις κυρώσεις, σύμφωνα με εκτιμήσεις συμβούλων και αναλυτών της βιομηχανίας πετρελαίου. Ωστόσο, παρέμειναν πολύ κάτω από τα 2,5 εκατομμύρια bpd που αποστέλλονταν πριν επιβληθούν εκ νέου οι κυρώσεις.

(πηγή: arabnews)

ViaDiplomacy Newsroom