Αφγανιστάν: Σε κίνδυνο οι Αφγανοί (Παστούν) συνεργάτες της ΤΕΣΑΦ – Υποχρέωση της Ελλάδας η μεταφορά τους

Είναι στιγματισμένοι γιατί υπηρέτησαν με τον Ελληνικό στρατό ως μεταφραστές. Η καθημερινότητά των ίδιων και των οικογενειών τους στην Καμπούλ είναι γεμάτη φόβο και απειλές. Οι προοπτικές τους μηδαμινές. Οι Αφγανοί μεταφραστές έχουν μόνο συγκινητικές αναμνήσεις από την συνεργασία τους με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις παρόλο που παρέμειναν πίσω με την αποχώρηση της ελληνικής Ομάδας Συμβούλων και Συνδέσμων το καλοκαίρι του 2012. Το 2014 μίλησαν στην «Κ» – παρά τον κίνδυνο – καθώς με την αποχώρηση των νατοϊκών στρατευμάτων στο τέλος του έτους πιστεύουν πως ο χρόνος τους τελειώνει.

Από τότε και μέχρι σήμερα τίποτα δεν έχει αλλάξει για τους Αφγανούς που υπηρέτησαν και συνεργάστηκαν με την Ελληνική Δύναμη στο Αφγανιστάν. Οι απειλές για την ζωή τους είναι καθημερινές και η επικράτηση των Ταλιμπάν θα έχει επιπτώσεις όχι μόνο στους ίδιους αλλά και στις οικογένειες τους. Οι Ταλιμπάν εδώ και χρόνια έχουν στοχοποιήσει όσους Αφγανούς συνεργάζονται με το ΝΑΤΟ ως «προδότες» και έχουν επανειλημμένα πει πως «τους περιμένει ο θάνατος»

«Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεργασίας μας ήμασταν πολύ στενά δεμένοι μεταξύ μας και αποτελούσαν, να μην πω το δεξί αλλά το αριστερό χέρι μας που έπρεπε να κάνει με το δεξί όλες τις δουλειές. Βρίσκονταν μαζί μας όπου και να πηγαίναμε, ήταν υποχρεωτικό για να εκτελέσουμε την αποστολή μας εκεί να έχουμε τη συνεργασία τους και μάλιστα σε πάρα πολύ καλό επίπεδο». Αυτό είχε αναφέρει στο ρεπορτάζ της Φιλιώ Κοντραφούρη ο ταγματάρχης (ΥΠ) Ευάγγελος Σαλαμπάσης, ο τέταρτος και τελευταίος διοικητής της ελληνικής OMLT, η οποία κατά τη διάρκεια της διοίκησης του μετονομάστηκε σε Military Advisor Team (Ομάδα Στρατιωτικών Συμβούλων).

Οι Αμερικανοί απομακρύνουν τους συνεργάτες τους Αφγανούς

Μια ειδική πτήση για περίπου 200 Αφγανούς που πληρούν τις προϋποθέσεις για το καθεστώς Ειδικού Μετανάστη (SIV) έφτασε την Παρασκευή (30 Ιουλίου) στις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο μιας επιχείρησης εκκένωσης εκείνων που παρείχαν βοήθεια στην αμερικανική κυβέρνηση.

«Σήμερα είναι ένα σημαντικό ορόσημο καθώς συνεχίζουμε να εκπληρώνουμε την υπόσχεσή μας προς τους χιλιάδες Αφγανούς υπηκόους που υπηρέτησαν μαζί με αμερικανικά στρατεύματα και διπλωμάτες τα τελευταία 20 χρόνια στο Αφγανιστάν», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε δήλωσή του. «Θέλω να τιμήσω όλους εκείνους στις Ηνωμένες Πολιτείες που μίλησαν εκ μέρους αυτών των γενναίων Αφγανών, συμπεριλαμβανομένης της περήφανης κοινότητας των βετεράνων, που συνηγορούσαν σταθερά για τους Αφγανούς που ήταν δίπλα τους στο πεδίο στο Αφγανιστάν, συχνά υπηρετώντας ως μεταφραστές και διερμηνείς ».

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου ανακοίνωσαν την επιχείρηση «Καταφύγιο των Συμμάχων» στις 14 Ιουλίου, λέγοντας ότι θα προσφέρει ασφαλές καταφύγιο σε Αφγανούς διερμηνείς και άλλους που βοήθησαν την αμερικανική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του πολέμου, μαζί με τις οικογένειές τους, που τώρα φοβούνται αντίποινα από τους Ταλιμπάν.

«Αυτοί οι γενναίοι άνδρες και γυναίκες, σε μεγάλο κίνδυνο για τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους, υπηρέτησαν μαζί με τις ΗΠΑ και τις δυνάμεις του συνασπισμού και διπλωμάτες για να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις μας και να αποτρέψουν το Αφγανιστάν από το να γίνει ασφαλές καταφύγιο για την τρομοκρατία που απειλεί την πατρίδα μας», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν

(με πληροφορίες από Καθημερινή Online)

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.