Η Γερμανική Πολιτική για τα Βαλκάνια και την Ελλάδα

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψης στις 8-9 Ιουλίου την Αλβανία, τη Σερβία και τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η επικείμενη επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκέλας Μέρκελ στα Βαλκάνια έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία. Πρόκειται για μίνι Βαλκανική περιοδεία, και για την περιοχή είναι εξαιρετικά σημαντικό να κρατήσει η Γερμανία την προσοχή της στο χώρο των Βαλκανίων. Εκτιμάται ότι η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό της Γερμανίας για την περιοχή. (βλέπε και Το Γερμανικό Σχέδιο για τα Βαλκάνια 2014-2018)

Κεντρικά θέματα στις συνομιλίες της κας. Μέρκελ με την ηγεσία των χωρών των δυτικών Βαλκανίων που θα επισκεφθεί θα είναι οι διμερείς σχέσεις, οι σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οικονομικά ζητήματα και ενεργειακά θέματα καθώς και οι αυξανόμενοι κίνδυνοι από την διεθνή τρομοκρατία και τους αναδυόμενους εθνικισμούς στην περιοχή.

Θα εξεταστούν επίσης περιφερειακά θέματα, όπως η Διάσκεψη για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, είπε ο κ. Ζάιμπερτ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας θα επισκεφθεί πρώτα την Αλβανία, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα και τον πρόεδρο Μπουγιάρ Νισάνι και το ίδιο απόγευμα θα ταξιδέψει στη Σερβία.

Στο Βελιγράδι, η κα. Μέρκελ θα έχει συνομιλίες και θα παρακαθίσει σε δείπνο με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτιστς. Την επόμενη μέρα θα συναντηθεί με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και στη συνέχεια θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Τρίτος σταθμός της βαλκανικής περιοδείας της Άνγκελα Μέρκελ θα είναι το Σαράγεβο, όπου θα έχει συνομιλίες με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών, Ντένις Ζβίζντιτς και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τα μέλη της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας.

Προβλέπεται επίσης να επισκεφθεί την έκθεση «Σρεμπρένιτσα 11/07/1995» και να συναντηθεί με μέλη της οργάνωσης «Μητέρες της Σρεμπρένιτσα».

Τί σημαίνει η επίσκεψη της κ. Α. Μέρκελ στη Σερβία

Εκείνο που θα καθορίσει κατά πόσον θα γίνει οφέλιμη και επιτυχημένη η επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ στο Βελιγράδι είναι αν και κατά πόσον θα εκτιμήσει η Γερμανία τη συμβολή του επίσημου Βελιγραδίου στον διάλογο με την Πρίστινα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν φέρνει μαζί της κανένα «δώρο», αλλά η ίδια έρχεται στο Βελιγράδι για να πληροφορηθεί περισσότερα για το τι έχει γίνει, στο μεταξύ, δηλ. μετά από την περσινη διάσκεψη του Βερολίνου για θέματα των Δυτικών Βαλκανίων, επειδή προετοιμάζεται η διεξαγωγή νέας παρόμοιας διάσκεψης, στην Αυστρία.

Η Γερμανία ενδιαφέρεται να πετύχει κάθε πρωτοβουλία στην οποία προβαίνει η ίδια, για να μην σημειώσει αποτυχία η πρωτοβουλία της.

Από την άλλη πλευρά η Ανγκέλα Μέρκελ θα ζητήσει από το Βελιγράδι και την Πρίστινα να καταλήξουν σε συμβιβασμό στο πλαίσιο του διαλόγου τους στις Βρυξέλλες, επειδή η Γερμανία έχει στρατευθεί αρκετά και σ’αυτό το θέμα.

Η Γερμανία επιθυμεί ώστε να επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα όσο ταχύτερο δυνατόν, επειδή η επίτευξη συμφωνίας αποτελεί έναν από τους όρους για το άνοιγμα των πρώτων κεφάλαιων στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας με την ΕΕ.

Από την αυριανή επίσκεψη της Ανγκέλας Μέρκελ δεν μπορούμε να αναμένουμε κάτι πολύ θετικό για τη Σερβία. Η Γερμανία θεωρεί πως δεν έχουν εκπληρωθεί όλες οι διατάξεις της Συμφωνίας των Βρυξελλών για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου και Πρίστινας, και κατά πάσα πιθανότητα η κυρία Μέρκελ θα επιμένει σ’αυτό.

