4 + 0,5 λόγοι για την απόφαση του Πρωθυπουργού για εκλογές

Σε συνέντευξη του ο Πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε σημειώσει πως αν προκύψουν οι συνθήκες θα μπορούσε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Την απάντηση αυτή την πήραν οι δημοσιογράφοι και την ανέδειξαν ως απόφαση του Πρωθυπουργού. Στην συνέχεια άρχισαν οι αναλύσεις γιατί ο Πρωθυπουργός θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Πριν λίγες ημέρες σε νέα συνέντευξη, ο Πρωθυπουργός είπε ακριβώς το ίδιο τονίζοντας [για ακόμη μια φορά] πως στόχος του είναι να εξαντληθεί η τετραετία, και όσο για τις δυσκολίες του χειμώνα, ανέφερε πως θα αναλάβει το πολιτικό κόστος που θα προκύψει από την διαχείριση. Το τελευταίο ήταν η αφορμή να ξεκινήσει νέος κύκλος αναλύσεων, αυτή την φορά γιατί δεν θα γίνουν εκλογές. Όμως ο Πρωθυπουργός απέδειξε όλο το προηγούμενο διάστημα πως δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος.

Τι ισχύει τελικά;

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ήταν και είναι σαφής, εκλογές δεν θα γίνουν. Αλλά, αν η κρίση γύρω από την χώρα και όχι απλά μέσα σε αυτή, φτάσει στο σημείο που θα πρέπει να πάρει εντολ΄ή από τον Ελληνικό λαό για μια διαχείριση προστασίας της πατρίδας, ναι θα προκυρήξει εκλογές. Σε αυτές τις εκλογές ο Ελληνικός λαός δεν θα κληθεί να πάρει αποφάση για το ποιος θα τον οδηγήσει σε ασφάλεια, αλλά και σε ποιον κόσμο θα ανήκει η χώρα.

Απο κει και πέρα, οι λόγοι που δεν θα προχωρούσε σε πρόωρες εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι συγκεκριμένοι. Ο πρώτος λόγος είναι το όνομα, «Μητσοτάκης.» Οι έμπειροι πολιτικοί αναλυτές, και όσοι έχουν παρατηρήσει την πολιτική πορεία της οικογένειας, γνωρίζουν πως όταν ο «Μητσοτάκης» πει κάτι, το κάνει. Και αν ο πατέρας του σημερινού Πρωθυπουργού το έκανε σε εποχές που δεν ήταν τόσο εμφανές λόγω συνθηκών, ο σημερινός Πρωθυπουργός το απέδειξε σε τρεις μεγάλες κρίσεις. Όταν ενημέρωσε τον Ιανουάριο του 2020 τον πρώην Αμερικανό Πρόεδρο για την στάση του απέναντι στην Τουρκία, μια στάση που φάνηκε τον Φεβρουάριο στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τον Μάρτιο στις Καστανιές και τον καλοκαίρι στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο εσωτερικό, είπε πως θα κυβερνήσει με συγκεκριμένο σχήμα και αυτό κάνει μέχρι σήμερα. Είναι η πρώτη φορά που οι δημοσιογράφοι έχουν ξεχάσει την φημολογία για «Ανασχηματισμούς». Αλλά και στην καθημερινότητα, όταν τον Μάρτιο του 2021 σεισμός κατέστρεψε το Δημοτικό σχολείο στο Δαμάσι Τυρνάβου, είχε υποσχεθεί στον Διευθυντή πως θα χτιστεί νέο σχολείο το συντομότερο δυνατόν. Το σχολείο ήταν έτοιμο τον Αύγουστο

Ο δεύτερος λόγος, και ο οποίος αναβαθμίζει τον ρόλο της χώρας στην περιοχή, είναι η πολιτική σταθερότητα. Η Ελλάδα είναι «όαση» σταθερότητας ανάμεσα στα Βαλκάνια και την Τουρκία, όπου οι σύμμαχοι έχουν τεράστια συμφέροντα. Δεν χρειάζονται μεγάλες αναλύσεις για να κατανοήσει κανείς πόσο σημαντική είναι αυτή η «βάση σταθερότητας» για τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, της χώρες Μέσης Ανατολής, και κυρίως, για Βαλκανικές χώρες που θέλουν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόσφατο παράδειγμα του παραγόμενου αποτελέσματος της αυτής της πολιτικής σταθερότητας, ήταν τα εγκαίνια του αγωγού IGB στην Κομοτηνή. Αν η Ελλάδα ήταν σε πολιτική αναταραχή, η Βουλγαρία [χώρα του ΝΑΤΟ] θα ήταν σήμερα υπό τον διαρκή ενεργειακό και πολιτικό εκβιασμό της Μόσχας.

