Αυτή είναι η πρόταση Πομπέο για «αποστρατικοποίηση» – Απομακρύνετε τα όπλα «Πρώτου Πλήγματος»

Η «αποστρατικοποίηση» των νησιών του Αιγαίου είναι ένα από τα πολλά θέματα που θέτει η Άγκυρα από την πλευρά της στην ατνζέντα των Ελληνοτουρκικών διαφορών. Είναι μάλιστα μια απαίτηση, ως τέτοια παρουσιάζεται και όχι ως διαφορά, που είναι ψηλά στην λίστα της ατζέντας αυτής. Όπως είναι γνωστό και έχει γραφτεί πολλές, η ενίσχυση των νησιών Αιγαίου έγινε από την στιγμή που η Τουρκία απείλησε με την δημιουργία της Στρατιάς του Αιγαίου η οποία είχε σαφή αποστολή, την κατάληψη των νησιών.

Αν και το θέμα αφορά συγκεκριμένα νησιά η Τουρκία στην πάγια τακτικής αναφέρεται για όλα τα νησιά, από το Ανατολικό Αιγαίο μέχρι τα Δωδεκάνησα. Σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάνης:  

«Προς εξασφάλισιν της ειρήνης, η Ελληνική Κυβέρνησις υποχρεούται να τηρή εν ταις νήσοις Μυτιλήνη, Χίω, Σάμω και Ικαρία τα ακόλουθα μέτρα:

1. Αι ειρημέναι νήσοι δεν θα χρησιμοποιηθώσιν εις εγκατάστασιν ναυτικής βάσεως ή εις ανέγερσιν οχυρωματικού τινός έργου.

2. Θα απαγορευθεί εις την Ελληνικήν στρατιωτικήν αεροπλοΐαν να υπερίπταται του εδάφους της ακτής της Ανατολίας. Αντιστοίχως, η Τουρκική Κυβέρνησις θα απαγορεύση εις την στρατιωτικήν αεροπλοΐαν αυτής να υπερίπταται των ρηθεισών νήσων.

3. Αι ελληνικαί στρατιωτικαί δυνάμεις εν ταις ειρημέναις νήσοις θα περιορισθώσι εις τον συνήθη αριθμόν των δια την στρατιωτικήν υπηρεσίαν καλουμένων, οίτινες δύνανται να εκγυμνάζωνται επί τόπου, ως και εις δύναμιν χωροφυλακής και αστυνομίας ανάλογον προς την εφ’ ολοκλήρου του ελληνικού εδάφους υπάρχουσαν τοιαύτην»

Διαπιστώνουμε ότι οι περιορισμοί λοιπόν δεν αφορούν, όχι μόνο τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και των  Άγιος Ευστράτιος, Ψαρά, Οινούσσες και Φούρνοι, αλλά και φυσικά τα Δωδεκάνησα τα οποία περιήλθαν στην κατοχή της Ελλάδας μετά από χρόνια

Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που η Τουρκία ζητά την «αποστρατικοποίηση»

Πολλοί θεωρούν ότι η Τουρκία ζητά την «αποστρατικοποίηση» ώστε να μπορέσει κάποια στιγμή να καταλάβει τα νησιά. Με μια συμβατική λογική ακούγεται φυσιολογικό, φτιάχνει μια ισχυρή στρατιά, βρίσκει ανίσχυρα νησιά και τα καταλαμβάνει. Όμως δεν είναι έτσι, η Τουρκία δημιούργησε την Στρατιά αυτή για έναν βασικό λόγο, γιατί το ενδεχόμενο ενός «Πρώτου Πλήγματος» από την Ελλάδα στην μεγάλη εικόνα της γεωπολιτικής, ήταν πάντα ένα σενάριο. Η «αποστρατικοποίηση» των νησιών του Αιγαίου αφορά το πλεονέκτημα που έχει η Ελλάδα να επιφέρει πολλαπλά χτυπήματα σε μια συνολική Στρατηγική Ισοδύναμου Τετελεσμένου από την Θράκη μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο.

Το 1947 οι Αμερικανοί λόγω του κινδύνου της ΕΣΣΔ ξεκίνησαν την βοήθεια τόσο σε Ελλάδα όσο και Τουρκία. Την δεκαετία του 60 οι ΗΠΑ για πρώτη φορά απομάκρυναν το ενδεχόμενο πολέμου ανάμεσα στις δύο χώρες με τον κίνδυνο η Τουρκία να δεχθεί μια μεγάλη ήττα και καταστροφή στην Ανατολική Θράκη όπου θα έμπλεκε και το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Το ίδιο συνέβη και το 1976 όπου και πάλι οι ΗΠΑ την τελευταία στιγμή απομάκρυναν το ενδεχόμενο μιας σύρραξης με το κίνδυνο η Τουρκία να υποστεί μια βαριά ήττα.