Η Γερμανία δεν έχει κάποια εξισορροπημένη στάση απέναντι στο ζήτημα αυτό, και η ίδια ήταν πάντα στο πλευρό των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, προτιώντας να υποστηρίξει τις απόψεις τους, παρά τις απόψεις των Σέρβων. Σημασία έχει να δούμε αν η Γερμανία θα διορθώσει κάπως αυτή τη στάση της και αν θα σεβαστεί περισσότερο εκείνα που έχει κάνει ως τώρα η Σερβία.

Η Σερβία δεν φταίει για την τωρινή στασιμότητα στην εφαρμογή των διατάξεων της Συμφωνίας των Βρυξελλών. Η Πρίστινα έδειξε ως τώρα απροθυμία για διάλογο, ακόμα και καθυστερούσε σκόπιμα με την εφαρμογή ορισμένων διατάξεων, και για αυτό δεν ήταν δυνατόν να επιτευχθεί συμβιβασμός.

Η Σερβία έδειξε μέχρι τώρα την ειλικρινή αγαθή θέληση και ετοιμότητα για συμβιβασμό. Όλοι οι παράγοντες στη διεθνή διπλωματία ζητάνε αποτελέσματα. Εκείνο που όλοι στη Σερβία μπορούν να αναμένουν από τη Γερμανία είναι να εξασκήσει ένα είδος πίεσης σε βάρος της Πρίστινας για να παραιτηθεί αυτή από ορισμένες αδιάλλακτες θέσεις της και να δείξει προθυμία για συμβιβασμό. Δεν θα ήταν ρεαλιστικό να αναμένουμε περισσότερα πράγματα.

Απάντηση στο ελληνικό πρόβλημα μέχρι την Κυριακή

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στοχεύει στην επίλυση του ελληνικού αδιεξόδου το αργότερο έως την Κυριακή. Ευέλικτες λύσεις δεν αποκλείονται εφόσον κινητοποιηθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Επειδή τα τελεσίγραφα περιορίζουν τα περιθώρια ελιγμών, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ τα αποφεύγει. Παρόλα αυτά όμως, τελικά φαίνεται να έχει αποδεχτεί ότι έως την Κυριακή θα πρέπει να δοθεί μια απάντηση στο ελληνικό πρόβλημα. Σε αυτό συνέβαλαν οι πιέσεις σειράς κρατών-μελών της ευρωζώνης, ένας αυξανόμενος αριθμός στελεχών του κόμματος της που ζητούν το Grexit, αλλά και η απρόβλεπτη πλέον στάση του αντικαγκελάριου και προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στο ζήτημα της Ελλάδας.

Όμως, ακόμη και σε αυτές τις πιεστικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, η καγκελάριος είναι διατεθειμένη να επιδείξει ευελιξία. Προϋπόθεση είναι όμως η ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες προτάσεις που θα συνάδουν με τα κριτήρια που θέτει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ESM.

Στόχος της Μέρκελ, ένα πολυετές δανειακό πρόγραμμα

Κατά την κ. Μέρκελ απώτερος στόχος όλων των προσπαθειών είναι ένα πολυετές δανειακό πρόγραμμα. Παρ΄ όλα αυτά όμως, μεταξύ των εταίρων επικρατεί η διάθεση να συζητήσουν βραχυπρόθεσμες λύσεις, χωρίς να έχει προσδιοριστεί αν θα πρόκειται για ένα πρόγραμμα-γέφυρα. Μια βραχυπρόθεσμη λύση θα έδινε τα χρονικά περιθώρια να διεξαχθούν διεξοδικές διαπραγματεύσεις για ένα νέο δανειακό πακέτο.

Αυτή η διαδικασία δεν προϋποθέτει να καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση άμεσα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Αλλά θα πρέπει να παρουσιάσει τις βασικές παραμέτρους αυτού του προγράμματος. Για να ξεκινήσουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις οι εταίροι θα επιμείνουν όμως σε προαπαιτούμενες δράσεις, δηλαδή την εφαρμογή πρώτων μεταρρυθμιστικών μέτρων.

Εάν δεν επιτευχθεί συνεννόηση σε αυτή τη βάση έως την Κυριακή, τότε θα τεθεί στην ευρωπαϊκή ατζέντα η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.