Χονγκ Κονγκ: Επίδειξη δύναμης για να αποτρέψουν διαμαρτυρίες ενάντια σε νόμο που ποινικοποιεί την γελοιοποίηση του εθνικού ύμνου της Κίνας

Αστυνομικές Δυνάμεις στο Χονγκ Κονγκ βρίσκονται επί ποδός, προστατεύοντας την περιοχή γύρω από το νομοθετικό συμβούλιο, εν όψει της συζήτησης της Τετάρτης, αναφορικά με τον νόμο που απαγορεύει την προσβολή του εθνικού ύμνου της Κίνας.

Η συζήτηση έρχεται λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της Κίνας χωριστών σχεδίων για την επιβολή σαρωτικού νόμου περί εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ μετά τις τεράστιες και συχνά βίαιες συγκεντρώσεις υπέρ της δημοκρατίας του περασμένου έτους. Αυτή η κίνηση ώθησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να προειδοποιήσει ότι το Χονγκ Κονγκ ενδέχεται να χάσει το καθεστώς του ως παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κέντρο εάν παραμεριστούν οι ελευθερίες της πόλης και η θρησκευτική δικαστική ανεξαρτησία.

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ εξετάζουν μία σειρά κυρώσεων κατά της Κίνας ως απάντηση στους χειρισμούς τους στο Χονγκ Κονγκ, όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το εάν θα κηρύξει ότι το Χονγκ Κονγκ έχει χάσει την αυτονομία του από το Πεκίνο. Το υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε να επιβάλλει περιορισμούς στις συναλλαγές και να παγώσει στοιχεία ενεργητικού Κινέζων αξιωματούχων και κινεζικών επιχειρήσεων, που εφαρμόζουν τον νέο νόμο εθνικής ασφαλείας του κινεζικού καθεστώτος, ο οποίος και περιορίζει δικαιώματα και ελευθερίες των πολιτών του Χονγκ Κονγκ. Άλλα μέτρα, που βρίσκονται υπό εξέταση, είναι οι περιορισμοί στη βίζα αξιωματούχων του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων συνεχίζονται και δεν έχει ακόμη ληφθεί οριστική απόφαση για το εάν θα επιβληθούν κυρώσεις ή ποια μορφή αυτές θα έχουν, ξεκαθάρισαν οι πηγές.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κυρώσεων από δημοσιογράφους, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, απάντησε ότι η κυβέρνησή του «κάνει κάτι τώρα», που θα το αποκαλύψει αργότερα μέσα στην εβδομάδα. «Είναι κάτι για το οποίο θα ακούσετε πριν από το τέλος της εβδομάδας. Πολυ ισχυρό, πιστεύω» είπε χαρακτηριστικά. Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει.

Πάντως, χιλιάδες ένοπλες αστυνομίες πλημμύρισαν στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ σε μια άνευ προηγουμένου επίδειξη δύναμης για να αποτρέψουν διαμαρτυρίες ενάντια σε νόμο που ποινικοποιεί την γελοιοποίηση του εθνικού ύμνου της Κίνας. Κατά τις μεσημεριανές διαδηλώσεις, η αστυνομία έριξε σφαίρες από πιπέρι σε πλήθη, φαινομενικά να χτύπησε έναν δημοσιογράφο και συνέλαβε δεκάδες διαδηλωτές. Οι διαμαρτυρίες τροφοδοτήθηκαν επίσης από τον αυξανόμενο θυμό για την αυξανόμενη παρέμβαση του Πεκίνου στην ημι-αυτόνομη πόλη, με το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο να αναμένεται να σφραγίσει τους νόμους περί εθνικής ασφάλειας την Πέμπτη.

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.