«Ανατολίτικα παραμύθια» από ελληνικές πολιτικές σέκτες για ηλεκτρικά καλώδια και ΑΟΖ

Ο «γίγαντας» των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας της Σαουδικής Αραβίας ACWA Power υπέγραψε πολλαπλές συμφωνίες για την εξαγωγή ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας και πράσινου υδρογόνου στην Ευρώπη, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα στις προσπάθειες του Βασιλείου να γίνει παγκόσμιος κόμβος καθαρής ενέργειας. Οι συμφωνίες, που υπογράφηκαν κατά τη διάρκεια διεθνούς εργαστηρίου στο Ριάντ υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Ενέργειας, στοχεύουν στη δημιουργία ολοκληρωμένων συστημάτων για διασυνοριακές εξαγωγές ενέργειας.
Η εκδήλωση, με τίτλο «Εξαγωγή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Πράσινου Υδρογόνου», υπογραμμίζει την στρατηγική προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας να ηγηθεί του Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης, αξιοποιώντας τη γεωγραφική της θέση μεταξύ Ανατολής και Δύσης, ανέφερε το Σαουδαραβικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Οι συμφωνίες υποστηρίζουν τον στόχο του Βασιλείου να παράγει το 50% της ηλεκτρικής του ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030 και να γίνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πράσινου υδρογόνου στον κόσμο, με σχέδια για παραγωγή 1,2 εκατομμυρίων τόνων ετησίως μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Η έκθεση της SPA ανέφερε: «Οι συμφωνίες και τα μνημόνια συμφωνίας που υπέγραψε η ACWA Power στο εργαστήριο περιελάμβαναν ένα πολυμερές μνημόνιο συμφωνίας με κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της ιταλικής Edison, της γαλλικής TotalEnergies, της ολλανδικής ZeroEurope και της γερμανικής ENPW, για την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από το Βασίλειο στην Ευρώπη, αξιολογώντας παράλληλα το εμπορικό δυναμικό και τις τάσεις της ευρωπαϊκής αγοράς προς βιώσιμες ενεργειακές λύσεις».
Νότια και Ανατολικά της Κρήτης οι διάδρομοί των καλωδίων
Αν και κάτω από την Μεσόγειο υπάρχουν χιλιάδες καλώδια με επίκεντρο την Αίγυπτο (θα αναφερθούμε σε άλλο άρθρο για την σημασία και σταθερότητα της χώρας αυτής) τα οποία εξυπηρετούν όλη την ευρύτερη περιοχή, το πιο γνωστό είναι αυτό που θα ενώσει ηλεκτρικά Ελλάδα με την Κύπρο. Είναι γνωστό γιατί πάνω σε αυτό ποντάρουν οι «ελληνικές πολιτικές σέκτες» που χρησιμοποιούν την μη υλοποίηση του έργου για αντιπολίτευση (το έργο θα γίνει) ενώ οι ίδιες σέκτες ενισχύουν το αντιπολιτευτικό τους αφήγημα από την στάση της Τουρκίας η οποία χρησιμοποιεί το θέμα για το εσωτερικό αλλά και για πίεση ώστε να συμμετέχει και η ίδια [και η Ελλάδα σωστά δημιουργεί αυτές τις συνθήκες]σε έργα τα οποία ξεκινούν από άλλα σημεία χρησιμοποιώντας την ανατολική μεσόγειο ως διάδρομο.
Αυτούς τους διαδρόμους θα χρησιμοποιήσουν και τα καλώδια που θα ενώσουν την Σαουδική Αραβία με την Ευρώπη. Οι συμφωνίες ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας δεν αφορούν μόνο τις μεταξύ τους εμπορικές σχέσεις αλλά και την σταθερότητα σε περιοχές όπου θα διέρχονται τα συμφέροντα του Βασιλείου. Η ηλεκτρική ενέργεια από τη Σαουδική Αραβία θα φτάσει στην Ευρώπη μέσω ενός συνδυασμού νέων και υφιστάμενων υποδομών, συμπεριλαμβανομένης μιας διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας. Από την μεριά του αυτός ο Λευκός Οίκος έχει αποδείξει πως είναι διατεθιμένος να προχωρήσει σε τέτοιες διαδικασίες, να είναι δηλαδή ο εγγυητής έργων που είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ και Συμμάχων. Εξάλλου η πρέσβης «μιας χρήσης» που έρχεται στην Αθήνα, θα επικεντρωθεί σε αυτό τον στόχο και πιο συγκεκριμένα, νότια της Κρήτης.
Τα τουρκολυβικά μνημόνια, οι ρηματικές ανακοινώσεις της Λιβύης, οι αντιπολιτευτικές σέκτες στην Ελλάδα και οτιδήποτε προσπαθεί να μειώσει την ελληνική επιρροή στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δεν είναι τίποτε άλλο από την προσπάθεια των ανταγωνιστών της χώρας και των εσωτερικών εχθρών αυτής, να φέρει την Ελλάδα σε μειονεκτική θέση έναντι της συμμάχων της. Στην χώρα άλλαξαν το καλοκαίρι του 2020 όταν η κυβέρνηση απέδειξε στους συμμάχους της πως είναι διατιθημένη να υπερσπιστεί τα συμφέροντα της με οποιοδήποτε κόστος.
Σήμερα καλείται να πράξει το ίδιο με την διαφορά πως η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή τόσο στρατιωτικά όσο και διπλωματικά.