Δεν έπεισαν Τσίπρας και Μέρκελ το ελληνικό διαδίκτυο

Των Νίκου Αρβανίτη/ Γιώργου Ξ. Πρωτόπαπα

Ένα σημαντικό βήμα εξομάλυνσης των ελληνο-γερμανικών σχέσεων αποτέλεσε η συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο αλλά ουσιαστικά δεν επέφερε καμία αλλαγή στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος καθώς για αυτό θα αποφασίσει το Eurogroup.

Η συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ έγινε όπως αναμενόταν αντικείμενο σχολιασμού από το ελληνικό διαδίκτυο που με τη βοήθεια του monitoring Palo Professional επιχειρούμε να καταγράψουμε τις αντιδράσεις του για την περίοδο 19/03 – 23/03 2015.

Οι αναφορές του ελληνικού διαδικτύου για τους δυο ηγέτες δείχνουν σαφή κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος προηγείται με 41908 συνολικές αναφορές (Sites 4343, Blogs 2300, Opinions76, Facebook 2712, Twitter 32396, Youtube 81). Η Άνγκελα Μέρκελ από την πλευρά της καταγράφει 24124 συνολικές αναφορές (Sites 2759, Blogs 1442, Opinions 36, Facebook 1422, Twitter 18409, Youtube 55, Forums1)

Αναφορικά με τα συναισθήματα του ελληνικού διαδικτύου, σύμφωνα με τα στοιχεία του palo pro, Αλέξης Τσίπρας και Άνγκελα Μέρκελ εμφανίζουν εξίσου αρνητική εικόνα. Ο Αλέξης Τσίπρας συγκέντρωσε τα περισσότερα αρνητικά συναισθήματα 13906 αρνητικά έναντι 11242 θετικών και η Άνγκελα Μέρκελ κατέγραψε και αυτή 5962 αρνητικά συναισθήματα έναντι 3457 θετικών.

German Chancellor Merkel and Greek Prime Minister Tsipras address news conference in Berlin

Το αποτέλεσμα της διμερής συνάντησης κορυφής του Βερολίνου έδειξε ότι δεν υπήρξε κάποια πρόοδος στο θέμα του ελληνικού χρέους αφού η Μέρκελ παράπεμψε την απόφαση στο Eurogroup. Η κυβέρνηση της Αθήνας πρέπει να καταθέσει μια κοστολογημένη λίστα μεταρρυθμίσεων στο Eurogroup το οποίο θα την αξιολογήσει και θα αποφασίσει για τη χρηματοδοτήση.

Το ίδιο φαίνεται να πιστεύουν και οι συνειδητοποιημένοι χρήστες του ελληνικού διαδικτύου με βάση τα δημοσιεύματα του εργαλείου Top 10 Topics του palo pro. Τα δημοσιεύματα που κυριαρχούν αναφέρονται στο δεν αλλάζει κάτι στις διαπραγματεύσεις και ότι ο Αλέξης Τσίπρας ενδεχομένως να έκανε και κάποιες παραχωρήσεις.

Εντύπωση προκαλεί ότι στα δημοσιεύματα κυριαρχεί η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ που χαρακτηρίζει τη συνάντηση «πολλαπλά διδακτική για την ελληνική κοινή γνώμη και ιδίως για τα στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ» επισημαίνοντας ότι «τελικά ο κ. Τσίπρας έκανε πολύ μεγάλη προσπάθεια εξευμενισμού και γοητείας και έκανε δυσανάλογα πολύ μεγάλες παραχωρήσεις σε ιστορικού χαρακτήρα θέματα, χωρίς δυστυχώς κανένα πρακτικό αποτέλεσμα».

Αίσθηση όμως προκαλεί και ότι έπαιξε στο ελληνικό διαδίκτυο και το δημοσίευμα της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου με τον τίτλο «Τσάι, συμπάθεια και προσμονή» σχολιάζει ότι η καγκελάριος με την παραπομπή στο Eurogroup παρέδωσε τη σκυτάλη για το θέμα της ρευστότητας στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του οποίου «οι πολιτικές αντιλήψεις είναι ευρέως γνωστές». Με βάση αυτό, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δείξει αυξημένη εγρήγορση και ετοιμότητα. «Η ”προσμονή” για μία λύση με τους δανειστές της χώρας είναι βέβαιο ότι θα συνοδευθεί από τις αυξανόμενης έντασης πολιτικές αλλά και οικονομικές πιέσεις των τελευταίων».

Παράλληλα το Top 10 Topics έδειξε ότι ανάμεσα στα δημοσιεύματα σημαντική απήχηση είχε και η ανάλυση του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων «Reuters» όπου επισήμανε ότι παρά τις θερμές φιλοφρονήσεις στην πρώτη επίσκεψη της νέας αριστερής κυβέρνησης στο Βερολίνο, παρέμεινε ασαφές εάν έχουν περιορίσει τις μεταξύ τους διαφορές στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει ώστε να καλύψει την επείγουσα ανάγκη σε ρευστό από τους πιστωτές της.

Συμπερασματικά η θερμή ατμόσφαιρα της συνάντησης Άνγκελα Μέρκελ και Αλέξη Τσίπρα με βάση την ανάλυση των ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων του palo pro δεν ενθουσίασε το ελληνικό διαδίκτυο, καθώς δεν έγινε πρόοδος στο θέμα της ελληνικής χρηματοδότησης που παραπέμφθηκε από τη Μέρκελ στη δικαιοδοσία του Eurogroup.

Η ανάλυση έγινε με την υπηρεσία palo pro, το πιο ολοκληρωμένο εργαλείο διαχείρισης φήμης στο διαδίκτυο. Για περισσότερες πληροφορίες και σε βάθος ανάλυση των αναφορών επικοινωνήστε μαζί μας στο customerservicepro@palo.gr

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.