Ο τρίτος λόγος, έχει και αυτός άμεση σχέση με την πολιτική σταθερότητα. Στο κείμενο (23/07) με τίτλο, «Η αναβάθμιση της Ελλάδας έρχεται από την σταθερότητα της – Οι εκλογές θα φέρουν αστάθεια και αποδυνάμωση του ρόλου της», σημείωνα, «τον Μάρτιο, ο καναδικός οίκος DBRS, προχώρησε σεε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από ΒΒ σε ΒΒ (high), ενώ την ίδια στιγμή αναθεώρησε σε σταθερές από θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.  Η αξιολόγηση αυτή ήταν μόλις ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα, η οποία χρειάζεται μόνο ένα πράγμα, πολιτική σταθερότητα. Μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, η μια περιπέτεια συνεχόμενων εκλογών, θα αναβάλλουν οποιαδήποτε προοπτική της Ελληνικής οικονομίας.» Αυτός είναι και ο λόγος που ο Πρωθυπουργός αδιαφορεί για το πολιτικό κόστος. Ο ίδιος και το οικονομικό επιτελείο [ακόμα και αυτά του ΣΥΡΙΖΑ Ελληνικής Λύσης,Τουρκίας και Μόσχας] γνωρίζουν πως αν η χώρα περάσει τον σκόπελο του φετινού χειμώνα, από την Άνοιξη και μετά, όποιο και να είναι το διεθνές περιβάλλον, η χώρα θωρακίζεται και χάνεται οποιοδήποτε πεδίο δράσης των λαϊκιστών.

Ο τέταρτος λόγος, είναι η διαρκής εμπλοκή της Μόσχας στα εσωτερικά της χώρας. Αν και μεγάλα κανάλια επιρροής έχουν ξηλωθεί με την απομάκρυνση ρώσων διπλωματών και «διπλωματών» από την Ελλάδα, οι «βάσεις των καναλιών» αυτών λειτουργούν και επηρεάζουν ακόμα, ειδικά κόμματα της ακροδεξιάς και ακροαριστεράς. Αν γίνουν εκλογές στο σημερινό περιβάλλον, η εμπλοκή της Μόσχας θα είναι έντονη μέσω των αυτών κομμάτων και οργανώσεων που είναι υπό το διαρκές «χάδι» της. Αντιεμβολιαστές, Tyrkaegeanιστες, τάχα πατριώτες, τρικάκια και οπαδοί της εισβολής στην Ουκρανία, θα λειτουργήσουν υπέρ της αποσταθεροποίησης

Ο μισός λόγος, το 0,5 , είναι η Αντιπολίτευση. Στο κείμενο μου τον Μάρτιο του 2021 με τίτλο, «η χώρα βαδίζει στο μέλλον χωρίς Αντιπολίτευση» σημείωνα, «η αντιπολίτευση πάντα είχε ένα κρίσιμο ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας, είναι ο κύριος και ο πιο ουσιαστικός έλεγχος σε μια κυβερνητική πολιτική. Πολλές φορές μάλιστα ο πολιτικός όγκος του εκάστοτε αρχηγού μπορούσε να αλλάξει πολιτικές, η ακόμα να ενισχύσει με την στάση του μια Εθνική απόφαση.Σήμερα δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει με την αξιωματική αντιπολίτευση η οποία λειτουργεί ως ένα κόμμα που προσπαθεί να σώσει απλά το τομάρι του, αδιαφορώντας ότι η στάση αυτή μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην χώρα. Το έπραξε με την Πανδημία καλώντας τον κόσμο σε διαδηλώσεις αδιαφορώντας πλήρως για το αποτέλεσμα που προκαλούσε. Το έπραξε και με την υπόθεση του καταδικασμένου δολοφόνου Κουφοντίνα. Και στις δύο περιπτώσεις αδιαφόρησε ακόμα και για την εικόνα που έβγαινε στην Διεθνή κοινή γνώμη, την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να ετοιμαστεί για το καλοκαίρι προωθώντας την Ασφαλή χώρα για διακοπές.»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κυβερνά χωρίς αντιπολίτευση, και αυτό είναι επικίνδυνο για την χώρα. Όλα τα κόμματα μαζί δεν αποτελούν μια σοβαρή απειλή για τον τρόπο που κυβερνά ο Πρωθυπουργός. Δεν μπορούν να αποτελέσουν καν απειλή για την παρακαταθήκη που αφήνει αυτή η διακυβέρνηση, και αυτός δεν είναι καν 0,5 λόγος για να συμπεριληφθεί στους λόγους για εκλογές.

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.