Από τα Drones στους AGM-84 Harpoon – Καθημερινή υιοθέτηση της Τουρκικής και Ρωσικής προπαγάνδας

Από το πρωί της Δευτέρας κυκλοφόρησε η είδηση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται να μην επιτρέψουν την πώληση βλημάτων AGM-84 Harpoon στην Ελλάδα. Η φήμη κυκλοφόρησε αμέσως, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, και το παραγόμενο αποτέλεσμα γνωστό σε αυτού τους είδους τις απειλές, η διάρρηξη της εμπιστοσύνης των πολιτών, να καλλιεργήσουν σύγχυση και μια θολή ατμόσφαιρα. Αυτή την φορά στόχος ήταν η πολιτική των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Η φήμη πήρε τέτοια έκταση, όπως ήταν και ο στόχος, όπου ανάγκασε τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, να προχωρήσει σε διάψευση μέσω απάντησης σε σχετικό tweet.

Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που τα Ελληνικά ΜΜΕ υιοθετούν την προπαγάνδα τρίτων χωρών. Τον Ιούλιο ανακοίνωση αναγκάστηκε να βγάλει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την προπαγάνδα των Τούρκων και την φήμη που κυκλοφόρησε για αγορά drones από την Τουρκία.

Η είδηση αυτή, όπως συνήθως, αναπαράχθηκε άμεσα από το σύνολο των ηλεκτρονικών ιστοσελίδων δημιουργώντας, και πάλι, μια αρνητική τάση για την χώρα και την κυβέρνηση. Το χειρότερο όμως είναι ότι παρότι κυκλοφόρησαν διαψεύσεις, το διαδίκτυο εξακολούθησε να διακινεί την είδηση.

Μια ημέρα πριν, τα Ελληνικά ΜΜΕ (ιστοσελίδες) , και πάλι (!), προχώρησαν στην αναπαραγωγή προπαγάνδας της Τουρκίας και αφορούσε άσκηση του Τουρκικού Ναυτικού με την Ομάδα Μάχης του Αιζενχάουερ. Οι ιστοσελίδες τοποθέτησαν τίτλους όπως “μας πούλησαν οι Αμερικανοί” και αμέσως απαξιώθηκε η σημαντική και με διπλωματικές προεκτάσεις, άσκηση του Αμερικανικού αεροπλανοφόρου και των μονάδων του, με το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και αεροπορία.

Ήταν τόσο σημαντική η άσκηση των Ελληνικών και Αμερικανικών δυνάμεων στην θαλάσσια περιοχή της Κρήτης, που αμέσως έγινε retweet από την Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα, από τον ίδιο τον Αμερικανό Πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, από την Διοίκηση των Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης/Αφρικής, ενώ υπήρχε αρθρογραφία με δηλώσεις Διοικητών σκαφών της ομάδας μάχης.

Οι Τούρκοι την ίδια ώρα, μέσω του Πρακτορείου Anadolu ανέφεραν ότι η άσκηση μεταξύ του Αμερικανικού και Ελληνικού ναυτικού, δεν υφίστατο.

Την επόμενη ημέρα, η Τουρκία παρουσίασε φωτογραφία της φρεγάτας kema lreis με Αμερικανικό πλοίο και έκανε αναφορά για άσκηση με την Ομάδα Μάχης του Αιζενζχάουερ. Ουσιαστικά επρόκειτο όμως για μια ολιγόωρη συνεκπαίδευση των δύο πλοίων σε διαδικασίες επικοινωνίας. Ήταν τόσο ασήμαντη που η Διοίκηση των Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης/Αφρικής, δεν έκανε σχετικό tweet. Μετά από πιέσεις της Τουρκίας, έγινε tweet και αυτό με την φωτογραφία που ανέβασε στο twitter ο λογαριασμός του τουρκικού υπουργείου αμύνης.

Στην Ελλάδα όμως όλα αυτά δεν είχαν καμία απολύτως σημασία. Οι ιστοσελίδες έβαλαν τους τίτλους που ήθελαν για τα κλικ, μειώνοντας όπως προαναφέρθηκε την αξία της άσκησης Ελλήνων και Αμερικανών

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.