«Απόβαση» Αμερικανικών Υπηρεσιών σε όλη την Θράκη – Σε πανικό το Τουρκικό Προξενείο στην Κομητηνή

Τα επόμενα βήματα που θα οδηγήσουν στο επόμενο επίπεδο την ήδη ισχυρή συνεργασία που έχει η Ελλάδα με τις ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας τέθηκαν επί τάπητος κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, στην Ουάσιγκτον. Ο κ. Θεοδωρικάκος επισκέφτηκε την αμερικανική πρωτεύουσα στον απόηχο της υπογραφής της νέας Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) και της ολοκλήρωσης του τρίτου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ, ο οποίος περιλαμβάνει την ενίσχυση των σχέσεων σε μια σειρά από τομείς, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η εσωτερική ασφάλεια.

Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων που είχε με υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν, ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι «η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν μια πολύ ισχυρή στρατηγική σχέση και στον τομέα της ασφάλειας. Μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και συνεργαζόμαστε στενά και αποτελεσματικά για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην ασταθή περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου με κοινό στόχο την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης. Με τον ομόλογο μου, τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας, Αλεχάντρο Μαγιόρκας, συζητήσαμε την περαιτέρω αναβάθμιση της στρατηγικής μας συνεργασίας, καθώς και την ανάγκη η Ελλάδα να έχει ένα στρατηγικό περιφερειακό ρόλο στα Βαλκάνια και στην νοτιοανατολική Μεσόγειο στον τομέα της ασφάλειας».

Νωρίτερα, ο κ. Θεοδωρικάκος επισκέφτηκε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου συναντήθηκε με τον υπηρεσιακό Αναπληρωτή Συντονιστή για την Αντιτρομοκρατία Timothy Pounds. Στη συνέχεια, μετέβη στο Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (Department of Homeland Security), όπου πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογο του, Αλεχάντρο Μαγιόρκας. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισκέφτηκε το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου συναντήθηκε με τον αναπληρωτή Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα και Σύμβουλο Διεθνών Σχέσεων Bruce Swartz.

Στελέχη των Αμερικανικών Υπηρεσιών σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη

Την ίδια ώρα η έντονη στρατιωτική παρουσία σε Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη συνοδεύεται και από σημαντικά κλιμάκια των Αμερικανικών Υπηρεσιών τα οποία συνεργάζονται ήδη με τις Ελληνικές Υπηρεσίες.

Στόχος της συνεργασίας αυτής είναι να διασφαλιστεί η ασφάλεια των Αμερικάνων στρατιωτικών αλλά και υλικών από τρίτους και ενδεχόμενες «ενοχλήσεις». ΄΄Όπως έχει αναφερθεί και σε προηγούμενο άρθρο οι Τούρκοι ενοχλούνται ΄έντονα από την Αμερικανική παρουσία όχι λόγω της μεταφοράς στρατευμάτων μέσω της Αλεξανδρούπολης, αλλά γιατί η παρουσία αυτή μειώνει τον παρεμβατικό ρόλο της Άγκυρας και του Τουρκικού Προξενείου

«Υπάρχει και ένας επιπλέον λόγος όχι επιχειρησιακός, αλλά πολιτικός. Το σύνολο του μουσουλμανικού πληθυσμού στα Βαλκάνια, και ειδικά στην Θράκη, δεν είναι Τούρκοι όπως θέλει η Άγκυρα να τους παρουσιάζει. Πρόκειται για Οθωμανούς, δηλαδή, τοπικούς εξισλαμισμένους λαούς. Μια τέτοια περίπτωση είναι οι Πομάκοι, και ειδικά αυτοί της Βουλγαρίας, τους οποίους έχει αποτύχει να ελέγξει, όπως απέτυχε και η Βουλγαρία να τους Σλαβοποιήσει» σημείωνε το άρθρο και κατέληγε, «αυτό που θα το κάνει ακόμα χειρότερο για την Τουρκία, είναι ότι η Αμερικανική παρουσία, και γενικά οι εξελίξεις στην Θράκη, θα φέρουν Ασφάλεια και οικονομική ανάπτυξη. Η Άγκυρα βασίζεται στον τρόμο και την οικονομική εξαθλίωση των Μουσουλμάνων στην Θράκη, έτσι ώστε να ασκεί πάνω τους πολιτική Άλλωστε όπως έχει αναφέρει το «V» , οι επιθέσεις στο πρόσωπο του Τζέφρι Πάιατ μέσα στα Τεμένη της Θράκης από τους ψευτοχοτζάδες, κατόπιν εντολής της Τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα, όπως αποδεικνύεται μόνο τυχαία δεν ήταν»

Να σημειωθεί πως την Τετάρτη ο ο Τούρκος Πρόξενος στην Θεσσαλονίκη συνάντησε την Αμερικανίδα Γενική Πρόξενο των ΗΠΑ στην πόλη κα΄τά την οποία ο τούρκος διπλωμάτης εξέφρασε τις ανησυχίες του

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.