Ζαμάν:”Να τεθεί από την Τουρκία το ζήτημα της κατάστασης των δύο νησιών Ρω και Στρογγύλη”

Σημείο τριβής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις πρόκειται να αποτελέσουν τα νησιά Στρογγύλη και Ρώ σε περίπτωση που η Τουρκία αποφασίσει να εκμεταλλευτεί τους υποθαλάσσιους ενεργειακούς πόρους που βρίσκονται στην περιοχή σύμφωνα με την εφημερίδα Ζαμάν.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου συνιστά έναν σημαντικό περιορισμό σε μια πιθανή διακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στην Αν Μεσόγειο από την Τουρκία. “Δεδομένης της κατάστασης αυτής” σημειώνει ο Τούρκος αρθρογράφος, “καθίσταται απαραίτητο να τεθεί το ζήτημα της κατάστασης των δύο νησιών Ρω και Στρογγύλη που συνορεύουν με το Καστελόριζο.
Εφόσον η Ελλάδα αντιδράσει στην προσπάθεια της Τουρκίας να εκμεταλλευτεί τα υποθαλάσσια ενεργειακά κοιτάσματα στην περιοχή κοντά στο Καστελόριζο, θα ήταν στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα να υπερασπιστεί και τα δύο νησιά Ρω και Στρογγύλη, τα οποία ενδέχεται να αποτελέσουν ένα ακόμα σημείο τριβής μεταξύ των δύο χωρών.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία για την Κύπρο και στο οποίο συμμετείχαν Πανεπιστήμια από την γειτονική χώρα και τα κατεχόμενα, τα αποθέματα φυσικού αερίου που βρίσκονται στα νότια της Κύπρου δε είναι υψηλής οικονομικής αξίας. Αντιθέτως τα κοιτάσματα νότια της παραθαλάσσιας πόλης Κας μπορεί να αποβούν πολύ πιο προσοδοφόρα.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.