Το «Διεθνές Κέντρο Αριστείας» ΚΕΞ «ΚΑΝΔΗΛΑΠΤΗ» επισκέφθηκαν οι Εθνοφύλακες ΠΕ Ροδόπης και ΠΕ Έβρου

Στα πλαίσια της εντατικοποιημένης εκπαίδευσης των Ταγμάτων Εθνοφυλακής εντάσσεται και η πραγματοποίηση εκπαιδευτικής επίσκεψης  στο Κέντρο Εξομοιωτών (ΚΕΞ) στην Αλεξανδρούπολη, στο Στρατόπεδο «ΚΑΝΔΗΛΑΠΤΗ» την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017.

Στα πλαίσια των προσπαθειών για την μείωση του λειτουργικού κόστους και της καλύτερης το δυνατό εκπαίδευσης των πληρωμάτων των αρμάτων μάχης, ο ΕΣ τα τελευταία χρόνια έδωσε μεγάλη σημασία στην απόκτηση συστημάτων εξομοιωτών.

Η  επίσκεψη αυτή εντάσσεται  στα πλαίσια εκδηλώσεων του «Έτους Εθνοφυλακής και Εφεδρείας» του ΥΠΕΘΑ  και πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία, ειδικά για όσους υπηρέτησαν στο όπλο των Τεθωρακισμένων.

Οι Εθνοφύλακες των υπολοίπων ειδικοτήτων είχαν την ευκαιρία να δουν στην πράξη τις νέες επιχειρησιακές δυνατότητες του Ε.Σ. όπως αυτές αναπτύσσονται εξελικτικά με την υιοθέτηση νέων δογμάτων, νέων ιδεών και βεβαίως αξιοποιώντας στην εμπειρία των Ε.Δ. από τις διεθνείς αποστολές στις οποίες συμμετέχει.

Οι Εθνοφύλακες Ροδόπης και Έβρου ενημερώθηκαν από εξειδικευμένα στελέχη του ΚΕΞ  και απεκόμισαν χρήσιμες γνώσεις για τις τελευταίες εξελίξεις που συμβάλλουν στην βελτίωση της επιχειρησιακής ικανότητας των Τεθωρακισμένων Μονάδων.

 

Ταυτόχρονα οι Εθνοφύλακες  Ροδόπης και Έβρου είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν από κοντά τους λόγους για τους οποίους το ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΚΑΝΔΗΛΑΠΤΗ  είναι γνωστό και ως  το ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ αναδεικνύοντας την Αλεξανδρούπολη ως κέντρο στρατιωτικής διπλωματίας με πολιτικά, οικονομικά και διπλωματικά οφέλη.

Το Κέντρο Εξομοιωτών (ΚΕΞ) του ΕΣ, συγκροτήθηκε τον Οκτώβριο 2006 στην Αλεξανδρούπολη στο Στρατόπεδο «ΚΑΝΔΗΛΑΠΤΗ», με σκοπό την παροχή εκπαίδευσης σε θέματα χειρισμού και τακτικής στα πληρώματα των τεθωρακισμένων, συγκεντρωτικά και από έναν φορέα που θα είναι επιφορτισμένος αποκλειστικά με την εκπαίδευση.

Η αποστολή του ΚΕΞ, είναι η εκπαίδευση πληρωμάτων αρμάτων και η παροχή δεξιοτήτων στη γρήγορη και επιτυχή σκόπευση και βολή, στο συντονισμό του πληρώματος, στην ανάλυση και εφαρμογή των διαφόρων διαταγών στο πεδίο της μάχης, στο χειρισμό του άρματος από οποιαδήποτε θέση, δηλαδή Αρχηγού, Πυροβολητή, Γεμιστή (μόνο στο LEO2HEL) και Οδηγού καθώς και στην εφαρμογή των κανόνων τακτικής στο πεδίο της μάχης, σε όλα τα είδη των επιχειρήσεων.

Για την επίτευξη της παραπάνω αποστολής, το Κέντρο Εξομοιωτών διαθέτει 2 εξομοιωτές οδήγησης άρματος LEO1A5, 3 εξομοιωτές βολής LEO1A5, 2 εξομοιωτές οδήγησης LEO2HEL, 4 εξομοιωτές βολής LEO2HEL καθώς και το εκπαιδευτικό σύστημα ΗΝΙΟΧΟΣ με 13 σταθμούς εργασίας για την εκμάθηση του νέου Συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου (ΣΔΕ) του άρματος LEO2HEL.

Να επισημανθεί ότι  το προσωπικό του ΚΕΞ  παράλληλα με τις ανάγκες εκπαίδευσης του Ελληνικού Στρατού σχεδιάζει και υλοποιεί  «πακέτα» σύγχρονη εκπαίδευσης που προσφέρονται σε συμμαχικές και φιλικές χώρες και περιλαμβάνουν και φάση εξάσκησης στο πεδίο (με την κατάλληλη προσαρμογή του κόστους, φυσικά).

Όπως είναι ήδη γνωστό, το ΚΕΞ έχουν επισκεφθεί μέχρι σήμερα πολλές φορές ξένες αντιπροσωπείες (Κατάρ, Σαουδική Αραβία, κ.λπ.) ώστε να παρακολουθήσουν τις δραστηριότητες του και ενημερωθούν για τις δυνατότητες του.

Οι επιτυχείς εκπαιδεύσεις αποτελούν ήδη  το επίκεντρο της ελληνικής προσπάθειας «διεθνοποίησης» της συγκεκριμένης ελληνικής εκπαιδευτικής υποδομής που ελπίζουμε να επεκταθεί στο σύνολο των παρόμοιων υποδομών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η πολυάριθμη συμμετοχή των Εθνοφυλάκων όλων των σχηματισμών Ροδόπης και Έβρου αποδεικνύει ότι όχι μόνον υπάρχει υψηλό φρόνημα και ομοψυχία αλλά και ότι συνοδεύεται από επάρκεια γνώσεων και δεξιοτήτων που επιτυγχάνονται από τη βαθιά συναίσθηση του ρόλου του Πολίτη-Οπλίτη.

Στο βίντεο που ακολουθεί φαίνονται στιγμιότυπα από την εκπαίδευση που διεξάγεται στην οποία έγιναν με κάποιες τροποποιήσεις κοινωνοί και τα μέλη των ΤΕΘ Ροδόπης και Έβρου.

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.