«Bora» η προπαγάνδα της Τουρκίας στο εσωτερικό και την Ελλάδα

Με την άφιξη των S-400 στην Τουρκία, τα ΜΜΕ της χώρας που ελέγχονται από τον Τούρκο Πρόεδρο, προχώρησαν σε μαζική δημιουργία χαρτών οι οποίοι δείχνουν την Τουρκία μια χώρα η οποία είναι πλέον απροσπέλαστη από αέρος λόγω του Ρωσικού Συστήματος.

Επειδή όμως η προπαγάνδα θα πρέπει να έχει επιθετικό και επεκτατικό χαρακτήρα, ταυτόχρονα παρουσίασαν χάρτες με τους πυραύλους «Bora» η οποία τοποθετήθηκαν εκεί που «σκάει το κύμα» ώστε να πλήξουν την Ελληνική ενδοχώρα από τον Έβρο μέχρι την Αθήνα. Σε αυτούς τους χάρτες δεν γλίτωσαν και η Βουλγαρία, Αρμενία, Συρία και Ιράκ.

Οι «Bora» όμως, αν καταφέρουν να επιβιώσουν στα παράλια του Αγαίου, θα πρέπει να διαπεράσουν και την Ελληνική αεράμυνα η οποία από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη προστατεύεται από τους Patriot ενώ για την προστασία των συστημάτων και σχηματισμών όπως το Δ Σώμα Στρατού, διαθέτει έναν τέτοιο συνδυασμό έχοντας στην διάθεση της 25 αυτοκινούμενα συστήματα Tor-M1, 31 αυτοκινούμενα συστήματα OSA-AK/-AKM και επτά OSA-AKM, 11 Crotale-NG (New Generation), 12 συστήματα Skyguard I για την προστασία αεροδρομίων (συγκροτούν έξι σμήνη “Βέλος”), 54 αυτοκινούμενα συστήματα ASRAD-Hellas (Atlas Short Range Air Defence), 150 εκτοξευτές βλημάτων FIM-92 Stinger και εκατοντάδες αντιαεροπορικά πυροβόλα διαφόρων διαμετρημάτων.

Η Σκύρος ο στόχος του Bora

Ο μόνος ρεαλιστικός Στρατηγικός Στόχος της Τουρκίας και του Bora-1 είναι η Σκύρος. Το νησί είναι ίσως ο μεγαλύτερος Στρατηγικός Στόχος της Τουρκίας και αυτός που θα επιδιώξει να καταστρέψει σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση με την Ελλάδα. Το σύστημα Patriot που μπορεί «κλειδώνει» όλη την δραστηριότητα της Τουρκικής Αεροπορίας, οι παράκτιοι Exocet που κάνουν απαγορευτική οποιαδήποτε δραστηριότητα του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού πίσω από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και μέχρι ανατολικά της Λήμνου, το αεροδρόμιο του νησιού με τα αεροσκάφη Μirage 2000-5 τα οποία εκτός του Exocet που θα εξαπολύσουν κατά του Τουρκικού Ναυτικού είναι πιστοποιημένα και για τον «φονικό» SCALP-EG ο οποίος αυτή την στιγμή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με την τουρκική αεράμυνα.

Πόσους «Bora-1» (DF-12A/M20) ανέπτυξε η Κίνα για να αντιμετωπίσει τα 4 συστήματα Patriot της Ταϊβάν

Οι Κινέζοι έχουν αναπτύξει απέναντι από την Ταϊβάν περισσότερους από 1600 DF-12A/M20 για να έχουν το αποτέλεσμα που θέλουν σε μια σύγκρουση με την Ταϊβάν. Ο Patriot έχει σχεδιαστεί να καταστρέφει τον στόχο πριν την προσέγγιση του από την στιγμή που θα τον εντοπίσει. Οι πολλαπλοί στόχοι που εγκλωβίζει ο Patriot δίνει χαμηλή βιωσιμότητα του Bora-1 και με τα 50 έως 60 βλήματα που έχει σχεδιάσει η Τουρκία το χτύπημα που θα επιδιώξει στην Ελλάδα θα είναι περισσότερο εντυπωσιασμού παρά ουσιαστικό.

Πιο πιθανό είναι να δούμε χρήση του Bora-1 σε μια περιφερειακή σύγκρουση με την Συρία

Ήρθε η στιγμή τα Ελληνικά ΜΜΕ να ενημερώνονται από το Υπουργείο Άμυνας και να απαντούν στην προπαγάνδα

Τα Ελληνικά ΜΜΕ θέλοντας να έχουν μια ροή ειδήσεων, αναπαράγουν όλες αυτές τις πληροφορίες οι οποίες τείνουν στο τέλος να παρουσιάσουν την Τουρκία ως υπερδύναμη, και αυτό δεν είναι καλή υπηρεσία για το ηθικό των πολιτών.

Δεν θα πρέπει να γράψουν πράγματα που δεν ισχύουν, μόνο την πραγματικότητα, ότι αυτή την στιγμή αν η Τουρκία τολμήσει να έρθει σε πλήρη αντιπαράθεση με την Ελλάδα, ο στόλος της θα βγει στο Αιγαίο ξανά σε 50 χρόνια, όλες οι βασικές υποδομές της θα στα ανατολικά θα υποστούν ανυπολόγιστες ζημιές, ενώ το αποτέλεσμα της σύγκρουσης αυτής θα επιφέρει καίριο πλήγμα στο ηθικό του Τουρκικού λαού.

Και φυσικά δεν αναφερόμαστε σε άρθρα που κάθε 48 ώρες κάνουν πόλεμο, αλλά σε άρθρα που να τονώνουν το ηθικό του Ελληνικού λαού μέσα από την παρουσίαση της πραγματικότητας, και η πραγματικότητα είναι μία, η Τουρκία σε όλα τα μέτωπα είναι με την πλάτη στο τοίχο, και το άρθρο του Κώστα Σημίτη, είναι πλέον επίκαιρο όσο ποτέ. Η Τουρκία τώρα είναι η ώρα να χάσει τα περισσότερα, σε μια αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό της γειτονικής χώρας, τα πράγματα θα αλλάξουν δραματικά υπέρ της

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.