Αυτή είναι η εξοπλισμένη έκδοση του τουρκικού UAV ANKA

Ένα ακόμη βήμα για την αναβάθμιση των δυνατοτήτων του UAV Anka πραγματοποίησε η Τουρκική εταιρεία ΤΑΙ ολοκληρώνοντας στο αερόχημα την κατευθυνόμενη με δέσμη laser CİRİT και το κατευθυνόμενο επίσης με δέσμη laser πυρομαχικό ελεύθερης πτώσης MAM-L της εταιρείας Roketsan.

Η Τουρκική Αεροπορία πάντα ζητούσε την επαύξηση των δυνατοτήτων του συγκεκριμένου αεροχήματος και την πιστοποίηση του για την πραγματοποίηση αποστολών κρούσεων ειδικότερα κατά στόχων υψηλής αξίας όπως σταθμοί ραντάρ, κέντρα ηλεκτρονικών ακροάσεων και παρεμβολών, αποθηκών, κέντρα διοίκησης, διυλιστήρια, κλπ καθώς και κατά ανταρτικών ομάδων και εγκαταστάσεων αυτών.

Η εξοπλισμένη έκδοση του UAV Anka διαθέτει ηλεκτρο-οπτικό αισθητήρα ημέρας/νύκτας τύπου Aselflir-235 CATS και μπορεί να ίπταται για 24 ώρες σε μέγιστη απόσταση 200 χλμ, σε ύψος 30.000 πόδια, μεταφέροντας ωφέλιμο φορτίο 200 κιλών.

Όπως φαίνεται και από την φωτογραφία που δημοσίευσε η ΤΑΙ το τουρκικό αερόχημα μπορεί να μεταφέρει συνδυασμό οπλισμού αποτελούμενο από δύο κατευθυνόμενα πυρομαχικά ελεύθερης πτώσης MAM-L βάρους 22,5 κιλών, εκ των οποίων τα 10 κιλά αποτελούν την θραυσματογόνο εκρηκτική πολεμική κεφαλή (με δραστική ακτίνα 25 μέτρων) το οποίο μπορεί να πλήξει ακόμα και κινούμενους στόχους σε απόσταση 8 χλμ υπό προϋποθέσεις και από τέσσερις κατευθυνόμενες ρουκέτες CİRİT.

Η ανάπτυξη του ΑΝΚΑ ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2004 και η πρώτη του πτήση πραγματοποιήθηκε το 2010 πέντε χρόνια μετα την έναρξη του προγράμματος.

Όμως το πρώτο συμβόλαιο από το τουρκικό κράτος ήρθε τρία χρόνια αργότερα το 2013 όταν ολοκληρώθηκαν οι πτητικές δοκιμές και παραγγέλθηκαν 10 Anka-S έναντι 290 εκατ. δολαρίων κανένα εκ των οποίων δεν έχει παραδοθεί μέχρι σήμερα αν και στα τέλη του 2016 τέσσερα αεροχήματα ήταν έτοιμα από την ΤΑΙ και ο προγραμματισμός περιελάμβανε την παράδοση 6 αεροχημάτων εντός του 2017.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.