Τον Απρίλιο οι γεωτρήσεις ΕΝΙ και Total στην κυπριακή ΑΟΖ

«Οι προκλήσεις από τουρκικής πλευράς δεν είναι κάτι καινούργιο. Απλά το τελευταίο διάστημα βλέπουμε μια κλιμάκωση αυτών των ενεργειών. Αλλά πρέπει να πω ότι παρά όλες αυτές τις προκλήσεις, τις διαχρονικές προκλήσεις, το πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας προχωρά κανονικά και βεβαίως ετοιμαζόμαστε για έναν νέο κύκλο ερευνητικών γεωτρήσεων, οι οποίες θα αρχίσουν πολύ σύντομα από την γαλλοιταλική κοινοπραξία Total και ENI. Αυτό το πρόγραμμα θα το ακολουθήσει και πρόγραμμα από αμερικανικές εταιρείες, από την Exxon και την Qatar Petroleum», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Λακκοτρύπης, Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου στο euronews.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τον Απρίλιο ξεκινούν οι γεωτρήσεις στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ από την  γαλλοϊταλική κοινοπραξία των εταιρειών ΕΝΙ και Total, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως το ενεργειακό πρόγραμμα της Λευκωσίας εφαρμόζεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκου αξιωματούχου για την υπογραφή οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με το Ισραήλ μετά την υπογραφή των σχετικών τουρκολιβυκών μνημονίων, ο κ. Λακκοτρύπης υποστήριξε πως μέλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων με τις γειτονικές της χώρες, είτε σε διμερές είτε σε πολυμερές επίπεδο.

Επιπλέον, αναφερόμενος σε αμερικανικά δημοσιεύματα που συνδέουν την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο από το αμερικανικό Κογκρέσο με τις δραστηριότητες της Exxon Mobil στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Κύπριος Υπουργός τόνισε ότι η προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η ευθυγράμμιση των συμφερόντων.

«Συμφερόντων μεγάλων εταιρειών και βεβαίως των χωρών από τις οποίες προέρχονται, με την Κυπριακή Δημοκρατία και τα συμφέροντα εντός της ΑΟΖ της», διευκρίνισε, κάνοντας λόγο για αυξανόμενο ενδιαφέρον από αμερικανικής πλευράς.

Κατερίνα Καλεντερίδου