Χωρίστηκαν τα στρατόπεδα – Γερμανία και Ρωσία απέναντι σε Ελλάδα και ΗΠΑ

Από την νέα αμυντική συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ η οποία έχει προεκτάσεις σε ενεργειακά έργα τα οποία συμβάλλουν σημαντικά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, χαμένη δεν είναι μόνο η Ρωσία, αλλά και η Γερμανία.

Το Βερολίνο δεν θέλει σε καμιά περίπτωση να εξαρτάται από ενέργεια Αμερικανικών συμφερόντων, μάλιστα θα έλεγε κανείς ότι προτιμά να εξαρτάται από τον “Βενζινά” της Ευρώπης, την Ρωσία, την οποία δεν έχει να ανταγωνιστεί πουθενά σε αντίθεση με τις ΗΠΑ.

Η Ελλάδα έχει γίνει ένας από τους βασικούς πυλώνες της ενεργειακής πολιτικής των ΗΠΑ στην Ευρώπη και ήδη η πολιτική αυτή παράγει αποτελέσματα. Στην Βουλγαρία ο αγωγός IGB και το FSRU στην Αλεξανδρούπολη, αν και δεν έχουν ολοκληρωθεί ως έργα, ανάγκασαν την Gazprom να μειώσει τις τιμές φυσικού αερίου και μάλιστα αναδρομικά. Όταν θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα αυτά (μαζί με αυτά της Κροατίας και του East Med), θα επιφέρουν μια τεράστια πίεση σε Ρωσία και Γερμανία από τα φορτία ΥΦΑ που θα φτάνουν από τις ΗΠΑ.

Μια κρίση διαρκείας ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα, που θα ξεκινά από την Θράκη και θα φτάνει μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο, θα είναι εξαιρετικά βολική για την Μόσχα και το Βερολίνο. Η στάση εξάλλου στο θέμα της Αγίας Σοφίας είναι ενδεικτική του κλίματος που διαμορφώνεται.

Η προσπάθεια των δύο συμμάχων της Τουρκίας, όπως φαίνεται, να δημιουργήσουν τις συνθήκες αποσταθεροποίησης στην περιοχή προς όφελος τους, προσέκρουε τα τελευταία χρόνια πάνω στην Αμερικανική Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η αποτυχημένη προσπάθεια αποδόμησης των Αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, έγινε πριν τις εθνικές εκλογές του 2019. Η γερμανόφιλη πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας από τον Φεβρουάριο του 2019 ζητούσε την απομάκρυνση με αιτιολογία της σχέσης που είχε αναπτύξει με στελέχη της τότε κυβέρνησης, ενώ άρθρα από την Ρωσία εμφανιζόταν στην Ελλάδα για την θητεία του στην Ουκρανία.

Ένα νέο εμπόδιο που βρίσκουν, ειδικά οι Γερμανοί, είναι οι επενδύσεις που προωθεί η Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα, και όλοι αυτοί στις ΗΠΑ που θεωρούν ότι η Ελλάδα πρέπει αναπνεύσει οικονομικά και να απεξαρτηθεί με την σειρά της από ευρωπαϊκά κεφάλαια. Μια χαρτογράφηση των επενδύσεων αυτών, ειδικά στην 4η βιομηχανική επανάσταση που προωθούνται, είναι η απόδειξη του σχεδιασμού.

Το επόμενο διάστημα, και όσο ο Τούρκος θα προχωρά σε νέες προκλήσεις, η στάση της Γερμανίας και της Ρωσίας, θα είναι πιο ξεκάθαρη

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.