Ανοιχτή επιστολή : Άνγκελα και Αλέξη, σταματήστε να παίζετε με το μέλλον μας!

Ανοιχτή επιστολή Ευρωπαϊκoύ Φεντεραλιστικού Κόμματος

Αγαπητή Καγκελάριε της Γερμανίας, Αγαπητέ Πρωθυπουργέ της Ελλάδας,
Αγαπητά μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,

Είκοσι τοις εκατό των νέων της Ευρώπης είναι άνεργοι και ζουν όλο και περισσότερο επισφαλείς ζωές που δεν τους επιτρέπουν να σχεδιάσουν το μέλλον τους. Η φτώχεια και οι ανισότητες αυξάνουν στην ήπειρό μας, που μια φορά κι έναν καιρό ήταν πλούσια και κοινωνικά δίκαιη, αλλά τώρα χάνει τη λάμψη της και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά της σε σχέση με άλλες χώρες, όπως της Άπω Ανατολής. Εθνικιστικά και ακραία κινήματα βρίσκονται σε άνοδο σε όλη την ΕΕ, ενισχυόμενα από τη δυσαρέσκεια προς τις πολιτικές των «Βρυξελλών», που προφανώς δεν είναι σε θέση να προσφέρουν ουσιαστικές λύσεις στις οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις του σήμερα. Επιπλέον, η γειτονιά μας φλέγεται: στην Ανατολή είμαστε μάρτυρες της ανόδου μιας αυταρχικής Ρωσίας, ενώ στο Νότο και τα Νοτιοανατολικά ερχόμαστε αντιμέτωποι με θρησκευτικούς φονταμενταλιστές έτοιμους να επιτεθούν στην Ευρώπη γι’ αυτό που αντιπροσωπεύει: την ελευθερία και τη διαφορετικότητα.

Caricature Pascal Hansens
Caricature Pascal Hansens

Τι κάνετε για να αντιμετωπίσετε αυτά τα ζητήματα; Από την αρχή της κρίσης το 2008 εσείς, οι προκάτοχοι και οι συνάδελφοί σας, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, έχετε καταφέρει να δημιουργήσετε μια «μόνιμη κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Αποσπασματικές λύσεις υιοθετήθηκαν στη μια σύνοδο κορυφής μετά την άλλη, αλλά δεν έχουν υπάρξει πολλά απτά αποτελέσματα. Στην προσπάθειά σας να πείσετε την κοινή γνώμη στις χώρες σας για την ορθότητα των επιλογών σας έχετε χάσει επαφή με τη μεγάλη εικόνα, έχετε σταματήσει να σκέπτεστε πού οδηγείτε συνολικά την Ευρώπη.

Έξι χρόνια από την έναρξη της κρίσης είμαστε ακόμα στο χείλος του γκρεμού. Είναι σαφές, η προσέγγισή σας έχει αποτύχει και οι επιπτώσεις της (μη) δράσης σας εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια μας. Κατηγορώντας ο ένας τον άλλο, εστιάζοντας στα παραπτώματα του άλλου στο πρόσφατο ή απώτερο παρελθόν, προστρέχοντας σε εξωτερικούς παράγοντες ως συνήγορους και σωτήρες των αντίστοιχων μονόπλευρων θέσεών σας – αυτή είναι η συνταγή για την καταστροφή. Χάρη στις εγωιστικές και κοντόφθαλμες πολιτικές σας, εντάσεις που είχαν ξεχαστεί από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου έχουν αναθερμανθεί, κι ο εθνικισμός κι ο ευρωσκεπτικισμός είναι ισχυρότεροι από ποτέ. Το ότι επιτρέπετε να συμβεί κάτι τέτοιο είναι ανεύθυνο, και οι μελλοντικές γενιές θα σας ζητήσουν ευθύνες γι’ αυτό.

Είναι καιρός να σταματήσετε να παίζετε με το μέλλον της Ένωσής μας πριν είναι πολύ αργά. Είναι καιρός να θυμίσετε στους εαυτούς σας και σε όλους γύρω σας ότι οι εχθροί δεν βρίσκονται στο εσωτερικό της ΕΕ, αλλά μπροστά από τις κοινές μας πύλες, και είναι εκεί όπου θα πρέπει να επικεντρώνεται η προσοχή μας. Οι διαπληκτισμοί και η διστακτικότητά σας κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι ετών κοστίζουν ακριβά στην Ευρώπη, τροφοδοτώντας την άνοδο των εθνικιστών και τελικά καταστρέφοντας το ευρωπαϊκό όνειρο, όπως σχεδιάστηκε από τους οραματιστές της ενωμένης Ευρώπης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Με τη στάση σας καταστρέφετε το ευρωπαϊκό όνειρο.

Δεν έχουν τα πάντα χαθεί, όμως.

Ενότητα, ένα κοινό όραμα και μια αίσθηση κοινού σκοπού είναι αυτό που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τις πραγματικές προκλήσεις που απειλούν την Ευρώπη και τους Ευρωπαίους. Ένα πρώτο απαραίτητο βήμα είναι να αποκατασταθεί το αίσθημα εμπιστοσύνης μεταξύ των Ευρωπαίων και να εξοπλιστεί η Ευρωζώνη με τα θεσμικά και πολιτικά εργαλεία που θα της επιτρέψουν να γίνει αποτελεσματική στην ενίσχυση της κοινωνικο-οικονομικής ανάπτυξης και να νομιμοποιηθεί στα μάτια όλων των πολιτών της.

Σας ζητάμε, έστω και την 11η ώρα, ν’ αρχίσετε να δίνετε το καλό παράδειγμα. Βάλτε κατά μέρος τις βραχυπρόθεσμες διαφορές σας, κοιτάξτε πέρα από τις επόμενες εκλογές και επικεντρωθείτε στο συμφέρον των μελλοντικών γενιών της Ευρώπης, ανεξάρτητα από το εάν είναι Έλληνες, Γερμανοί, Ολλανδοί ή Γάλλοι. Δώστε στην Ευρώπη την ευκαιρία για μια νέα αρχή που θα προωθήσει την Ένωσή μας στο μέλλον – ένα ειρηνικό και δίκαιο κοινό μέλλον, με ευημερία – αντί του καταποντισμού στις σκιές του παρελθόντος.

Ο Pietro De Matteis είναι Πρόεδρος και ο Γεώργιος Κωστάκος Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φεντεραλιστικού Κόμματος (European Federalist Party – www.federalistparty.eu)

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.