Απάντηση Τουρκικού ΥΠ.ΕΞ: «Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος είναι μια ατυχής και παραπλανητική δήλωση»

Με ανακοίνωση του Εκπροσώπου Τύπου του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Hami Aksoy, απάντησε το Τουρκικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.

«Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος είναι μια ατυχής και παραπλανητική δήλωση» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Hami Aksoy και συνεχίζει:«Στον πυρήνα του προβλήματος της Ανατολικής Μεσογείου βρίσκονται οι μαξιμαλιστικές απαιτήσεις του διδύμου Ελλάδος Ελληνοκυπρίων για μέγιστη ναυτική δικαιοδοσία και η παραμέληση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων και από την Ελλάδα και από την Ε.Ε. Δεν έχουν καμία νομική αξία οι προσπάθειες νομιμοποίησης των απαιτήσεων εντός αυτού του πεδίου εφαρμογής μέσω της ΕΕ και με τους χάρτες που δημοσιεύονται στο πλαίσιο αυτού του θεσμικού οργάνου» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο Εκπρόσωπος Τύπου.

«Είναι ενάντια του Διεθνούς Δικαίου οι ισχυρισμοί περί θαλάσσιας δικαιοδοσίας που έθεσε η Ελλάδα ως  δήθεν αρχιπελαγικό  κράτος, το οποίο αγνοεί την αρχή της δίκαιης και ισότιμης δικαιοδοσίας  που είναι ο βασικός κανόνας στον καθορισμό  των ναυτιλιακών δικαιοδοσιών», συνεχίζει ο Aksoy και σημειώνει ότι «το πιο εντυπωσιακό παράδειγμα είναι το Καστελόριζο , όπως αναφέρθηκε στις προηγούμενες εξηγήσεις μας».

«Η Τουρκία από τη μια  πλευρά, διατηρεί  ανοικτή  τη διπλωματική οδό και τους διαύλους  συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, από την άλλη θα συνεχίζει να υπερασπίζεται  τα δικαιώματά της όπως και αυτά των Τουρκοκυπρίων» καταλήγει ο Hami Aksoy.

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.