Έτσι φτάσαμε στο 1978 με την απόφαση της γνωστής αναλογίας 7/10, στη χορήγηση αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς Ελλάδα και Τουρκία με σκοπό την ενίσχυση της Ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, η Συμμαχία να έχει δημιουργήσει δύο από τους πιο ισχυρούς σχηματισμούς, το Δ Σώμα Στρατού στην Θράκη και την Τουρκική Στρατιά Ανατολικής Θράκης. Την δεκαετία όμως του 80 και 90, η Ελλάδα προχώρησε σε αυτά τα εξοπλιστικά (με αυτά ασκεί δυναμική πολιτική σήμερα) τα οποία ανέβασαν κατακόρυφα την ποιότητα των ενόπλων δυνάμεων. Η αεροπορία και το ναυτικό απέκτησαν αυτά τα όπλα τα οποία και σήμερα έχουν μια τρομακτική ισχύ πυρός, αλλά κυρίως, μπορούν να επιφέρουν καταστροφικά αποτελέσματα στην περίπτωση του «Πρώτου Πλήγματος».

Η πρόταση Μάικ Πομπέο για απομάκρυνση όπλων «Πρώτου Πλήγματος»

«Πρέπει να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα χωρίς να χρησιμοποιηθεί στρατιωτική ισχύς, αλλά μέσω των κανονικών μηχανισμών, μέσω των διεθνών αποφάσεων, ιδιαίτερα για τα (σ.σ.: ενεργειακά) δικαιώματα που συνδέονται μ’ αυτή την περιοχή», αυτό δήλωσε ο επικεφαλής της Αμερικανικής Διπλωματίας μιλώντας στον Γαλλικό ραδιοσταθμό France Inter.

Και σημείωσε «πρέπει να μειωθεί το στρατιωτικό αποτύπωμα παντού και να γίνεται προσφυγή σε διπλωματικά και όχι στρατιωτικά μέσα»

Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως καμία Ελληνική Κυβέρνηση, ούτε τώρα αλλά ούτε και στο μέλλον θα δεχτεί να «αποστρατικοποίησει» τα νησιά και να περάσει το κλίμα ανασφάλειας στους Έλληνες. Επίσης θα είναι ένα τεράστιο μήνυμα υποχωρητικότητας το οποίο θα ερμηνευτεί όχι μόνο από τους Τούρκους, αλλά και από άλλους γείτονες.

Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η Αμερικανική διπλωματία και δεν θα τολμούσε, λόγω της απάντησης που θα λάμβανε, να προχωρήσει σε μια τέτοια πρόταση στην Ελληνική κυβέρνηση.

Όμως οι Αμερικανοί έχουν μια πρόταση η οποία είναι βολική για την ίδια την Τουρκία, να απομακρύνουν και οι δύο χώρες από την περιοχή όπλα «Πρώτου Πλήγματος». Και είναι βολική λύση για την Τουρκία διότι τέτοια όπλα (και η ισχυρή αντιαεροπορική άμυνα του Αιγαίου τέτοιο όπλο θεωρείται) έχει να αποσύρει κυρίως η Ελλάδα.

Σε αυτή την περίπτωση θα βλέπαμε νησιά με τα οποία πραγματικά έχει πρόβλημα η Τουρκία, όπως η Σκύρος, να μειώνουν το «στρατιωτικό αποτύπωμα» το οποίο είναι και πολύ ισχυρό στο συγκεκριμένο νησί.

Πρέπει να σημειωθεί όμως κάτι σημαντικό. Αυτή η πρόταση θα έχει μια αξία, ειδικά για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αν η Τουρκία παραμείνει στην Δύση. Στην περίπτωση που ο επεκτατισμός της γίνει εργαλείο στα χέρια Ρωσίας και Ιράν, η Άγκυρα θα αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ θα αφήσουν «καμμένη γη» στην Τουρκία, και η Ελλάδα θα γίνει χώρα «Πρώτης Γραμμής» και τότε τα όπλα όχι μόνο δεν θα αποσυρθούν αλλά θα ενισχυθούν και για άλλες ανάγκες

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.